Ρεπορτάζ: Αμαλία Σοφιανοπούλου 

«Χρυσά» πληρώνουν τα ψάρια οι κάτοικοι στα νησιά της Ελλάδας με τις τιμές ακόμα και στα κατά τ’ άλλα προσιτά αλιεύματα να έχουν φτάσει στα ύψη. Η ακρίβεια έχει «πιαστεί» για τα καλά στα δίχτυα των ψαρομανάβηδων, των εμπόρων δηλαδή που κυριαρχούν στην αγορά της Νάξου και των άλλων μεγάλων νησιών, ειδικά στις Κυκλάδες και το Βόρειο Αιγαίο, με το εμπόρευμα τους να έχει γίνει απλησίαστο για τους καταναλωτές της νησιωτικής χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αντιθέτως, στην Αθήνα, προς το παρόν, δεν ισχύει το «φάτε μάτια ψάρια» όπως στα νησιά, καθώς ο κόσμος απολαμβάνει πιο προσιτές τιμές.

Συγκεκριμένα, όπως καταγγέλλει κάτοικος της Νάξου στην «Ζούγκλα», στα ιχθυοπωλεία του νησιού θα βρει κανείς τσιπούρες ιχθυοτροφείου έως και 12 ευρώ το κιλό, σαρδέλες με 7-8 ευρώ το κιλό και κεφαλόπουλα με έως και 10 ευρώ το κιλό.

Στον αντίποδα, το κόστος για τα ίδια είδη είναι σημαντικά μικρότερο στην Κεντρική Ιχθυαγορά της Αθήνας. Εκεί θα βρει κανείς τσιπούρες με 7 και 8 ευρώ, σαρδέλες με 3 ευρώ και κεφαλόπουλα με 5-6 ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κεντρική Ιχθυαγορά Αθηνών

Κεντρική Ιχθυαγορά Αθηνών

Παράλληλα, αποκλείσεις συναντά κανείς στο μαριδάκι και τις κουτσομούρες καθώς στο νησί των Κυκλάδων κοστίζουν 6-9 ευρώ και 14 – 18 ευρώ ενώ στην Βαρβάκειο έως 7 ευρώ και 15 ευρώ αντίστοιχα.

Όσον αφορά τα μεγάλα ψάρια, για ένα κιλό μπακαλιάρο οι κάτοικοι της Νάξου καλούνται να πληρώσουν από 18-22 ευρώ και έως 35 αν πρόκειται για ανοιχτής θάλασσας, ενώ στην αγορά της Αθήνας φτάνει τα 19 ευρώ.

Κεντρική Ιχθυαγορά Αθηνών

Κεντρική Ιχθυαγορά Αθηνών

Κεντρική Ιχθυαγορά Αθηνών

Κεντρική Ιχθυαγορά Αθηνών

Δείτε αναλυτικά τις τιμές:

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ιχθυαγοράς της Αθήνας Βασίλης Σίμος μίλησε στην «Ζούγκλα» για το φαινόμενο των «χρυσών» ψαριών των νησιών τονίζοντας: «Τα ψάρια που αλιεύονται από τα ελληνικά νησιά μεταφέρονται στην ιχθυόσκαλα της Αττικής. Από εκεί διανέμονται ξανά στα νησιά. Μπορεί δηλαδή τα ψάρια που ψαρεύονται στην Νάξο να έρχονται στην Αθήνα και στην συνέχεια να επιστρέφουν στην Νάξο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η τιμή τους να ανεβαίνει καθώς προστίθεται το κόστος μεταφοράς. Παράλληλα, όσον αφορά αλιεύματα που ψαρεύουν οι ψαράδες του νησιού και έπειτα τα διαθέτουν στα τοπικά ιχθυοπωλεία, είναι στην δική τους κρίση η τιμή που θα τα πουλήσουν, ειδικά όταν μιλάμε για ψάρια όπως το χριστόψαρο και η σμέρνα».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης