Ανάστατοι παραμένουν οι κάτοικοι της Σαντορίνης, λόγω των αλλεπάλληλων σεισμικών δονήσεων, που συνεχίζονται με αμείωτη ένταση.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι τις τελευταίες 10 ημέρες έχουν καταγραφεί πάνω από 7.700 σεισμοί ανάμεσα σε Σαντορίνη και Αμοργό. Ο μεγαλύτερος σεισμός ήταν 5,2 Ρίχτερ και καταγράφηκε την Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Χθες Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου έγιναν 30 σεισμοί, με τον μεγαλύτερο από αυτούς να είναι 4,6 Ρίχτερ.

Το πρωί της Παρασκευής στις 09.16 υπήρξε νέο ισχυρό ταρακούνημα με σεισμό μεγέθους 4,9 ρίχτερ.
Το επίκεντρο εντοπίστηκε 27 Χλμ. ΝΝΔ της Αρκεσίνης Αμοργού και το εστιακό βάθος ήταν 5 χλμ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σήμερα (7/2), ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας επισκέπτονται το νησί, ώστε να δουν από κοντά τις συνθήκες που επικρατούν.

Κατά την άφιξή στο νησί, τον Πρωθυπουργό υποδέχτηκε ο Δήμαρχος Νίκος Ζώρζος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Μητσοτάκης μετέβη στο πυροσβεστικό Κλιμάκιο Θήρας και στο κινητό επιχειρησιακό κέντρο Όλυμπος.

Κ.Μητσοτάκης: Συνιστώ ψυχραιμία

Νωρίτερα δήλωσε τα εξής: «Βρίσκομαι σήμερα στη Σαντορίνη μαζί με τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας και τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου για να επιβλέψουμε την προετοιμασία του κρατικού μηχανισμού για την αντιμετώπιση αυτού του ενεργού γεωλογικού φαινομένου, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη».

«Όλος ο κρατικός μηχανισμός προφανώς έχει κινητοποιηθεί. Ακούμε με προσοχή τις οδηγίες και τις κατευθύνσεις των ειδικών που με τη σειρά τους συμβουλεύουν την Πολιτική Προστασία. Θα εξακολουθούμε να παρακολουθούμε το φαινόμενο. Δεν θα κάνουμε εμείς καμία επιστημονική εκτίμηση. Αυτή είναι η δουλειά άλλων να την κάνουν και να μας συμβουλεύσουν όπως το έχουν κάνει μέχρι τώρα.

 

Να διαβεβαιώσω για ακόμα μία φορά τους κατοίκους της Σαντορίνης αλλά και τους κατοίκους όλων των γειτονικών νησιών που δοκιμάζονται αυτήν την περίοδο ότι ο κρατικός μηχανισμός είναι στο πλευρό τους. Προφανώς είναι πολύ καλύτερα να προετοιμαζόμαστε και να προλαμβάνουμε γεγονότα παρά να τρέχουμε να τα αντιμετωπίσουμε εκ των υστέρων. Και πάλι συνιστώ ψυχραιμία, να ακούμε τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας και ευχόμαστε γρήγορα το φαινόμενο αυτό να τελειώσει και το νησί να ξαναβρεί πλήρως τους κανονικούς του ρυθμούς», είπε.

Χάρης Δούκας: Δωρεάν στέγη και σίτιση σε όσους έρχονται από τις Κυκλάδες στην Αθήνα

Παράλληλα, ο Δήμαρχος Αθηνών Χάρης Δούκας ανακοίνωσε πρωτοβουλία για στέγαση και σίτιση όσων έρχονται από τις Κυκλάδες στις παιδικές κατασκηνώσεις του Δήμου, στον Άγιο Ανδρέα. Σε ανάρτησή του αναφέρει:

 

Την ίδια ώρα ενισχυμένες δυνάμεις της Πυροσβεστικής, του Στρατού και της ΕΛ.ΑΣ. βρίσκονται στη Σαντορίνη και είναι σε επιχειρησιακή ετοιμότητα σε περίπτωση που συμβεί κάποιος μεγάλος σεισμός ή υπάρξουν εγκλωβισμοί, λόγω των κατολισθήσεων.

Εύη Νομικού: Τεκτονικό κέρας γύρω από την Άνυδρο

«Aναλύουμε συνεχώς με ξένους επιστήμονες όλα αυτά τα γεωφυσικά δεδομένα τα οποία έχουμε αποκτήσει από τον Δεκέμβριο του 2024 και πρέπει να συνδυάσουμε την ηφαιστειότητα με την τεκτονική» δήλωσε στο ΕΡΤΝews η καθηγήτρια Γεωλογικής Ωκεανογραφίας, Εύη Νομικού η οποία διέψευσε ότι τα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι υπάρχει κίνδυνος έκρηξης του υποθαλάσσιου ηφαιστείου της Σαντορίνης, λέγοντας ότι «πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στο τι δηλώνουμε».

«Η σεισμική δραστηριότητα στο υποθαλάσσιο ηφαίστειο Κολούμπο, βορειοανατολικά της Σαντορίνης, παραμένει έντονη, με αλλεπάλληλες δονήσεις να καταγράφονται καθημερινά» είπε μεταξύ άλλων η καθηγήτρια σχολιάζοντας ταυτόχρονα τη σεισμική δραστηριότητα του τελευταίου 24ωρου. «Θέλω να πιστεύω ότι οι κάτοικοι κοιμήθηκαν πιο ήσυχα σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες», ανέφερε η κα Νομικού με αφορμή έναν ακόμη σεισμό.

Μιλώντας για τη σεισμική δραστηριότητα στην Άνυδρο (μια μικρή ακατοίκητη νησίδα των νοτιοανατολικών Κυκλάδων) το παρομοίασε ως ένα «τεκτονικό κέρας γύρω από την Άνυδρο», εξηγώντας ότι είναι μια περιοχή η οποία τεμαχίζεται από πολλές μικρότερες ζώνες και «γι αυτό ουσιαστικά έχουμε πάρα πολλούς μικρούς σεισμούς γιατί κάθε φορά ενεργοποιείται μια διαφορετική περιοχή».

Αναφορικά με δηλώσεις για ενδεχόμενη ηφαιστειακή έκρηξη, η κα. Νομικού υπογράμμισε ότι δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που να στηρίζουν ένα τέτοιο σενάριο. «Ας έρθουν να μας δείξουν τα δεδομένα όσοι το ισχυρίζονται. Μόνο μέσα από τη σύγκριση καταγραφών, όπως η διαφυγή αερίων και υγρών από τις υδροθερμικές καμινάδες, μπορούμε να εξάγουμε ασφαλή συμπεράσματα για την ενεργοποίηση ενός ηφαιστείου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η κ. Νομικού κάλεσε τους κατοίκους της Σαντορίνης να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και να εμπιστεύονται την επιστημονική ενημέρωση. «Η σωστή πληροφόρηση είναι το καλύτερο που μπορούμε να προσφέρουμε στους ανθρώπους που ζουν εδώ», κατέληξε.

 

Ευθύμιος Λέκκας: Θα τοποθετηθούν προστατευτικά δίχτυα στην Καλντέρα

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ καθηγητής Γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας είπε σήμερα ότι ο χρόνος εκτόνωσης του φαινομένου δεν μπορεί να προσδιοριστεί. «Δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε ούτε πότε θα γίνει ο σεισμός, ούτε πως θα εξελιχθεί η σεισμική δράση». Επανέλαβε δε, πως όλα δείχνουν πως θα πάμε σε μεγέθη που δεν θα ξεπερνούν τα 6 ρίχτερ.

Προαιρετικά πάντως, δήλωσε πως θα τοποθετηθούν προστατευτικά δίχτυα στην Καλντέρα.

 

Κώστας Παπαζάχος: Η πιθανότητα μεγαλύτερου σεισμού δεν μπορεί ακόμη να αποκλειστεί

Η πιθανότητα ενός μεγάλου σεισμού στην ευρύτερη περιοχή των Κυκλάδων δεν μπορεί ακόμη να αποκλειστεί, είπε σε συνέντευξή του στην Καθημερινή ο καθηγητής Σεισμολογίας Κώστας Παπαζάχος, ο οποίος αυτές τις ημέρες βρίσκεται διαρκώς στη Σαντορίνη, και προσθέτει ότι τα νέα μηχανήματα που εγκαταστάθηκαν αυτή την εβδομάδα στην ευρύτερη περιοχή θα δώσουν στοιχεία για ακριβέστερη επιστημονική εξήγηση.

Ο καθηγητής πάντως τονίζει ότι, με βάση τα επιστημονικά και ιστορικά δεδομένα, η σεισμική ακολουθία δεν θα προκαλέσει έκρηξη του ηφαιστείου.

«Το αν θα γίνει κάποιος μεγάλος σεισμός εξαρτάται από λεπτομέρειες που σχεδόν ποτέ η Σεισμολογία δεν μπορεί να έχει. Φανταστείτε ότι πάτε να σπάσετε ένα κομμάτι ξύλο και το ξύλο έχει ρόζο στη μέση που σας εμποδίζει. Αν θα σπάσει ο ρόζος μια και κάτω ή αν θα σπάσει λίγο λίγο εξαρτάται από λεπτομέρειες. Τέτοιες λεπτομέρειες σε αυτόν τον βαθμό για το εσωτερικό της γης δεν έχουμε.

Στη Σεισμολογία λέμε ότι ούτε ο ίδιος ο σεισμός όταν ξεκινάει δεν ξέρει πόσο μεγάλος θα είναι. Φανταστείτε ένα φερμουάρ που ξεκινάει να ανοίξει αλλά σε κάποιο σημείο στομώνει. Τότε σταματάει ο σεισμός. Και μετά ανοίγει βίαια και τότε έχουμε έναν μεγάλο σεισμό. Δεν έχουμε ούτε επιστημονικά ούτε ιστορικά δεδομένα ότι ένας σεισμός μπορεί να προκαλέσει έκρηξη του ηφαιστείου.

Δεν νομίζω ότι θα αλλάξει η διάρκεια της ακολουθίας. Εχουμε μέλλον μπροστά μας, θέλει υπομονή. Ευτυχώς η εποχή για τη Σαντορίνη και την Ελλάδα είναι βολική. Αυτές οι ακολουθίες τραβάνε πολύ. Και αν γίνει και κάποιος πιο μεγάλος, θα έχει και μετασεισμική ακολουθία που θα σβήσει σιγά σιγά. Σβήνει σημαίνει αραιώνουν οι σεισμοί, δεν σημαίνει μικραίνουν τα μεγέθη. Μπορεί να γίνει και ένα πεντάρι τον Ιούλιο, δυστυχώς.

Oταν ξυπνάει ένα ρήγμα, πολλές φορές δεν είναι ένα μόνο ρήγμα αλλά αυτό που ονομάζουμε ρηξιγενής ζώνη, πολλά ρήγματα δεξιά και αριστερά. Ομως, όταν ξεκίνησαν όλα αυτά δεν υπήρχαν τα μηχανήματα που χρειαζόμασταν στην περιοχή. Οι σταθμοί μας ήταν στη Σαντορίνη αλλά το ρήγμα βρισκόταν σε απόσταση από το νησί, οπότε δεν μπορούσαμε να έχουμε καθαρή εικόνα. Τα δεδομένα των πρώτων ημερών ήταν θολά, έδειχναν μια κατανομή σε τεράστια περιοχή και αυτό δημιουργεί παρερμηνείες ως προς την έκταση του ρήγματος και κατά συνέπεια και ως προς το μέγεθος του σεισμού. Βάλαμε μηχάνημα στην Ανυδρο, στην Ανάφη και σήμερα στην Αμοργό και έτσι έχουμε σεισμογράφους πάνω στα σημεία. Τώρα θα ξέρουμε περισσότερα».

Άκης Τσελέντης: Όταν οι δυνάμεις της φύσης συγκρούονται με τις μίζες του Κράτους, ο πολίτης την πληρώνει

Να μην εφησυχάζουν οι κάτοικοι συνιστά ο καθηγητής σεισμολογίας του ΕΚΠΑ Άκης Τσελέντης, που καταγγέλλει παρεμβάσεις άνωθεν στην Εθνική Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου. Σε σημερινή ανάρτησή του αναφέρει χαρακτηριστικά: «Το ότι την νύχτα παρατηρήσαμε μια μικρή μείωση του ρυθμού των σεισμών, το φαινόμενο εξακολουθεί να εξελίσσεται και δεν πρέπει οι κάτοικοι να αγνοούν τα μέτρα και να ακούν αυτούς που τους λένε ότι όλα βαίνουν καλώς και η σεισμική κρίση τελείωσε.

Όταν οι δυνάμεις της φύσης συγκρούονται με τις μίζες του Κράτους, η φύση θα κερδίσει, ο Πολίτης θα την πληρώσει και τα Σώματα Ασφαλείας θα κληθούν να βγάλουν το φίδι από την τρύπα και μετά κανένας δεν θα ξέρει τίποτα για τον ένοχο διότι τα στοιχεία είναι ελλιπή…
Αυτό έχει δείξει η ιστορία…και δυστυχώς η πολεοδομική αναρχία φαίνεται εκτός από τους σεισμούς τόσο και στις πλημμύρες, όσο και στις πυρκαγιές…(Μπάζωμα ρεμάτων, χτίσιμο οικισμού σε πευκόφυτη περιοχή…). Το φαινόμενο αυτό είναι πρωτοφανές για τη Σαντορίνη με αυτές τις παγίδες θανάτου που κτίζουν στο βωμό του κέρδους επάνω στη ασταθή Θηραϊκή Γη.

Αναρωτιέμαι οι Πολιτικοί Μηχανικοί που βάζουν τις υπογραφές τους, δεν ξέρουν ότι γίνονται συνένοχοι σε αυτά τα εγκλήματα ;;
Όλα αυτά τα οικόπεδα στον γκρεμό σε ποιον ανήκουν;;; Υπάρχουν τίτλοι ιδιοκτησίας για αυτά;; Έχουν περάσει κτηματολόγιο;; Μην πω για πολεοδομικές άδειες γιατί μια αποθήκη να πας να χτίσεις σε πεδιάδα θα σου επιβάλουν τόσο οπλισμό κ θεμελίωση λες και θα κάνεις ουρανοξύστη.
Υπάρχει όμως και κάτι σοβαρότερο.

Ένα πουλάκι μου ψιθύρισε χθες για κάτι που ούτε η χούντα δεν τόλμησε να κάνει στον Ακαδημαικό χώρο.
Με εντολή του αρμόδιου υπουργού εμβολίζεται η σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Σεισμικού Κινδύνου με την τοποθέτηση γνωστού Ακαδημαϊκού κυβερνητικού συγγενή και των παρατρεχάμενων του σαν νέα μέλη της. Όλα τα μέλη της επιτροπής έχουν οριστεί με αυστηρώς αξιοκρατικά κριτήρια από τους φορείς τους με ΦΕΚ όπως και εγώ που είμαι μέλος.

Τι προσπαθούν να επιτύχουν; Να καπελώσουν αυτούς τους άξιους επιστήμονες της επιτροπής που έχουν λιώσει τα παντελόνια τους στην έρευνα και την αντιμετώπιση των σεισμών;

Δείτε την ανάρτηση:

Τα 6 Ρίχτερ και ο γρίφος του Κολούμπο – Τι είπαν στη «Ζούγκλα» καθηγητές του ΑΠΘ

Ο καθηγητής Γεωλογίας των Σεισμών του ΑΠΘ, και Διευθυντής του Τομέα Τεκτονικής, Ιστορικής και εφαρμοσμένης Γεωλογίας, Αλέξανδρος Χατζηπέτρος και ο καθηγητής Πετρολογίας – Γεωχημείας του ΑΠΘ, Αντώνης Κορωναίος, μιλούν στον δημοσιογράφο Χρήστο Μαζάνη για την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή της Σαντορίνης.

Β.Καραστάθης: Έχει εκλυθεί σεισμικό φορτίο ισοδύναμο με σεισμό 6 ρίχτερ

Ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Βασίλης Καραστάθης, είπε για τους αλλεπάλληλους σεισμούς στη Σαντορίνη, ότι μπορεί αυτό να σηματοδοτεί και μία φάση αποκλιμάκωσης.

«Έχει εκλυθεί ισοδύναμο σεισμικής ενέργειας, που αντιστοιχεί σε ένα σεισμό 6 ρίχτερ» είπε αλλά πρόσθεσε πως κανείς δεν γνωρίζει πόσο είναι το δυναμικό που υπάρχει στην περιοχή.

 

Αποστολή «Ζούγκλα»: Νίκος Χριστοφάκης

Έλεγχοι στα κτήρια από το Τεχνικό Επιμελητήριο

Στην Σαντορίνη σήμερα Παρασκευή κατέφτασε ειδικό κλιμάκιο από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) που προχωρά σε διενέργεια σεισμικών ελέγχων σε κτήρια του νησιού.

Ειδικότερα, το πρωί της Παρασκευής (7/2) μηχανικοί μετέβησαν στην περιοχή της Μεσαριάς ενώ οι έλεγχοι αναμενεται να συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες, στο πλαίσιο του σχεδίου «ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ 2» που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη, δεδομένων των συνθηκών.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο Δήμος Θήρας

Με απόφαση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ο δήμος Θήρας κηρύχθηκε χθες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και την διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από την σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη.

Στο νησί της Σαντορίνης, οι αρχές εφαρμόζοντας την πρώτη φάση του σχεδίου «Εγκέλαδος» τοποθέτησαν σακιά σε σημεία ειδικού ενδιαφέροντος, όπως το εργοστάσιο της ΔΕΗ, για να αποτρέψουν ζημιές από ενδεχόμενο τσουνάμι.
Δείτε βίντεο και φωτογραφίες από το οδοιπορικό της «Ζούγκλας» στο Ημεροβίγλι που επλήγη από κατολισθήσεις:

Στο μεταξύ, ενδεικτικό του πανικού που προκάλεσε η σεισμική δόνηση των 5,2 Ρίχτερ στις 21.09 το βράδυ της Τετάρτης στην περιοχή είναι το βίντεο που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με υπαλλήλους γραφείου να μπαίνουν κάτω από τα γραφεία τους την ώρα της δόνησης και φωνές να ακούγονται τριγύρω. Δείτε το βίντεο:

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται οι σεισμοί

Συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό το σμήνος σεισμών στις Κυκλάδες, που έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία σε κατοίκους και σεισμολόγους.

Στις 11.56 την Παρασκευή, έγινε σεισμός 3,1 Ρίχτερ, με επίκεντρο 24 Χλμ. ΒΒΔ της Ανάφης και εστιακό βάθος 5 χλμ.

Στις 11.15 την Παρασκευή, έγινε σεισμός 3 Ρίχτερ, με επίκεντρο 3 Χλμ. ΔΒΔ του Ακρωτηρίου Σαντορίνης και εστιακό βάθος 5 χλμ.

Στις 10.57 την Παρασκευή, έγινε σεισμός 3,3 Ρίχτερ, με επίκεντρο 26 Χλμ. ΑΒΑ της Οίας και εστιακό βάθος 5 χλμ.

Στις 10.52 την Παρασκευή έγινε σεισμός 3,7 Ρίχτερ, με επίκεντρο 23 Χλμ. ΒΒΔ της Ανάφης και εστιακό βάθος 5 χλμ.

Στις 10.22 την Παρασκευή έγινε σεισμός 3,9 Ρίχτερ, με επίκεντρο 19 Χλμ. Β της Ανάφης και εστιακό βάθος 10 χλμ.

Στις 10.09 την Παρασκευή έγινε σεισμός 3,4 Ρίχτερ, με επίκεντρο 12 Χλμ. ΒΔ της Ανάφης και εστιακό βάθος στα 5 χλμ.

Στις 09.56 την Παρασκευή έγινε σεισμός 3,6 Ρίχτερ, με επίκεντρο 22 Χλμ. ΒΒΔ της Ανάφης και εστιακό βάθος 5 χλμ.

Στις 09.43 την Παρασκευή, έγινε σεισμός 4,1 Ρίχτερ, με επίκεντρο 26 Χλμ. ΒΒΔ της Ανάφης και εστιακό βάθος 5 χλμ.

Στις 09.16 την Παρασκευή έγινε σεισμός 4,9 Ρίχτερ, με επίκεντρο 27 Χλμ. ΝΝΔ της Αρκεσίνης Αμοργού και εστιακό βάθος 5χλμ.

Στις 09.12 την Παρασκευή έγινε σεισμός 4,4 Ρίχτερ, με επίκεντρο  23 Χλμ. Ν της Αρκεσίνης Αμοργού και εστιακό βάθος 10 χλμ.

Στις 09.02 την Παρασκευή έγινε σεισμός 3,2 Ρίχτερ, με επίκεντρο 17 Χλμ. ΝΔ της Ανάφης και εστιακό βάθος 5 χλμ.

Στις 08.56 την Παρασκευή έγινε σεισμός 3,4 Ρίχτερ, με επίκεντρο 23 Χλμ. Ν της Αρκεσίνης Αμοργού και εστιακό βάθος 10 χλμ.

Στις 08.37 την Παρασκευή έγινε σεισμός 4 Ρίχτερ, με επίκεντρο  20 Χλμ. ΒΒΔ της Ανάφης και εστιακό βάθος 5 χλμ.

Στις 08.20 της Παρασκευής έγινε σεισμός 3,2 Ρίχτερ, με επίκεντρο 21 Χλμ. ΑΒΑ της Οίας και εστιακό βάθος 10 χλμ.

Στις 08.03 της Παρασκευής έγινε σεισμός 3,3 Ρίχτερ, με επίκεντρο 27 Χλμ. ΝΝΔ της Αρκεσίνης Αμοργού και εστιακό βάθος 8,3 χλμ.

Στις 07.48 της Παρασκευής έγινε σεισμός 4 Ρίχτερ, με επίκεντρο  33 Χλμ. ΒΒΑ της Δονούσας και εστιακό βάθος 10 χλμ.

Στις 07.17, της Παρασκευής (7/2)  έγινε σεισμός 3,6 Ρίχτερ, με επίκεντρο 17 Χλμ. ΝΔ της Αρκεσίνης Αμοργού και εστιακό βάθος 5 χιλιόμετρα.

Στις 07.12, της Παρασκευής (7/2)  έγινε σεισμός 3,5 Ρίχτερ, με επίκεντρο 25 Χλμ. ΒΒΔ της Ανάφης και εστιακό βάθος 5 χιλιόμετρα.

Στις 07.06, της Παρασκευής (7/2)  έγινε σεισμός 4 Ρίχτερ, με επίκεντρο 17 Χλμ. ΑΝΑ της Ανάφης και εστιακό βάθος 10 χιλιόμετρα.

Στις 07.03, της Παρασκευής (7/2)  έγινε σεισμός 3,4 Ρίχτερ, με επίκεντρο 22 Χλμ. NΝΔ της Αρκεσίνης Αμοργού και εστιακό βάθος 5 χιλιόμετρα.

Στις 06.56, της Παρασκευής (7/2)  έγινε σεισμός 4,1 Ρίχτερ, με επίκεντρο 23 Χλμ. ΝΔ της Αρκεσίνης Αμοργού και εστιακό βάθος 10,5 χιλιόμετρα.

Στις 06.55, της Παρασκευής (7/2)  έγινε σεισμός 3,8 Ρίχτερ, με επίκεντρο 17 Χλμ. ΝΔ της Αρκεσίνης Αμοργού και εστιακό βάθος 5 χιλιόμετρα.

Στις 06.36, της Παρασκευής (7/2)  έγινε σεισμός 3,2 Ρίχτερ, με επίκεντρο 21 Χλμ. ΒΒΔ της Ανάφης και εστιακό βάθος 5 χιλιόμετρα.

Στις 06.29, της Παρασκευής (7/2)  έγινε σεισμός 3,4 Ρίχτερ, με επίκεντρο 21 Χλμ. ΝΔ της Αρκεσίνης Αμοργού και εστιακό βάθος 13 χιλιόμετρα.

Στις 06.00, της Παρασκευής (7/2)  έγινε σεισμός 3,1 Ρίχτερ, με επίκεντρο 22 Χλμ. ΝΔ της Αρκεσίνης Αμοργού και εστιακό βάθος 10,8 χιλιόμετρα.

Στις 05.49, της Παρασκευής (7/2)  έγινε σεισμός 3,7 Ρίχτερ, με επίκεντρο 26 Χλμ. ΝΔ της Αρκεσίνης Αμοργού και εστιακό βάθος 13,3 χιλιόμετρα.

Στις 05.35, της Παρασκευής (7/2)  έγινε σεισμός 4,3 Ρίχτερ, με επίκεντρο 27 Χλμ. ΝΔ της Αρκεσίνης Αμοργού και εστιακό βάθος 11,6 χιλιόμετρα.

Ο σεισμός αυτός χαρακτηρίζεται «ασθενής» από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο. Από την Κυριακή 26η Ιανουαρίου ως την Τρίτη 4η Φεβρουαρίου καταγράφτηκαν πάνω από 7.700 σεισμοί στην περιοχή Σαντορίνης-Αμοργού, συμπεριλαμβανομένων 6.000 και πλέον μεγέθους άνω της μιας μονάδας, ανέφερε χθες Πέμπτη το Εργαστήριο Σεισμολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου (ΕΚΠΑ).

Στις 05.16, της Παρασκευής (7/2) έγινε σεισμός 3,4 Ρίχτερ, με επίκεντρο 25 Χλμ. ΝΝΔ της Αρκεσίνης Αμοργού και εστιακό βάθος 14,1 χιλιόμετρα.

Στις 05.11, της Παρασκευής (7/2) έγινε σεισμός 3,5 Ρίχτερ, με επίκεντρο 27 Χλμ. ΝΝΔ της Αρκεσίνης Αμοργού και εστιακό βάθος 13,3 χιλιόμετρα.

Στις 04.57, της Παρασκευής (7/2) έγινε σεισμός 3,1 Ρίχτερ, με επίκεντρο 19 Χλμ. ΝΝΔ της Αρκεσίνης Αμοργού και εστιακό βάθος 9,8 χιλιόμετρα.

Στις 04.43, της Παρασκευής (7/2) έγινε σεισμός 3,1 Ρίχτερ, με επίκεντρο 23 Χλμ. ΝΝΔ της Αρκεσίνης Αμοργού και εστιακό βάθος 11,4 χιλιόμετρα.

Στις 04.10, της Παρασκευής (7/2) έγινε σεισμός 3,8 Ρίχτερ, με επίκεντρο 20 Χλμ. ΝΝΔ της Αρκεσίνης Αμοργού και εστιακό βάθος 13,2 χιλιόμετρα.

Στις 03.41, της Παρασκευής (7/2) έγινε σεισμός 3,2 Ρίχτερ, με επίκεντρο 14 Χλμ. ΝΝΔ της Αρκεσίνης Αμοργού και εστιακό βάθος 13,9 χιλιόμετρα.

Στις 02.43, της Παρασκευής (7/2) έγινε σεισμός 3,6 Ρίχτερ, με επίκεντρο 17 Χλμ. ΝΝΔ της Αρκεσίνης Αμοργού και εστιακό βάθος 10,1 χιλιόμετρα.

Στις 02.35, της Παρασκευής (7/2) έγινε σεισμός 3,3 Ρίχτερ, με επίκεντρο 25 Χλμ. ΝΝΔ της Αρκεσίνης Αμοργού και εστιακό βάθος 9,5 χιλιόμετρα.

Στις 02.31, της Παρασκευής (7/2) έγινε σεισμός 3 Ρίχτερ, με επίκεντρο 23 Χλμ. ΝΔ της Αρκεσίνης Αμοργού και εστιακό βάθος 12,9 χιλιόμετρα.

Στις 02.17, της Παρασκευής (7/2) έγινε σεισμός 3,1 Ρίχτερ, με επίκεντρο 21 Χλμ. ΝΝΔ της Αρκεσίνης Αμοργού και εστιακό βάθος 11,2 χιλιόμετρα.

Στις 02.13, της Παρασκευής (7/2) έγινε σεισμός 3 Ρίχτερ, με επίκεντρο 23 Χλμ. ΝΔ της Αρκεσίνης Αμοργού και εστιακό βάθος 12 χιλιόμετρα.

Στις 01.45, της Παρασκευής (7/2) έγινε σεισμός 3,1 Ρίχτερ, με επίκεντρο 26 Χλμ. ΝΝΔ της Αρκεσίνης Αμοργού και εστιακό βάθος 9,7 χιλιόμετρα.

Στις 01.42, της Παρασκευής (7/2) έγινε σεισμός 3,3 Ρίχτερ, με επίκεντρο 27 Χλμ. ΝΝΔ της Αρκεσίνης Αμοργού και εστιακό βάθος 14,4 χιλιόμετρα.

Στις 01.38, της Παρασκευής (7/2) έγινε σεισμός 3,8 Ρίχτερ, με επίκεντρο 25 Χλμ. ΝΝΔ της Αρκεσίνης Αμοργού και εστιακό βάθος 12,1 χιλιόμετρα.

Στις 01.37, της Παρασκευής (7/2) έγινε σεισμός 3,2 Ρίχτερ, με επίκεντρο 22 Χλμ. ΝΔ της Αρκεσίνης Αμοργού και εστιακό βάθος 14,2 χιλιόμετρα.

Στις 01.19, της Παρασκευής (7/2) έγινε σεισμός 3,3 Ρίχτερ, με επίκεντρο 25 Χλμ. ΝΔ της Αρκεσίνης Αμοργού και εστιακό βάθος 13,3 χιλιόμετρα.

Στις 01.02, της Παρασκευής (7/2) έγινε σεισμός 3,2 Ρίχτερ, με επίκεντρο 24 Χλμ. ΝΔ της Αρκεσίνης Αμοργού και εστιακό βάθος 11,1 χιλιόμετρα.

Στις 01.00, της Παρασκευής (7/2) έγινε σεισμός 3,7 Ρίχτερ, με επίκεντρο 26 Χλμ. ΝΝΔ της Αρκεσίνης Αμοργού και εστιακό βάθος 13,7 χιλιόμετρα.

Στις 00.38, της Παρασκευής (7/2) έγινε σεισμός 3,4 Ρίχτερ, με επίκεντρο 24 Χλμ. ΝΝΔ της Αρκεσίνης Αμοργού και εστιακό βάθος 10,1 χιλιόμετρα.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης