Την ερχόμενη Τρίτη πέντε άτομα θα περάσουν το κατώφλι της ανακρίτριας κατηγορούμενοι για απάτη κατά του ΕΟΠΥΥ  που ξεπερνά τις 500.000 ευρώ. Μία απάτη που σύμφωνα με τις Αρχές κράτησε πέντε χρόνια και γινόταν με τη μέθοδο των ψευδών συνταγογραφήσεων χρησιμοποιώντας μάλιστα ΑΜΚΑ ασθενών εν αγνοία τους. Υπάρχουν τουλάχιστον 20 μαρτυρικές καταθέσεις ασθενών που υποστήριξαν ότι δεν έλαβαν ποτέ σκευάσματα ή προϊόντα που αναγράφονταν στο ΑΜΚΑ τους. Το εντυπωσιακό είναι ότι δεν γνώριζαν καν τους γιατρούς που είχαν κάνει τις συνταγογραφήσεις.

Στην υπόθεση ως αρχηγός φέρεται ο πρώην πρόεδρος της ομάδας μπάσκετ του Ηρακλή Θεόδωρος Δρακόπουλος ενώ εμπλέκονται και 29 γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων. Η «Ζούγκλα» φέρνει στο φως άγνωστα στοιχεία της υπόθεσης όπως προέκυψαν από την έρευνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πρώτη καταγγελία

H προανάκριση για την υπόθεση ξεκίνησε εξαιτίας  ενός πορίσματος του ΕΟΠΥΥ στις 6  Νοεμβρίου 2020. Το πόρισμα αφορούσε στην καταγγελία που έκανε στον Οργανισμό μία εταιρεία που είναι ο αποκλειστικός εισαγωγέας συγκεκριμένων ιατροτεχνολογικών προϊόντων στο μητρώο του ΕΟΠΥΥ. Η εταιρεία κατήγγειλε  την εικονική διακίνηση αυτών των προϊόντων από άλλες εταιρείες με τις οποίες όμως ουδέποτε είχε συμβληθεί και πωλήσει τα σχετικά προϊόντα με αποτέλεσμα να εκτελεστούν ιατρικές συνταγές είτε με ανύπαρκτα προϊόντα είτε με προϊόντα που δεν ήταν εγκεκριμένα για την καταλληλόλητά τους και δεν πληρούσαν τις απαραίτητες προδιαγραφές για την αποζημίωσή τους από τον ΕΟΠΥΥ.

Έτσι ξεκίνησε ο έλεγχος στα τιμολόγια τριών εταιρειών.Ένας έλεγχος που έδειξε από την αρχή ενδείξεις εικονικότητας  σε δύο βασικούς κωδικούς που αφορούσαν σε αναλώσιμα ιατρικά προϊόντα. Το πρώτο που εντόπισαν είναι ότι τα τιμολόγια είχαν εκδοθεί από εταιρεία που είχε έδρα στην Λευκωσία. Το δεύτερο που έκανε εντύπωση ήταν ότι  εταιρεία είχε εισαχθεί στο Μητρώο Εταιρειών της Κύπρου στις 2-04.2018 και τα τιμολόγια είχαν εκδοθεί από τον Ιούλιο του 2017.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι εταιρείες μάλιστα σύμφωνα με το πόρισμα του ΕΟΠΥΥ είχαν υποβάλλει στοιχεία δαπάνης για να αποζημιωθούν από τον ΕΟΠΥΥ  συνολικής αξίας 399.592 ευρώ.

Οι συγκεκριμένες όμως εταιρείες πρωταγωνιστούσαν και σε άλλη υπόθεση απάτης στον Οργανισμό ύψους 8.272 .146 ευρώ και αφορούσε σε συγκεκριμένο σκεύασμα για το οποίο αναφερόταν ότι:

«Συνταγογραφείται και αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ χωρίς στην πραγματικότητα να διανέμεται στους ασφαλισμένους  και χωρίς καν να εισάγεται στη χώρα μας».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος και Πρόεδρος της πρωταγωνίστριας εταιρείας δεν ήταν άλλος από τον γνωστό αθλητικό παράγοντα ενώ οι εταιρείες στην Κύπρο έγιναν από μία …τρεις.

Ο ρόλος των γιατρών

Οι γιατροί που εμπλέκονται στην υπόθεση – 29 στο σύνολο μέχρι στιγμής – είχαν βασικό ρόλο με το αζημίωτο φυσικά. Ορισμένοι από αυτούς εργάζονται ακόμη και σε δημόσια νοσοκομεία  .Για τις ψεύτικες συνταγογραφήσεις χρησιμοποιούσαν ΑΜΚΑ ασθενών μεγάλης ηλικίας ή αυτών που είχαν σοβαρό πρόβλημα υγείας ώστε να μην γίνουν αντιληπτοί. Ασφαλισμένη κατήγγειλε ότι γιατρός νευρολόγος  στις  23.04.2018 ,24.07.2018 και 29.10.2018 συνταγογράφησε εν αγνοία της  τέσσερις τρίμηνες γνωματεύσεις για καθετήρες αυτοκαθετηριασμού  οι οποίες εκτελέσθηκαν από δύο συγκεκριμένες εταιρείες.

Στο κύκλωμα των γιατρών και  ουρολόγος επίκουρος καθηγητής σε Νοσοκομείο της Θεσσαλίας. Συνταγογράφησε εν αγνοία ασφαλισμένης  μία τρίμηνη γνωμάτευση για καθετήρες. Συνολικά από το 2018 μέχρι και τέλος Νοεμβρίου έχουν γίνει 1215 ψευδείς συνταγογραφήσεις.

Ο ρόλος του αθλητικού παράγοντα

Ο φερόμενος ως αρχηγός  και πρώην πρόεδρος της ομάδας μπάσκετ του Ηρακλή, Θεόδωρος Δρακόπουλος, ήταν εκείνος που μαζί με ένα ακόμη άτομο έκαναν το γενικό κουμάντο. Ο Θοδωρής Δρακόυπουλος ήταν επιπλέον και ο διαχειριστής των εταιρειών που εμπλέκονται στην υπόθεση. Δημιουργούσαν δε συνεχώς νέες εταιρείες βάζοντας μπροστά «αχυρανθρώπους».

Οι πέντε από τους συνολικά 33 κατηγορούμενους αντιμετωπίζουν κατηγορίες για φοροδιαφυγή, εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφία και φοροδιαφυγή.

Συνολικά για την υπόθεση έχουν καταθέσει 69 άτομα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης