Ρεπορτάζ: Χρήστος Μαζάνης
Κάμερα: Νίκος Χριστοφάκης
Παραγωγή: Zougla.gr WebTv 2023 

Η κάμερα της «Ζούγκλας» επισκέφθηκε το αεροδρόμιο της Τανάγρας κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης «Αthens Flying Week» προκειμένου να συναντήσει από κοντά τους ιπτάμενους μαχητικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων που συμμετείχαν σε αυτό το αεροπορικό show. Όπως τονίζουν μεταξύ άλλων οι Έλληνες πιλότοι, βρέθηκαν εκεί προκειμένου να μεταδώσουν την αεροπορική ιδέα και να στείλουν το μήνυμα της ετοιμότητας και της αποτροπής.

Η διοργάνωση αεροπορικών επιδείξεων«Athens Flying Week 2023» πραγματοποιήθηκε στις 2 και 3 Σεπτεμβρίου στην αεροπορική βάση της Τανάγρας, με την συμμετοχή προσωπικού και ιπτάμενων μέσων και των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ, μεταξύ των οποίων και οι ομάδες αεροπορικών επιδείξεων «Ζευς» και «Δαίδαλος» οι οποίες πραγματοποίησαν εναέριες επιδείξεις υψηλού βαθμού δυσκολίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναλυτικά, κατά το διήμερο των αεροπορικών επιδείξεων συμμετείχαν τα ακόλουθα ιπτάμενα μέσα:

– Μαχητικά αεροσκάφη F-16, Rafale, Mirage 2000-5 και F-4.

– Αεροσκάφος EMB-145H Αεροφερόμενου Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης και Ελέγχου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

– Μεταγωγικό Αεροσκάφος C-130H.

– Αεροσκάφη T-2E Buckeye, T-6A Texan II, T-41D, Μ-346, P2002-JF και Supermarine Spitfire.

– Ελικόπτερα AH-64D Apache, NH-90, CH-47D Chinook, OH-58D Kiowa Warrior, UH-1H Huey, S-70B Aegean Hawk και Super Puma AS-332.

Στο πλαίσιο της επίδειξης, εκτελέστηκαν ποικίλα σενάρια και αντικείμενα όπως:

– Πτητικές επιδείξεις και διελεύσεις σχηματισμών αεροσκαφών και ελικοπτέρων άνωθεν του χώρου των εκδηλώσεων.

– Εξομοίωση διαδικασιών αντιμετώπισης πιθανής ασύμμετρης απειλής από αέρος (RENEGADE).

– Εκτέλεση αεροπορικών σεναρίων Slow Mover Protection (SLOMO PROTECT).

– Ρίψη αλεξιπτωτιστών ελεύθερης πτώσης της ΔΕΠ.

– Αντιμετώπιση περιστατικού τραυματία και εκκένωση με ιπτάμενο μέσο (CASEVAC/MEDEVAC).

– Εγγύς αεροπορική υποστήριξη (Close Air Support – CAS/Close Combat Attack – CCA ).

– Σενάριο διάσωσης μάχης (Combat Search and Rescue – CSAR).

– Εκκένωση ειδικής επιχειρησιακής ομάδας της ΔΕΠ με την μέθοδο AirTEP (Airborne Tactical Extraction Platform).

Τις δραστηριότητες της δεύτερης ημέρας του «Athens Flying Week 2023» παρακολούθησαν ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νίκος Δένδιας, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο πρέσβης της Σαουδικής Αραβίας στην Ελλάδα Esam bin Ibrahim Al Mal, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, αντιπτέραρχος (Ι) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, αντιστράτηγος ‘Αγγελος Χουδελούδης, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης ΠΝ, ο αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας, αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Φασούλας, ο αρχηγός Στόλου, αντιναύαρχος Δημήτριος – Ελευθέριος Κατάρας ΠΝ, ο διοικητής της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ, αντιστράτηγος Δημήτριος Χούπης και ο υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ, αντιναύαρχος Φραγκίσκος Λελούδας ΠΝ.

Όσον αφορά στις ξένες στρατιωτικές συμμετοχές, στην επίδειξη συμμετείχε το Βέλγιο και η Δανία με μαχητικά αεροσκάφη F-16, η Γαλλία με Rafale, οι ΗΠΑ με F-35, το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας με Eurofighter Typhoon και με την ομάδα επιδείξεων «Saudi Hawks», τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με την ομάδα επιδείξεων «Fursan Al Emarat», η Ισπανία με την ομάδα επιδείξεων «Patrulla Aguila» και η Ιταλία με την ομάδα επιδείξεων «Wefly».

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας και ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας περιηγήθηκαν στους χώρους φιλοξενίας των αποστολών των Γαλλικών RAFALE και των F-35 των Η.Π.Α., όπου είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τους χειριστές και το προσωπικό υποστήριξης εδάφους, συγχαίροντάς τους για τις εξαιρετικά εντυπωσιακές ικανότητες που επέδειξαν κατά την διάρκεια του διημέρου και απόλαυσε το κοινό που παραβρέθηκε στην Αεροπορική Βάση της Τανάγρας. Παράλληλα τους ευχαρίστησαν για την ιδιαίτερα τιμητική παρουσία τους στην Ελλάδα. Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στο πλαίσιο παρακολούθησης των δραστηριοτήτων της επίδειξης επισκέφθηκε το περίπτερο της Lockheed Martin, όπου πραγματοποίησε πτήση προσομοίωσης μαχητικού αεροσκάφους F-35.

Η ευρεία συμμετοχή προσωπικού και ιπτάμενων μέσων των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην Διεθνή Αεροπορική Επίδειξη «Athens Flying Week 2023», ανέδειξε για μία ακόμη φορά διεθνώς τις δυνατότητες και ικανότητές τους, οι οποίες αποτελούν πόλο έλξης και καθοριστικό παράγοντα ανάπτυξης στρατηγικών συνεργασιών με φίλες και σύμμαχες χώρες, και συνέβαλε στην προσέλκυση και συμμετοχή μεγάλου αριθμού προσωπικού και μέσων ξένων χωρών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης