Με μεγάλη αγωνία οι πολιτικοί και οι αθλητικοί συντάκτες ανέμεναν τις κυβερνητικές ανακοινώσεις για τα μέτρα κατά της οπαδικής βίας. Οι αρμόδιοι υπουργοί, ο ίδιος ο πρωθυπουργός και οι σύμβουλοί του καθ’ όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου φρόντιζαν να κρατήσουν υψηλούς τους τόνους με φράσεις όπως «μέχρις εδώ», «η απάντηση θα είναι σκληρή», «τα μέτρα που λαμβάνονται θα χτυπούν το κακό στη ρίζα του» κλπ.

Εν τω μεταξύ το γεγονός και μόνον ότι οι επίσημες ανακοινώσεις αναβλήθηκαν για τη Δευτέρα το μεσημέρι όταν η σύσκεψη η οποία πραγματοποιήθηκε εκτάκτως στο Μαξίμου είχε ολοκληρωθεί από το Σάββατο το μεσημέρι, αιφνιδίασε αρνητικά τους παρατηρητές. Ορισμένοι μυημένοι στα ενδότερα των έσω του κόσμου του Ποδοσφαίρου έκαναν λόγο ακόμη και για διαπραγματεύσεις με τους παράγοντες των ΠΑΕ και των ΚΑΕ αλλά και όχι μόνον.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας από την Πέμπτη το βράδυ χαροπαλεύει ο αστυνομικός, μόλις 31 ετών. Από την Κυριακή το πρωί ένας 18χρονος που βρίσκεται πίσω από τα σίδερα της φυλακής και κατηγορείται για απόπειρα δολοφονίας του αστυνομικού και μία σειρά άλλα αδικήματα, ήδη βλέπει την ζωή του να ξεφεύγει ανάμεσα από τα δάκτυλα του. Πίσω απ’ όλα αυτά μία ομάδα αδίστακτων ανθρώπων που κουμαντάρουν τους συνδέσμους των ΠΑΕ και παίζουν με τις ζωές των νέων παιδιών επιστρατεύοντας τους σε ιδιωτικούς στρατούς χούλιγκαν. Είναι πλέον φανερό πως δύο από αυτούς ηγήθηκαν της καταδρομικής ενέργειας των χούλιγκαν έξω από το κλειστό του Ρέντη. Είναι αυτοί που όπλισαν το χέρι του 18χρονου με την συσκευή εκτόξευσης φωτοβολίδων. Είναι αυτοί που κατάστρωσαν το σχέδιο δράσης των οργανωμένων οπαδών εκείνο το βράδυ της Πέμπτης. Αλλά και αυτοί οι δύο είναι μόνον οι ενδιάμεσοι. Υπάρχουν και οι … άλλοι, οι πραγματικοί ένοχοι, οι υψηλά ιστάμενοι οι οποίοι ηγούνται των ιδιωτικών στρατών και οι οποίοι λειτουργούν μέσα σε συστήματα τύπου Καρτέλ.

Την Δευτέρα το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άρχισε να εκφωνεί την προγραμματισμένη παρέμβασή του. Ήδη από τις πρώτες εξαγγελίες οι παριστάμενοι δημοσιογράφοι είχαν την αίσθηση του déjà vu. Στο μέσον των εξαγγελιών όλα πια είχαν ξεκαθαρίσει. Οι δημοσιογράφοι ήταν πια σίγουροι πως είχαν ακούσει ακριβώς τα ίδια και τον Φεβρουάριο του 2022 όταν ο Άλκης άφηνε την τελευταία του πνοή στην Θεσσαλονίκη θανάσιμα κτυπημένος από τους χούλιγκαν. Οι δημοσιογράφοι θυμήθηκαν πως ακριβώς τα ίδια, τα είχαν ακούσει και τον Αύγουστο του 2023 όταν ο Μιχάλης έπεφτε νεκρός στη Νέα Φιλαδέλφεια. Είχε προηγηθεί η απόλυτη καταρράκωση του κύρους της Ελληνικής Αστυνομίας όταν δια αδιανόητους λόγους οι Κροάτες χούλιγκαν είχαν διασχίσει την μισή Ελλάδα χωρίς να εντοπιστούν για να φθάσουν τελικά στο κέντρο της πρωτεύουσας. «Αθήνα εάλω» ακούστηκε τότε.

Και τότε λοιπόν όπως και την Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου οι πολίτες πληροφορούνταν για τα μέτρα κατά του χουλιγκανισμού και της οπαδικής βίας. Είχαν ακούσει για τις κάμερες στα γήπεδα, για έλεγχο με ταυτοποίηση προσώπου στις εισόδους των σταδίων, για σφράγισμα των συνδέσμων των επαγγελματικών ομάδων, για δημιουργία ειδικών βάσεων πληροφοριών με τα στοιχεία των χούλιγκαν ανά την επικράτεια, για σημαντική ανανέωση του δικανικού οπλοστασίου ώστε η Δικαιοσύνη να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει αυτήν την νέα απειλή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όλοι αυτοί οι πολίτες δεν άκουσαν τίποτε το καινούργιο. Κάτι που να τους πείθει πως όντως το Κράτος, οι Αρχές θα έπιαναν τον ταύρο από τα κέρατα. Κάτι που να τους αναπτερώσει το ηθικό. Χωρίς φαντασία και ευρηματικότητα, οι εξαγγελίες για τα μέτρα κατά της οπαδικής βίας εξαντλήθηκαν στον ωκεανό αναξιοπιστίας της άτολμης πολιτικής ελίτ.

Όσοι ανέμεναν μία ουσιαστική, αποτελεσματική και ευρηματική παρέμβαση της κυβέρνησης ώστε το κράτος να είναι σε θέση να απαντήσει σε αυτήν την ανεξέλεγκτη βία των χούλιγκαν δυστυχώς διαψεύστηκαν. Όσοι πίστεψαν στην αποφασιστικότητα των Αρχών να κτυπήσουν στην ρίζα του το κακό, απογοητεύτηκαν. Όσοι διατηρούσαν την εντύπωση πως αυτή τη φορά η κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός και η Πολιτεία γενικά θα απαντούσαν στην πρόκληση κατάλαβαν πως η κρατική οντότητα παραμένει ανίσχυρη μπροστά σε οργανωμένα συμφέροντα. Οι κυβερνήτες για άλλη μία φορά κατέδειξαν πως ενεργούν υπό καθεστώς εξάρτησης και πως δεν είναι σε θέση να επιβάλουν εκείνη την δέσμη μέτρων που θα διασφάλιζαν το συμφέρον του κοινωνικού συνόλου.

Στην Αντιπολίτευση ακούστηκαν κάποιες οργισμένες φωνές. Το ΚΚΕ έκανε λόγο για «ανακύκλωση μέτρων». Μέχρις εκεί. Φαίνεται πως κάποια κόμματα της Αντιπολίτευσης «συμβιώνουν» με την κανονικότητα που έχουν επιβάλει τα Καρτέλ στη χώρα.

Στο Γενικό Κρατικό της Νίκαιας εξακολουθούσε να χαροπαλεύει ένας νέος άνθρωπος και στη φυλακή ένας νεαρός μόλις 18 ετών, ο θύτης που έριξε την ναυτική φωτοβολίδα κατόπιν εντολής, άρχισε να καταλαβαίνει πως ήταν τελικά και αυτός θύμα. Μόλις άρχιζε να αναλογίζεται το πώς θα κυλήσει από εδώ και πέρα η ζωή του πίσω από τα κάγκελα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης