Ως «επιτυχία» της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, παρουσιάζει η Ντόρα Μπακογιάννη, την απόφαση της αλβανικής κυβέρνησης, να επιτρέψει τη δημιουργία δύο στρατιωτικών κοιμητηρίων στη Βόρειο Ήπειρο, για τους άταφους νεκρούς του ελληνοϊταλικού πολέμου του 1940-1941.
Ουσιαστικά, η κυβέρνηση Μπερίσα έδωσε το «πράσινο» φως, για τη δημιουργία ενός δεύτερου στρατιωτικού κοιμητηρίου, αφού το πρώτο υπάρχει εδώ και χρόνια στο χωριό Βουλιαράτες Αργυροκάστρου και αποτελεί επίσημο σημείο εορτασμού της εθνικής επετείου.
Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 21 Νοεμβρίου, αναφέρει: «Η υπουργός Ντόρα Μπακογιάννη εξέφρασε την ικανοποίησή της προς την αλβανική κυβέρνηση και τον αλβανικό λαό για τη συνεργασία και κατανόησή τους, που οδηγούν σε αίσιο τέλος τη μακρόχρονη αυτή εκκρεμότητα».
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το δεύτερο κοιμητήριο θα κατασκευαστεί στην περιοχή της Κορυτσάς. Ωστόσο, ερωτήματα υπάρχουν, γιατί η ελληνική πλευρά υπαναχώρησε από το αρχικό αίτημα, για δημιουργία τεσσάρων νέων στρατιωτικών κοιμητηρίων, στην Κορυτσά, την Κλεισούρα, την Πρεμετή και τη Χειμάρρα, όπου υπάρχουν διάσπαρτα οστά Ελλήνων στρατιωτών.
Ήδη στην περιοχή της Κλεισούρας, το κοιμητήριο έχει ολοκληρωθεί με ενέργειες του αρχιεπισκόπου Αλβανίας, Αναστάσιου και απομένει μόνο ο ενταφιασμός των οστών των 280 Ελλήνων στρατιωτών, που σήμερα οι οστεοθήκες τους στοιβάζονται, στο γυναικωνίτη παρακείμενης εκκλησίας. Στις 27 Οκτωβρίου, παραμονή της εθνικής επετείου, η εκπομπή «ΚΙΤΡΙΝΟΣ ΤΥΠΟΣ» είχε παρουσιάσει ένα οδοιπορικό στα σημεία που βρίσκονται άταφοι οι νεκροί του 1940- 1941. Στο Αργυρόκαστρο, στην Κλεισούρα και στη Χειμάρρα.
Το αίτημα δημιουργίας των τεσσάρων νέων κοιμητηρίων, ζήτησε πρόσφατα και η «Ομόνοια» το κόμμα που εκπροσωπεί την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία.
Η μονογραφή της απόφασης για τη δημιουργία των δύο στρατιωτικών κοιμητηρίων, ουσιαστικά ενός νέου στην Κορυτσά, συνδέεται άμεσα με την κύρωση της Συμφωνίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης της Αλβανίας με την Ε.Ε., που κατατέθηκε ήδη στην ελληνική βουλή. Η έγκριση του συμφώνου θα φέρει πιο κοντά την Αλβανία στην Ε.Ε., αλλά κυρίως στα ευρωπαϊκά ταμεία.
Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών διεμήνυσε παρασκηνιακά προς την αλβανική κυβέρνηση, πως είναι αδύνατη η έγκριση του συμφώνου από την ελληνική βουλή, εάν δεν γίνει ένα βήμα για τη διευθέτηση του συγκεκριμένου ζητήματος, που πρώτα απ΄ όλα είναι ανθρωπιστικό και έπειτα πολιτικό.
Ο αντιπρόεδρος της βουλής, Γιώργος Σούρλας, είναι ένας από τους βουλευτές που πολλές φορές έχει διαμηνύσει δημόσια, πως δεν πρόκειται να ψηφίσει τη Συμφωνία Σταθεροποίησης και Σύνδεσης της Αλβανίας με την Ε.Ε., εάν πρώτα δεν επιλυθεί το ζήτημα με τα ελληνικά στρατιωτικά κοιμητήρια στη Βόρειο Ήπειρο. «Το αλβανικό «OK» για τη δημιουργία ενός δεύτερου στρατιωτικού νεκροταφείου στην Κορυτσά, αποτελεί άλλοθι του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, ώστε να ζητήσει από τους Έλληνες βουλευτές να ψηφίσουν το Σύμφωνο Σταθεροποίησης και Σύνδεσης της Αλβανίας με την Ε.Ε. Εκτός όμως από τα στρατιωτικά κοιμητήρια, υπάρχει ένα σοβαρότερο ζήτημα. Η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας, που παραβλέπεται», αναφέρει στη zougla.gr, έμπειρος διπλωμάτης.
«Βέτο» στο σύμφωνο από την «ΟΜΟΝΟΙΑ»
Σύμφωνα με πληροφορίες, η «Ομόνοια» αναμένεται να καταθέσει τις επόμενες μέρες, υπόμνημα στη Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της βουλής, για το σχέδιο νόμου σχετικά με την κύρωση της Συμφωνίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης της Αλβανίας με την Ε.Ε.
Στο υπόμνημα θα αναφέρονται οι λόγοι που δεν θα πρέπει να έρθει άμεσα προς ψήφιση στη βουλή ο συγκεκριμένος νόμος προτού υπάρξουν σαφείς και χρονικά οριοθετημένες δεσμεύσεις από την αλβανική πλευρά, για τη ρύθμιση θεμάτων που αφορούν στην ελληνική μειονότητα στη γειτονική χώρα.
Νέες συλλήψεις Βορειοηπειρωτών από την αλβανική αστυνομία
Μέχρι αυτή την ώρα, καμία επίσημη ελληνική αντίδραση δεν υπάρχει, για τη σύλληψη του κοινοτάρχη Νίβιτσας (περιοχή Αγίων Σαράντα), Κλεομένη Μπαντζάρη, από την αλβανική αστυνομία.
Το απόγευμα του Σαββάτου, περισσότεροι από 500 Έλληνες κάτοικοι της περιοχής, προχώρησαν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας, για τις αλβανικές μεθοδεύσεις που αποσκοπούν στην αρπαγή των ιδιοκτησιών τους.
Η παραθαλάσσια περιοχή της Κακομαίας αποτελεί «φιλέτο» για αλβανικές και ξένες εταιρείες, που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού.
Στην παραλία της Κακομαίας δόθηκε ήδη άδεια από τις αλβανικές αρχές, για την ανέγερση τουριστικού συγκροτήματος, συμφερόντων της γαλλικής εταιρείας «Club Med».
Οι κάτοικοι της Νίβιτσας, έχουν πραγματοποιήσει και στο παρελθόν κινητοποιήσεις, προκειμένου να μπει τέλος στην προσπάθεια αυθαίρετης υφαρπαγής των ιδιοκτησιών τους. Εκδηλώσεις διαμαρτυρίας υπήρξαν και στην Αθήνα, μπροστά από το κτίριο που στεγάζεται η αλβανική πρεσβεία.