Η πίεση που εξακολουθεί να υπάρχει στα νοσοκομεία της χώρας με τους νοσηλευόμενους ασθενείς από κορωνοϊό να αυξάνονται συνεχώς αλλά και ο υψηλός αριθμός κρουσμάτων σε πολλές περιφέρειες, δεν αφήνει και πολλά περιθώρια στους ειδικούς, ώστε να δώσουν το «πράσινο» φως για την επαναλειτουργία δραστηριοτήτων. Αυτό που εξετάζεται όμως είναι μέσα στον Απρίλιο να λειτουργήσουν περισσότερες από μία δραστηριότητες για να κινηθεί η αγορά, δεδομένου ότι συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς οι εμβολιασμοί στη χώρα.

Μετά το άνοιγμα των κομμωτηρίων και οι υπηρεσίες νυχιών καθώς και η μετακίνηση από δήμο σε δήμο για την εξυπηρέτηση αυτών, η επιτροπή των λοιμωξιολόγων καλείται να δώσει μία ολοκληρωμένη εικόνα σχετικά με την επιδημιολογική κατάσταση έτσι ώστε οι αρμόδιοι να αποφασίσουν πότε μπορεί να γίνει το άνοιγμα του λιανεμπορίου, των σχολείων καθώς και η ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών από δήμο σε δήμο. Τα self test που θα διεξάγονται μία φορά την εβδομάδα από τις αρχές Απριλίου, θα λειτουργήσουν θετικά ως προς την εισήγηση των ειδικών για χαλάρωση του lockdown.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στόχος είναι η αγορά να λειτουργήσει πριν από το Πάσχα ενώ η εικόνα της πανδημίας θα καθορίσει και τον τρόπο λειτουργίας των μαγαζιών. Οι επιστήμονες θα εξετάσουν από τη νέα εβδομάδα τα διαθέσιμα δεδομένα έτσι ώστε να καταλήξουν σε αποφάσεις σχετικά με τις ημερομηνίες ανοίγματος της αγοράς.

Ανάλογα με τα δεδομένα οι λοιμωξιολόγοι θα προκρίνουν είτε την λύση του click away και του click in shop είτε το γενικό άνοιγμα της αγοράς με μόνο περιορισμό τον αριθμό καταναλωτών μέσα στα καταστήματα, δηλαδή ανάλογα τα τετραγωνικά των καταστημάτων, θα εισέρχεται ο αντίστοιχος αριθμός καταναλωτών.

Ποιες περιοχές μπαίνουν στο «βαθύ κόκκινο» από σήμερα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Νέες περιοχές μπαίνουν από σήμερα στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) έπειτα από ομόφωνη εισήγηση της Επιτροπής. Ο αυξημένος αριθμός κρουσμάτων και η πίεση που υπάρχει στα νοσοκομεία αναφοράς, δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια στους ειδικούς που πρτείνουν αυστηρά μέτρα σε περιφέρειες που το ιικό φορτίο είναι ακόμα υψηλό. Συγκεκριμένα, οι περιοχές που μπαίνουν από σήμερα σε αυστηρό lockdown είναι: η Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης, η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας και οι δήμοι Γρεβενών, Κιλκίς, Βέροιας.

Αναλυτικότερα στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) παραμένουν: η Περιφέρεια Αττικής, οι Περιφερειακές Ενότητες Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας, Βοιωτίας, Εύβοιας -εξαιρουμένου του Δήμου Σκύρου- Φθιώτιδας, Ευρυτανίας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Κορινθίας, Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Θεσπρωτίας, Ηρακλείου, Λέσβου, Ζακύνθου και Μυκόνου, καθώς και ο δήμος Καλυμνίων της ΠΕ Καλύμνου, ο δήμος Χίου της ΠΕ Χίου, ο δήμος Ανωγείων της ΠΕ Ρεθύμνου, ο δήμος Χανίων της ΠΕ Χανίων, οι δήμοι Ιωαννιτών και Μετσόβου της ΠΕ Ιωαννίνων, ο δήμος Κατερίνης της ΠΕ Πιερίας, ο Δήμος Αμφίπολης της ΠΕ Σερρών, ο δήμος Σκιάθου, ο δήμος Καρδίτσας της ΠΕ Καρδίτσας, και οι δήμοι Καστοριάς και Ορεστίδος της ΠΕ Καστοριάς.

Υπενθυμίζεται ότι σε όλη την επικράτεια ισχύει μεταξύ άλλων η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί, η υποχρεωτική χρήση μάσκας, η απαγόρευση των υπερτοπικών μετακινήσεων, πλην των γνωστών εξαιρέσεων.

Επιπλέον η εκπαιδευτική διαδικασία συνεχίζεται υπό το καθεστώς τηλεκπαίδευσης στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (εξαιρούνται τα ειδικά σχολεία, τα οποία συνεχίζουν να λειτουργούν δια ζώσης), λειτουργούν οι υπαίθριοι αρχαιολογικοί χώροι και τα δημόσια πάρκα για επίσκεψη έως 3 άτομα, εκτός αν αφορά σε οικογένειες, με υποχρεωτική χρήση μάσκας και τήρηση αποστάσεων με χρήση sms 6 και χωρίς τη χρήση οχήματος(αυτοκίνητο ή μηχανή), αλλά μόνο με τα πόδια ή το ποδήλατο. Επίσης, η ερασιτεχνική αλιεία είτε από πλωτό μέσο μήκους έως 8 μέτρων είτε από την παραλία για τους διαμένοντες σε παραθαλάσσιους και μόνο δήμους και με τη χρήση του κωδικού 6 προσεγγίζοντας δηλαδή πεζή ή με ποδήλατα και με τα απαραίτητα συνοδευτικά έγγραφα στην περίπτωση ιδιοκτητών σκαφών, δηλαδή το Ε9 που αποδεικνύει την ιδιοκτησία του σκάφους.

Ακόμη, λειτουργούν τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής ενώ για τις περιοχές που βρίσκονται στο «βαθύ κόκκινο» δεν λειτουργούν τα καταστήματα λιανεμπορίου.

Επιπλέον παρατείνεται μέχρι τις 5 Απριλίου το ειδικό καθεστώς πρόσθετων περιοριστικών μέτρων για τη Λέρο και τη δημοτική κοινότητα Γαλατινή. Συγκεκριμένα, η Λέρος και η δημοτική Κοινότητα Γαλατινής της δημοτικής Ενότητας Ασκίου του Δήμου Βοΐου της ΠΕ Κοζάνης, βρίσκονται και παραμένουν σε ειδικό καθεστώς πρόσθετων περιοριστικών μέτρων και σε κήρυξη έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας, ωστόσο, από τις 29 Μαρτίου αίρεται η αναστολή των οικοδομικών εργασιών που ισχύει αυτή τη στιγμή στη Λέρο, δηλαδή από τη Δευτέρα θα επιτρέπονται οι οικοδομικές εργασίες στο νησί της Λέρου.

Παράλληλα, όπως τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς, στο νέο πλαίσιο που δημιουργεί η συμπληρωματική στρατηγική του self testing, η Επιτροπή των επιστημόνων θα συνεδριάσει στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας για να συζητήσει για την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου, για τις διαδημοτικές μετακινήσεις και για τα σχολεία. Αμέσως μετά την εισήγησή τους θα ακολουθήσουν οι σχετικές ανακοινώσεις από την κυβέρνηση.

Τα self test δημιουργούν νέες δυνατότητες για την επανέναρξη δραστηριοτήτων

Όσον αφορά τη συμπληρωματική στρατηγική του self testing ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη χθεσινή ενημέρωση, επισήμανε ότι τα self test δημιουργούν ένα νέο πλαίσιο που επιτρέπει την επανέναρξη δραστηριοτήτων, σε ένα διαφορετικό, πιο ασφαλές, περιβάλλον. «Δημιουργεί ξεκάθαρα νέες δυνατότητες. Είναι ένα όπλο που δεν είχαμε στη διάθεσή μας», σημείωσε.

«Βρισκόμαστε στο τέλος μιας δύσκολης μάχης, με την κούραση από την πολύμηνη προσπάθεια να κάνει το τελευταίο μίλι το πιο δύσκολο, το πιο απαιτητικό. Κάθε βήμα, όμως που κάνουμε, μας φέρνει πιο κοντά στη γραμμή του τερματισμού. Στη μέρα, που χάρη στον εμβολιασμό, θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε με ασφάλεια σε αγαπημένες συνήθειες που μας έχουν λείψει, παρέα κυρίως με τα αγαπημένα μας πρόσωπα», κατέληξε ο κ. Χαρδαλιάς.

 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης