Χάρη στην ιατρική τεχνολογία και την εμπειρία τους γιατροί στο Κέντρο Επεμβατικής Αντιμετώπισης Εγκεφαλικών Επεισοδίων αφαίρεσαν θρόμβο από τον εγκέφαλο παιδιού μέσα σε 15 λεπτά. Το παιδί επέστρεψε σπίτι του χωρίς προβλήματα μετά από λίγες ημέρες.

Πρόκειται για ένα 15χρονο κορίτσι που υπέστη οξύ εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ νοσηλευόταν σε άλλη υγειονομική μονάδα. Τα συμπτώματα εντοπίστηκαν μέσα στη νύχτα: δεν μπορούσε να κινήσει το δεξί της χέρι και πόδι και ούτε να μιλήσει. Οι γιατροί κατάλαβαν ότι οφείλεται σε απόφραξη της εγκεφαλικής αρτηρίας και μεταφέρθηκε στο Κέντρο Επεμβατικής Αντιμετώπισης Εγκεφαλικών Επεισοδίων, που λειτουργεί με τη συνεργασία των νοσοκομείων Αιγινήτειο, Αρεταίειο και Αλεξάνδρα. Το παιδί φρόντισε η νευρολογική ομάδα του Αιγινητείου υπό την αιγίδα της κ. Σ. Βασιλοπούλου, Επ. Καθηγήτριας Νευρολογίας, η οποία υποδέχθηκε την νεαρή ασθενή στα ΤΕΠ. Η ασθενής υποβλήθηκε σε επέμβαση Θρομβεκτομής που διενεργήθηκε άμεσα στο Τμήμα Ακτινολογίας του Αρεταιείου νοσοκομείου και σε μόλις 15 λεπτά, ο θρόμβος αφαιρέθηκε από την εγκεφαλική αρτηρία. Αμέσως υποχώρησαν τα συμπτώματα , το κορίτσι επανάκτησε την κινητικότητα και την ομιλία του μέσα στο χώρο του χειρουργείου, δημιουργώντας ικανοποίηση ενθουσιασμό σε όλη την επιστημονική ομάδα. Μάλιστα η νεαρή έλαβε εξιτήριο σε λίγες ημέρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αξίζει να σημειωθεί πως η επέμβαση διενεργήθηκε από την ομάδα του κ. Π. Παπαναγιώτου, Αν. Καθηγητή επεμβατικό ακτινολόγο και τον κ. Ν. Τσαμόπουλο, επιστημονικό συνεργάτη της μονάδας Επεμβατικής Ακτινολογίας και Δ/ντή του τμήματος Επεμβατικής Νευρακτινολογίας του νοσοκομείου Mediterraneo, υπό την αναισθησιολογική κάλυψη της κ. Α. Τύμπα, Επ. Ιατρού της Αναισθησιολογικής Κλινικής του Αρεταιείου νοσοκομείου.

Μέσα από τη διαχείριση αυτού του περιστατικού καταδεικνύεται η σημασία της γρήγορης και αποτελεσματικής ιατρικής παρέμβασης σε αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο. Η θρομβεκτομή είναι σωτήρια για επιλεγμένους ασθενείς που αντιμετωπίζουν οξέα εγκεφαλικά επεισόδια και είναι αποτελεσματική όταν εκτελείται γρήγορα, συνήθως εντός των πρώτων ωρών μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων. Χαρακτηριστικά κ. Παπαναγιώτου επεσήμανε «το εγκεφαλικό επεισόδιο και η ανάγκη για τέτοιου είδους παρεμβάσεων στα παιδιά είναι ευτυχώς σπάνια, πράγμα που όμως σημαίνει ότι η διάγνωση έρχεται συχνά πολύ αργά».

Το Κέντρο λειτουργεί εδώ και περισσότερο από δύο έτη από εξειδικευμένη Διεπιστημονική ομάδα των τριών νοσοκομείων λειτουργεί υπό τον συντονισμό των κ. Π. Παπαναγιώτου, Αναπληρωτή Καθηγητή και επεμβατικό νευροακτινολόγο, κ. Δ. Μητσικώστα, Καθηγητή νευρολογίας, κ. Σ. Βασιλοπούλου, Επ. Καθηγήτρια, Ε. Κορομπόκη, Παθολόγο εξειδικευμένη στην αντιμετώπιση ΑΕΕ. Η συνεργασία περιλαμβάνει τα Πανεπιστημιακά νοσοκομεία Αιγινήτειο και Αρεταίειο (Πρόεδρος Καθ. Κ. Τσιούφης) και το Γ.Ν.Α. Αλεξάνδρα και ιδιαίτερα τις Πανεπιστημιακές Κλινικές/Εργαστήρια του ΕΚΠΑ: της Α’ Νευρολογικής Κλινικής (Δ/ντης Καθ. Λ. Στεφανής), του Α’ Εργαστηρίου Ακτινολογίας (Δ/ντρια Καθ. Λ.Ε. Μουλοπούλου, Υπεύθυνος Μονάδας Επεμβατικής Ακτινολογίας Καθ. Α. Χατζηϊωάννου), της Θεραπευτικής Κλινικής (Δ/ντης Καθ. Α.Μ. Δημόπουλος), καθώς και της Α’ Πανεπιστημιακής Κλινικής Αναισθησιολογίας (Δ/ντρια Καθ. Κ. Θεοδωράκη) της Αγγειοχειρουργικής Μονάδας της Β Χειρουργικής Κλινικής (Υπεύθυνος Καθ. Θ. Κώτσης) και του Ακτινολογικού Εργαστηρίου του Νοσοκομείου Αλεξάνδρα (Συντ. Δ/ντης Α. Χαλαζωνίτης).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Φωτογραφία: LinkedIn

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης