Το αδιαχώρητο επικρατεί για μία ακόμη ημέρα στις εφορίες όλης της χώρας, καθώς σήμερα Τρίτη είναι η τελευταία ημέρα που διαθέτουν οι φορολογούμενοι για να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας ή για να καταθέσουν τις πινακίδες κυκλοφορίας. Αν και ο γενικός γραμματέας δημοσίων εσόδων Χάρης Θεοχάρης ανέφερε ότι η απόφαση για παράταση της πληρωμής των τελών κυκλοφορίας ανήκει στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι η πολυπόθητη παράταση θα δοθεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την ίδια ώρα με δηλώσεις του στο zougla.gr ο γενικός γραμματέας εσόδων Χάρης Θεοχάρης ξεκαθάρισε ότι οι εφορίες θα παραμείνουν ανοιχτές για όσο χρειαστεί.

Δηλαδή μέχρι να εξυπηρετηθούν όλοι οι πολίτες οι οποίοι έχουν σπεύσει να προμηθευθούν τα τέλη κυκλοφορίας ή να παραδώσουν πινακίδες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι έχουν σημειωθεί ήδη εντάσεις και διαπληκτισμοί ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο στο νομό Ηρακλείου έχουν παραδοθεί 4.000 πινακίδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τα στοιχεία της γενικής γραμματείας εσόδων, σε σχέση με πέρυσι πληρώθηκαν τέλη για 250.000 έως 300.000 περισσότερα οχήματα, ενώ οι εκτιμήσεις θέλουν για περισσότερα από 1 εκατ. οχήματα να μην έχουν καταβληθεί τα τέλη κυκλοφορίας.

Πρόστιμα – φωτιά

Ωστόσο, όσοι δεν έχουν καταθέσει πινακίδες και δεν έχουν πληρώσει τέλη, θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι να βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμα – φωτιά. Θα κληθούν δηλαδή, να πληρώσουν ποσό ίσο με το διπλάσιο των τελών κυκλοφορίας.

Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να καταθέσουν τις πινακίδες τη νέα χρονιά, καθώς θα θεωρηθούν υπόχρεοι για την καταβολή προστίμου.

Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών οκτώ στους δέκα ιδιοκτήτες Ι.Χ. έχουν πληρώσει τέλη και αυτή είναι η αιτία που το οικονομικό επιτελείο θεωρεί ότι θα αποφύγει να προχωρήσει σε παράταση. Τα έσοδα που έχουν συγκεντρωθεί έως σήμερα ανέρχονται στα 900 εκατ. ευρώ με το στόχο να προβλέπει 1,2 δισ.

Επίσης, υπολογίζεται ότι περίπου 100.000 ιδιοκτήτες Ι.Χ. έχουν καταθέσει πινακίδες, με το οικονομικό επιτελείο να εκτιμά ότι ο αριθμός αυτός δεν ξεπεράσει τις 120.000 μέχρι να λήξει η διαδικασία σήμερα το μεσημέρι.

Ταυτόχρονα, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι οι εφορίες σε όλη τη χώρα θα παραμείνουν κλειστές στις 2 και 3 Ιανουαρίου.

Θεοχάρης για τέλη κυκλοφορίας: Δεν υπάρχει λόγος για παράταση

Δεν υπάρχει λόγος να δοθεί παράταση για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας τόνισε ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Χ. Θεοχάρης, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Ο κ. Θεοχάρης σημείωσε ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι πληρώθηκαν περίπου 5 εκατομμύρια βεβαιώσεις και η διαδικασία εξελίσσεται ομαλά. Απομένουν να πληρωθούν μισό εκατομμύριο τέλη κυκλοφορίας.

Για όσους σπεύδουν να καταθέσουν πινακίδες στις εφορίες ο κ. Θεοχάρης σημείωσε ότι όσοι πάρουν βεβαίωση ότι πήγαν και δεν εξυπηρετήθηκαν, θα μπορέσουν να εξυπηρετηθούν τις επόμενες μέρες χωρίς πρόστιμο.

Πληρωμές τελευταίας στιγμής

Όσοι δεν έχουν πληρώσει ακόμη τα τέλη κυκλοφορίας, μπορούν να τα εξοφλήσουν χωρίς να πάνε στην εφορία. Υπό την προϋπόθεση ότι διαθέτουν κλειδάριθμο, διαθέτουν δύο τρόπους για να προμηθευτούν τα τέλη κυκλοφορίας. Είτε να συνδεθούν στον ιστότοπο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, πληκτρολογώντας το username και το password. Είτε να ακολουθήσουν την πιο εύκολη… οδό, δηλαδή να πληκτρολογήσουν στη σχετική εφαρμογή το ΑΦΜ τους και τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος.

Εν συνεχεία, πατώντας εκτύπωση, εμφανίζεται το έντυπο τελών κυκλοφορίας, το οποίο μπορείτε να πληρώσετε μέσω web banking, σε τράπεζες, ΕΛΤΑ και βέβαια στις εφορίες.

Τι συμβαίνει με όσους δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο;

Έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν τα τέλη κυκλοφορίας στα ΕΛΤΑ, προσκομίζοντας την άδεια κυκλοφορίας και το ΑΦΜ. Σε αυτή την περίπτωση, οι ιδιοκτήτες Ι.Χ. έχουν ως αποδεικτικό κυκλοφορίας την απόδειξη που θα λάβουν από τα ΕΛΤΑ, ενώ για όσους επιλέξουν την ηλεκτρονική εξόφληση ως αποδεικτικό εξόφλησης λειτουργεί το έντυπο τελών κυκλοφορίας (που βρίσκουν μέσω ίντερνετ).

Τι ισχύει για τον κλειδάριθμο

Η μη έγκαιρη προμήθεια κλειδάριθμου δεν οδηγεί σε επιβολή προστίμου, όπως υπενθυμίζει ο γενικός γραμματέας Εσόδων Χάρης Θεοχάρης.

Για όσους δεν προμηθευτούν κλειδάριθμο από τις ΔΟΥ μέχρι τις 12 το μεσημέρι και το πράξουν από την επόμενη εβδομάδα ισχύουν τα εξής:

• Θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση για κλειδάριθμο μέσα από το Τaxisnet
• Θα πρέπει να προσδιορίζουν όνομα χρήστη (username) και προσωπικό κωδικό.
• Θα πρέπει αυτοπροσώπως η με εξουσιοδότηση (ειδικού πληρεξούσιου) να παραλάβουν τον κλειδάριθμο όπου θα τον χρησιμοποιήσουν για να ενεργοποιήσουν τον λογαριασμό τους σε οποιαδήποτε εφορία στο τμήμα του μητρώο.
• Για να το κάνουν θα πρέπει να θυμούνται το όνομα χρήστη (username) και τον κωδικό. Η ενεργοποίηση λογαριασμού γίνεται σε ειδική φόρμα και στο πλαίσιο της διαδικασίας το σύστημα θα ζητήσει από τους φορολογουμένους να αλλάξουν κωδικό εισόδου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης