Ο ηλικίας 32 ετών Ρομά αλβανικής καταγωγής που ομολόγησε πως δολοφόνησε τον Μιχάλη Ζαφειρόπουλο πέραν της προκαταβολής των 3.000 ευρώ θα έπαιρνε από τους Αλβανούς κατάδικους, που είναι οι ηθικοί αυτουργοί, συνολικά 20.000 ευρώ για να εκφοβίσει όπως ισχυρίζεται τον δικηγόρο. Τελικά ο εκφοβισμός κατέληξε σε δολοφονία.  

Ο δράστης συνελήφθη το περασμένο Σάββατο σε καταβολισμό Ρομά στη Πάτρα. Η αστυνομία διαπίστωσε από την πρώτη στιγμή πως ήταν κατάδικος και πως είχε κάποια στιγμή πάρει άδεια αλλά στη συνέχεια δεν επανήλθε ποτέ στο σωφρονιστικό κατάστημα. Αναχωρώντας από τη φυλακή για την άδειά του είχε καταθέσει και τον αριθμό τηλεφώνου της μητέρας του δια του οποίου οι σωφρονιστικές αρχές θα μπορούσαν να έρθουν σε επαφή μαζί του. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αστυνομία όπως ήταν φυσικό παγίδευσε αυτό το τηλέφωνο και κατέγραψε συνομιλία κατά τη διάρκεια της οποίας ο δράστης ενημέρωνε πως βρίσκεται στο επίκεντρο αστυνομικής έρευνας για κάποιο συμβάν. Έτσι η αστυνομία ταυτοποίησε τον δολοφόνο του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου.

Ο δράστης ήταν καταδικασμένος για κλοπές σε ποινή φυλάκισης από 1ης Απριλίου του 2016 οπότε και φυλακίστηκε στο σωφρονιστικό  κατάστημα Κορυδαλλού. Στη συνέχεια, τον μετέφεραν στις αγροτικές φυλακές Κασσάνδρας από όπου στις 5 Σεπτεμβρίου έλαβε πενθήμερη άδεια έχοντας συμπληρώσει το 1/5 της ποινής του. Θα αποφυλακιζόταν τον Δεκέμβριο του 2018.

Τα ευρήματα που συγκέντρωσε η ΕΛ.ΑΣ.:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα ευρήματα στο διαμέρισμα του 32χρονου θεωρούνται πολύ σημαντικά απο τους αστυνομικούς, καθώς είναι πολύ πιθανόν να οδηγήσουν και σε άλλες σοβαρές εγκληματικές δραστηριότητες των δραστών.

Συγκεκριμένα βρέθηκαν:

– πιστόλι με γεμιστήρα και 10 φυσίγγια,
– πολεμικό τυφέκιο, με γεμιστήρα και 300 φυσίγγια,
– 118 φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων,
– 3 γεμιστήρες διαφόρων όπλων,
– χειροβομβίδα,
– 2 πλήρεις αστυνομικές στολές, εκρηκτική ύλη, πυροκροτητής κ.λπ. αντικείμενα.

Στο διαμέρισμα βρέθηκε και συνελήφθη ο 32χρονος συγκάτοικος των δύο Αλβανών, για τον οποίο όμως δεν προέκυψε εμπλοκή στην υπόθεση της δολοφονίας. Κίνητρο της επίθεσης που κατέληξε στη δολοφονία, σύμφωνα με την αστυνομική έρευνα, φέρεται πως είναι εκβίαση σε βάρος κρατούμενου για την υπόθεση της Energa

Οι δύο φυσικοί αυτουργοί έφυγαν από την Αθήνα αμέσως μετά το έγκλημα και ο μεν 30χρονος διέφυγε στην Αλβανία, ο δε 32χρονος, αφού πέρασε από διάφορους καταυλισμούς Ρομά στην Πελοπόννησο, κατέληξε σε σπίτι σε οικισμό της Αχαϊας, όπου και συνελήφθη το περασμένο Σάββατο, ενώ αναζητούσε τρόπο να φύγει για Ιταλία ή Αλβανία.

Οι τρεις κατηγορούμενοι ως ηθικοί αυτουργοί, μεταφέρθηκαν από τις φυλακές και εξετάστηκαν αλλά δεν παραδέχονται ότι αυτοί έδωσαν την εντολή. Σύμφωνα με την Αστυνομία όμως, υπάρχουν πολλά στοιχεία και μαρτυρίες που τους ενοχοποιούν.

Στην Ασφάλεια εξετάστηκε και ο άνθρωπος από τον οποίο ζητούσαν τα 5.000.000 οι κακοποιοί, ο οποίος παραδέχτηκε ότι δεχόταν πιέσεις και απειλές.

Κίνητρο της επίθεσης που κατέληξε στη δολοφονία, σύμφωνα με την αστυνομική έρευνα, φέρεται πως είναι εκβίαση σε βάρος κρατούμενου για την υπόθεση της Energa και πελάτη του Ζαφειρόπουλου, από τον οποίο Αλβανοί κρατούμενοι των φυλακών ζητούσαν 5 εκατομμύρια ευρώ.

Όπως τόνισε ο διευθυντής της Κρατικής Ασφάλειας, κ. Παπαζαφείρης, ως ηθικοί αυτουργοί της δολοφονίας κατηγορούνται τρεις Αλβανοί, σκληροί κακοποιοί, ηλικίας 34, 35, και 40 ετών, οι οποίοι είναι έγκλειστοι των φυλακών για απόπειρες ανθρωποκτονίας και άλλα βαρεία αδικήματα.

Οι τρεις αυτοί, σύμφωνα με την Αστυνομία, προσέλαβαν τον 32χρονο και έναν ακόμα 30χρονο, ο οποίος διέφυγε αμέσως μετά την δολοφονία στην Αλβανία και καταζητείται, προκειμένου να εκφοβίσουν τον Μιχάλη Ζαφειρόπουλο, ώστε να πιέσουν τον κρατούμενο για την υπόθεση της Energa, να τους δώσει 5.000.000 ευρώ, προκειμένου να αποσύρουν τις καταθέσεις τους, με τις οποίες τον κατηγορούν ως ηθικό αυτουργό στην απόπειρα δολοφονίας σε βάρος του δικηγόρου Αντωνόπουλου (αντιδίκου του στην υπόθεση της Energa), που είχε διαπραχθεί το 2014 στην Πεντέλη.

Η εντολή στους δύο φυσικούς αυτουργούς, όπως προκύπτει από τις παρακολουθήσεις και τις αναλύσεις, ήταν να εκφοβίσουν τον Μιχάλη Ζαφειρόπουλο, αλλά αυτοί τον δολοφόνησαν.

Μάλιστα, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ο αρχηγός των φερόμενων ως ηθικών αυτουργών, έχει καταγραφεί να λέει σε τηλεφωνική του συνομιλία: «Τους είπαμε να τον εκφοβίσουν και αυτοί τον σκότωσαν».

Η υπόθεση «δέθηκε» κατά την Αστυνομία, από την βολίδα τού όπλου που έπληξε θανάσιμα τον 52χρονο δικηγόρο και από τα δακτυλικά αποτυπώματα του 32χρονου συλληφθέντα.

Συγκεκριμένα, από την βαλλιστική έρευνα προέκυψε ότι στην δολοφονία του Ζαφειρόπουλου χρησιμοποιήθηκε το ίδιο όπλο που είχε χρησιμοποιηθεί σε αιματηρό επεισόδιο στην Καλλιθέα τον περασμένο Σεπτέμβριο, κατά την διάρκεια του οποίου τραυματίστηκαν δύο Αλβανοί. Η υπόθεση αυτή ήταν ανεξιχνίαστη αλλά τώρα προέκυψε ότι δράστης ήταν ο ίδιος άνθρωπός.

Επίσης αποτυπώματα που βρέθηκαν στην Καλλιθέα, βρέθηκαν και στο γραφείο του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου.

Σύμφωνα με τις σημερινές ανακοινώσεις, τα γεγονότα διαδραματίστηκαν ως εξής:

Οι ηθικοί αυτουργοί ήρθαν σε επαφή με τους δύο δράστες που ήταν εκτός φυλακής και τους έδωσαν συγκεκριμένες εντολές για τον εκφοβισμό του δικηγόρου.

Στο σημείο αυτό εμπλέκεται μια άγνωστη γυναίκα, η οποία έδωσε στους δράστες την προκαταβολή των 3.000 ευρώ.

Οι δύο «νοικιασμένοι» κακοποιοί, τηλεφώνησαν το πρωί της 12ης Οκτωβρίου στον Μιχάλη Ζαφειρόπουλο και έκλεισαν ραντεβού μαζί του για το απόγευμα, δήθεν για να αναλάβει υπόθεση δικού τους που κατηγορείτο για ληστεία.

Μετά την επικοινωνία πέταξαν αμέσως το τηλέφωνο, το οποίο δεν βρέθηκε ποτέ.

Στις 17.45 το απόγευμα, οι δύο Αλβανοί εμφανίστηκαν στο δικηγορικό γραφείο, συζήτησαν για λίγο με τον Μιχάλη Ζαφειρόπουλο και τον εκπαιδευόμενο συνεργάτη του και αφού ο ένας βγήκε δύο φορές για να ελέγξει το χώρο και αν υπήρχε κάποιος άλλος, έβγαλαν πιστόλια και τους απείλησαν, κρατώντας τους σε διαφορετικά γραφεία.

Οι δράστες ζήτησαν τη διεύθυνση του κατηγορούμενου για την υπόθεση της Energa, προκειμένου να απειλήσουν την οικογένεια του με στόχο να τον αναγκάσουν να τους δώσει τα χρήματα που ζητούσαν.
Ο Ζαφειρόπουλος τους έδωσε δικαστικό έγγραφο που αναφερόταν η διεύθυνση, το οποίο βρέθηκε στην έρευνα που έγινε σε διαμέρισμα που έμεναν οι δράστες με έναν ακόμα 32χρονο ομοεθνή τους στην Καλλιθέα.

Οι δύο φυσικοί αυτουργοί έφυγαν από την Αθήνα αμέσως μετά το έγκλημα και ο μεν 30χρονος διέφυγε στην Αλβανία, ο δε 32χρονος, αφού πέρασε από διάφορους καταυλισμούς Ρομά στην Πελοπόννησο, κατέληξε σε σπίτι σε οικισμό της Αχαϊας, όπου και συνελήφθη το περασμένο Σάββατο, ενώ αναζητούσε τρόπο να φύγει για Ιταλία ή Αλβανία.

Οι τρεις κατηγορούμενοι ως ηθικοί αυτουργοί, μεταφέρθηκαν από τις φυλακές και εξετάστηκαν αλλά δεν παραδέχονται ότι αυτοί έδωσαν την εντολή. Σύμφωνα με την Αστυνομία όμως, υπάρχουν πολλά στοιχεία και μαρτυρίες που τους ενοχοποιούν.

Στην Ασφάλεια εξετάστηκε και ο άνθρωπος από τον οποίο ζητούσαν τα 5.000.000 οι κακοποιοί, ο οποίος παραδέχτηκε ότι δεχόταν πιέσεις και απειλές.

Ποιοι είναι οι κατηγορούμενοι;

Σε ό,τι αφορά το ποινικό παρελθόν των δραστών, προέκυψε ότι:

– Ο 32χρονος υπήκοος Αλβανίας, που έχει συλληφθεί ως ένας από τους φυσικούς αυτουργούς, είναι δραπέτης φυλακών από τον Σεπτέμβριο, καθώς δεν επέστρεψε ύστερα από τακτική άδεια που του χορηγήθηκε. Κατά το παρελθόν έχει κατηγορηθεί για βιασμό, ληστεία, παράνομη κατακράτηση, κλοπές, πλαστογραφία, πλαστογραφία πιστοποιητικών, απειλή, αντίσταση, καθώς και παράβαση των νόμων για τις εξαρτησιογόνες ουσίες και τους αλλοδαπούς.
– Ο 30χρονος συνεργός του που ταυτοποιήθηκε και αναζητείται, έχει κατηγορηθεί για σωρεία ληστειών και παράβαση της νομοθεσίας για τα όπλα.
– Οι τρεις ηθικοί αυτουργοί, έγκλειστοι των φυλακών Κορυδαλλού έχουν κατηγορηθεί από κοινού για εγκληματική οργάνωση, απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συναυτουργία και παράβαση του νόμου για τα όπλα.

Ειδικότερα, είναι αυτοί που αιματοκύλισαν το Μικρολίμανο το 2014 και έχουν πυροβολήσει εναντίον δύο καφενείων με κόσμο στον Άγιο Παντελεήμονα και στο Μεταξουργείο.

Συνολικά, έχουν κατηγορηθεί – κατά περίπτωση – για απόπειρα ανθρωποκτονίας, ληστεία, σύσταση και συμμορία, κλοπές, παράβαση του νόμου για τους αλλοδαπούς, παραχάραξη, πλαστογραφία, πλαστογραφία πιστοποιητικών, συμπλοκή, απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συρροή, καθώς και παράβαση των νόμων για τα όπλα και τους αλλοδαπούς.

Οι δύο από αυτούς επίσης, πυροβόλησαν τον δικηγόρο Αντωνόπουλο το 2014 στην Πεντέλη, πράξη που αρχικά αποδόθηκε σε ληστεία, αλλά οι ίδιοι πολύ αργότερα στον ανακριτή, κατέθεσαν ότι εκτελούσαν συμβόλαιο θανάτου κατ’ εντολή του ανθρώπου που εκβίαζαν, με αποτέλεσμα να πληρώσει με την ζωή του ο Μιχάλης Ζαφειρόπουλος.

Ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, αντιστράτηγος Κων/νος Τσουβάλας, εξέφρασε την μεγάλη του ικανοποίηση για την εξιχνίαση της υπόθεσης και έδωσε τα συγχαρητήρια του στον διευθυντή της Ασφάλειας Αττικής και μέσου αυτού σε όλους τους αξιωματικούς και του χαμηλόβαθμους αστυνομικούς που εργάστηκαν σκληρά όλες αυτές τις μέρες. «Δεν πρόκειται για μεμονωμένο γεγονός» είπε ο αρχηγός, και τόνισε ότι «οι πολίτες είναι και πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς».

Υπογράμμισε επίσης ότι η Αστυνομία επιτελεί το καθήκον της με ευσυνειδησία και επισήμανε ότι «Οι αστοχίες είναι για τους προϊσταμένους αλλά στις επιτυχίες χωρούν όλοι».

Πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:
 Τα 3.000 ευρώ για έναν φόνο

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης