Ρεπορτάζ: Πέτρος Κουσουλός

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το καθεστώς της αδιαφάνειας κάτω από το οποίο χρηματοδοτούνταν όλα αυτά τα χρόνια εκατοντάδες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις προκύπτει από τη λίστα της… ντροπής που δημοσιεύει η zougla.gr.

Καταγράφει το μεγαλύτερο μέρος των 707 συνολικά ΜΚΟ που την τριετία 2007-2009 έλαβαν από τα κρατικά ταμεία 38.9 εκατομμύρια ευρώ προκειμένου να ενισχυθεί οικονομικά το έργο τους.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η δράση αρκετών Οργανώσεων είναι παντελώς άγνωστη, ενώ από τα επίσημα στοιχεία προκύπτει ότι δαπανήθηκαν χιλιάδες ευρώ για τη δακτυλίωση των πτηνών, να μελετηθεί η ιστορία της Αριστερής Νεολαίας, καθώς και να χρηματοδοτηθούν όμιλοι πολιτών για την τοπική δημοκρατία!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το πολυσέλιδο, διαβαθμισμένο, έγγραφο βρίσκεται στη διάθεση ανώτατων στελεχών του υπουργείου Οικονομικών αλλά και των εισαγγελικών Αρχών που διενεργούν ποινική προκαταρκτική εξέταση η οποία –κατά πληροφορίες- αναμένεται να περατωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Η λίστα της ντροπής

Από το ρεπορτάζ προκύπτει ότι τα ανώτατα στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών έχουν ήδη ενημερωθεί για τα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ που διασπαθίσθηκαν τα προηγούμενα χρόνια με προκάλυμμα την ενίσχυση των Μη Κερδοσκοπικών Οργανώσεων που λειτουργούν στη χώρα μας.

Το πρώτο μέρος των στοιχείων που έχει ήδη μελετηθεί αφορά τις 707 ΜΚΟ που χρηματοδοτήθηκαν κατά την τριετία 2007-2009 με ποσά συνολικού ύψους 38.9 εκ. ευρώ.

Επρόκειτο για δύο κύκλους προγραμμάτων στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Απασχόληση και Επαγγελματική Κατάρτιση» του Γ’ ΚΠΣ και αφορούσαν δράσεις ενίσχυσης της απασχόλησης των ανέργων με την ενεργό συμμετοχή των ΜΚΟ.

Τα συγκεκριμένα προγράμματα είχαν προκηρυχθεί το 2006 και τα σχέδια εγκρίθηκαν διαδοχικά ο πρώτος κύκλος το 2006 και ο δεύτερος το 2007 από τους τότε υπουργούς κ.κ. Τσιτουρίδη και Μαγγίνα, ενώ υπήρχε η δέσμευση ήταν να δημιουργηθεί «τουλάχιστον μια θέση απασχόλησης μέσω της κάλυψης του συνόλου των δαπανών για την απασχόληση προσωπικού».

Ανάμεσα στις ΜΚΟ που είχαν χρηματοδοτηθεί με ποσά από 25.000 μέχρι και 150.000 ευρώ ήταν η Οργάνωση της κυρίας Μαργαρίτας Παπανδρέου «Κέντρο Έρευνας και Δράσης για την Ειρήνη» (με 90.000 και 25.000 ευρώ), το ΙΣΤΑΜΕ «Ανδρέας Παπανδρέου» (με 125.000 ευρώ) και πολλά ακόμη.

Στα νέα στοιχεία όμως που περιήλθαν στην κατοχή του Οικονομικού επιτελείου καταγράφονται οι επιχορηγήσεις σε πολλές ακόμη ΜΚΟ.

Από το ρεπορτάζ προκύπτουν άκρως ενδιαφέροντα στοιχεία καθώς αρκετές Οργανώσεις εμφανίζονται να εισπράττουν επιχορηγήσεις που αγγίζουν ή ξεπερνούν τις 100.000 ευρώ.

Είναι ενδεικτικό ότι στην Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία δόθηκαν 100.000 ευρώ, στο Ελληνικό Κέντρο Δακτυλίωσης Πουλιών 25.000 ευρώ, στον Εξωραϊστικό Εκπολιτιστικό Σύλλογο Τραχήλας 25.000 ευρώ, στη ΜΚΟ «Ωγυγός» 25.000 ευρώ, ενώ μια Μ.Κ.Ο. που φέρει τον τίτλο «Ειδικός Φορέας Ποιότητας Εσπεριδοειδών Τρινασου» έλαβε και εκείνη 25.000 ευρώ!

Από εκεί και πέρα οι «Ανοιχτοί Ορίζοντες» χρηματοδοτήθηκαν με 100.000 ευρώ, ίδιο ποσό έλαβε και η «Αντιγόνη», ενώ από 25.000 ευρώ έλαβαν η «Αρκαδική Νεολαία 2000», το «Ασύρματο Μητροπολιτικό Δίκτυο Κορινθίας», η ΜΚΟ «Νεανικό Πλάνο», καθώς και η Οργάνωση με τίτλο «Δράση για τον Άνθρωπο».

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί η παρουσία στις λίστες και ορισμένων ΜΚΟ όπως το «Γέναθλον Κέντρο» (έλαβε 25.000 ευρώ), το «Ακροποδήτι» (25.000 ευρώ), το «Προστατεύω τον Εαυτό μου» (25.000 ευρώ), η «Δράση Πολιτών του Αύριο» (50.000 ευρώ) η «Εταιρεία για τη προώθηση των τεχνών και το πολιτισμού ο ΘΟΑΣ» (25.000 ευρώ), η «Εταιρεία μελέτης της Ιστορίας της Αριστερής Νεολαίας» (25.000 ευρώ) και οι «Έλληνες Μοντελιστές» (25.000 ευρώ).

Από εκεί και περά, καλά λεφτά πήραν οι ΜΚΟ «Αργώ» και «Φάρος», 100.000 ευρώ και 50.000 ευρώ αντίστοιχα, με 75.000 ευρώ χρηματοδοτήθηκε ο Όμιλος Πολιτών για τη Τοπική Δημοκρατία και Ανάπτυξη «Πολιτεία», ενώ το Κέντρο Προώθησης της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης έλαβε με τη σειρά του 125.000 ευρώ.

Επίσης χρηματοδότηση έλαβε η «Λέσχη Νέων Πολιτικού Εντευκτηρίου» (50.000 ευρώ), το «Κύτταρο Εναλλακτικής Νεανικής Αναζήτησης» (75.000 ευρώ), το «Λευκό Χωριό» (25.000 ευρώ) και το «Λύκειο Ελληνίδων» (50.000 ευρώ), ενώ ιδιαίτερη θέση στις λίστες κατέχουν το Κοινωφελές Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο Τηλεειδοποίησης και Βοήθειας στο Σπίτι (χρηματοδοτήθηκε με 75.000 ευρώ) καθώς και η «Κοινωνική Ενδυνάμωση» που έλαβε 100.000 ευρώ.

Δείτε τα έγγραφα

Τι γίνεται με τις εισαγγελικές έρευνες

Αξίζει να σημειωθεί ότι για το σκοτεινό «κεφάλαιο» των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων διεξάγεται και εισαγγελική έρευνα κατόπιν παραγγελίας που είχε δώσει, το Φεβρουάριο του 2011, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, κ. Ιωάννης Σακελλάκος.

Στην παραγγελία του ο κ. Σακελλάκος ζητούσε να ελεγχθούν οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις οι οποίες συστάθηκαν την τελευταία 15ετια, να εντοπιστούν τα χρηματικά ποσά τα οποία έλαβαν -εν είδη χρηματοδότησης- από το Ελληνικό Δημόσιο και την Ευρωπαϊκή Ένωση και να διερευνηθεί το που κατέληξαν τα συγκεκριμένα κονδύλια. Παράλληλα, ζητούσε να ελεγχθούν και οι υπόλοιπες δραστηριότητες των ΜΚΟ.

Σήμερα, ενάμιση χρόνο μετά την εντολή για διενέργεια έρευνας ο φάκελος που ακούει στο όνομα «ΜΚΟ» βρίσκεται στα χέρια της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών.

Σύμφωνα με πληροφορίες η προκαταρκτική εξέταση δεν έχει απλά περιορισθεί στις 600 ΜΚΟ, αλλά έχει επεκταθεί στους πολιτιστικούς συλλόγους και τις φιλανθρωπικές οργανώσεις, τα καλλιτεχνικά σχήματα και τους τοπικούς συλλόγους, τα ερευνητικά και μη ερευνητικά κέντρα καθώς και τους φορείς κάθε λογής που λάμβαναν κονδύλια από το Ελληνικό Δημόσιο.

Στα χέρια των εισαγγελικών λειτουργών βρίσκεται το πόρισμα καταπέλτης της Επιτροπής Διαφάνειας της Βουλής το οποίο κατέγραψε το «θολό, αχαρτογράφητο και νεφελώδη» τρόπο με τον οποίο τα υπουργεία χρηματοδοτούσαν εκατοντάδες ΜΚΟ χωρίς κανείς να γνωρίζει με ποιες διαδικασίες γινόταν η χρηματοδότηση νε ποια κριτήρια επιλέγονταν οι οργανώσεις και εάν υπήρχε μηχανισμός που ήλεγχε την κατανομή των χρημάτων.

Είναι ενδεικτικό ότι στην κατακλείδα του πορίσματος οι βουλευτές ουσιαστικά «σήκωναν τα χέρια ψηλά» καθώς αδυνατούσαν να προβούν σε καταμέτρηση των ΜΚΟ που λειτουργούν στην Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει εθνικός κατάλογος και ότι όσα υπουργεία διατηρούν μητρώα εγγεγραμμένων ΜΚΟ εμφάνισαν αντιφατικά στοιχεία.

Παράλληλα στη διάθεση των εισαγγελικών Αρχών βρίσκονται και στοιχεία της έρευνας που πραγματοποίησε ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, κ. Λέανδρος Ρακιντζής σχετικά με το εάν οι Μη Κερδοσκοπικοί Οργανισμοί υποβάλουν δηλώσεις εισοδήματος αλλά και Φ.Π.Α.

Κατά πληροφορίες από τον έλεγχο και κατόπιν των στοιχείων που προσκομίστηκαν από τις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. προέκυψε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Οργανώσεων ούτε δήλωση υπέβαλλε ούτε τον Φ.Π.Α.

Οι εισαγγελείς ελέγχουν και αυτή την παράμετρο της υπόθεσης, ενώ δικαστικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι ο αριθμός των Φορέων και των Οργανώσεων που έχει ελεγχθεί αγγίζει τις 6.000!

Πληροφορίες της zougla.gr αναφέρουν ότι έχει ήδη πραγματοποιηθεί η λήψη των μαρτυρικών καταθέσεων και το πρώτο σκέλος της έρευνας αναμένεται να περαιωθεί το προσεχές διάστημα με την άσκηση ποινικών διώξεων που θα έχουν κακουργηματικό χαρακτήρα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης