Με το πρόσχημα πως δεν έχουν εκπαιδευτεί αρκετά οι αστυνομικοί που προσλήφθηκαν για να στελεχώσουν τις ομάδες φύλαξης των πανεπιστημίων, η κυβέρνηση διακόπτει το project και ανακοινώνει πως το ζήτημα θα επανεξεταστεί προσεχώς, με ορίζοντα την άνοιξη του 2022. Προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι το πολυσυζητημένο αυτό σχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη παγώνει λίγα μόνο 24ωρα μετά την αποπομπή του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, πρώην υπουργού Προστασίας του Πολίτη και εμπνευστή της ίδρυσης ειδικής αστυνομίας για τα ΑΕΙ.
Επισημαίνεται επίσης πως η ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και πολλές κριτικές και αναβρασμό στην κοινωνία. Ιδιαίτερα, δε, αναπάντητα ερωτήματα είχε προκαλέσει το μέτρο αυτό στους νέους ανθρώπους, οι οποίοι προφανώς δεν ικανοποιήθηκαν από τις εξηγήσεις ούτε της αρμόδιας υπουργού Νίκης Κεραμέως ούτε του εμπνευστή της υπόθεσης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.
Είναι προφανές πως οι επικοινωνιολόγοι της κυβέρνησης μέτρησαν τα υπέρ και τα κατά και αποφάσισαν πως σε αυτή τη φάση, μετά τις πυρκαγιές και το κύμα ανατιμήσεων που πλησιάζει και θα παραμείνει για πολύ καιρό, θα ήταν παράλογο επικοινωνιακά να επιμείνει η κυβέρνηση σε ένα σαφέστατα αντιλαϊκό έως και αντικοινωνικό μέτρο.
Σε δηλώσεις του σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου είπε ότι όταν ολοκληρωθούν η εκπαίδευση που απαιτείται και η στελέχωση, αφού υπάρχει ιδιαιτερότητα στον τομέα αυτό, «θα κάνει τη δουλειά για την οποία ιδρύθηκε».
Πάντως, ακόμα και αν ολοκληρωθεί η εκπαίδευσή τους, δεν έχουν υλοποιηθεί τα προπαρασκευαστικά έργα τοποθέτησής τους στα πανεπιστημιακά ιδρύματα, όπως μαγνητικές πύλες, κάμερες ασφαλείας και χώροι εγκατάστασης των ίδιων και των κέντρων επιχειρήσεων που έχουν εξαγγελθεί. Σημειώνεται ότι οι νεοπροσληφθέντες θα τοποθετηθούν στα πανεπιστήμια μαζί με πεπειραμένους αστυνομικούς, ενώ διοικητής της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας (Ομάδα Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων) θα είναι Αστυνομικός Διευθυντής που προέρχεται από τη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής.
Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που θα στελεχώσουν στο μέλλον την Ομάδα Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (ΟΠΠΙ) είναι 1.033 Ειδικοί Φρουροί. Την πρόσληψη, εκπαίδευση και την παροχή του εξοπλισμού τους έχει αναλάβει το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας. Θα υπάγονται στην ΕΛ.ΑΣ. και θα συνεργάζονται με τον πρύτανη και τον αντιπρύτανη του εκάστοτε ΑΕΙ.