Συνεχίζεται το διπλωματικό θρίλερ στις Βρυξέλλες, έπειτα από το μπλοκάρισμα Ελλάδας και Κύπρου στο προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου κορυφής διότι δεν υπήρχε στο περιεχόμενό του αναφορά στην Τουρκία και στο ενδεχόμενο κυρώσεων. Έτσι, πλέον, η Σύνοδος οδεύει προς νέο προσχέδιο, μετά και την έκτακτη συνάντηση που προηγήθηκε για το ζήτημα. Το νέο αυτό κείμενο, σύμφωνα με ρεπορτάζ από διεθνή ΜΜΕ, αναμένεται να περιέχει παράγραφο που αφορά την Τουρκία και στην οποία θα χρησιμοποιείται πιο έντονη διατύπωση, ωστόσο δεν θα υπάρχει αναφορά σε κυρώσεις. 

Μετά το πέρας της 45λεπτης διακοπή που προηγήθηκε, πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνάντηση με τη συμμετοχή των Άνγκελα Μέρκελ, Εμανουέλ Μακρόν, Κυριάκου Μητσοτάκη και Νίκου Αναστασιάδη, καθώς και των Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και Σαρλ Μισέλ. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


Λίγο πριν τις 22.00, η έκτακτη αυτή συνάντηση ολοκληρώθηκε και αναμένεται να συζητηθεί ένα νέο προσχέδιο συμπερασμάτων. Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, θα καταθέσει νέο προσχέδιο συμπερασμάτων, το οποίο θα συζητηθεί αμέσως μετά το δείπνο, κατά τη διάρκεια του οποίου θα συζητηθούν τα υπόλοιπα τρέχοντα ζητήματα που απασχολούν τη Σύνοδο. Πιο συγκεκριμένα, το δείπνο των 27 ηγετών των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ξεκίνησε λίγο μετά τις 22.00 με συζήτηση για τα ζητήματα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ και της υπόθεσης του Αλεξέι Ναβάλνι.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Politico, ένας ανώτερος Έλληνας αξιωματούχος είπε ότι η μίνι σύνοδος κορυφής για την Τουρκία τελείωσε και οι ηγέτες θα συζητούσαν τώρα άλλα θέματα κατά το δείπνο. «Θα επιστρέψουν σε ένα δεύτερο προσχέδιο, το οποίο θα είναι καλύτερο από το πρώτο, μετά το δείπνο», δήλωσε ο αξιωματούχος. Το δεύτερο υπό συζήτηση σχέδιο έχει μια παράγραφο με πιο έντονη διατύπωση για την Τουρκία, αλλά δεν αναφέρει τη λέξη «κυρώσεις», σύμφωνα με τον αξιωματούχο που επικαλείται το Politico. Ένας Κύπριος αξιωματούχος είπε ότι οι συζητήσεις για την Ανατολική Μεσόγειο και την Τουρκία θα μπορούσαν να συνεχιστούν μέχρι την Παρασκευή.

Η ελληνική συμβιβαστική πρόταση περιέχει τα εξής:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
  • «η ΕΕ παραμένει δεσμευμένη στην δημιουργία περιβάλλοντος εμπιστοσύνης και ενός περιβάλλοντος συνεργασίας και κοινά επωφελούς συνεργασίας με την Τουρκία»
  • «οι μονομερείς έρευνες για υδρογονάνθρακες πρέπει να τερματιστούν αμέσως»
  • «όπως η Τουρκία δεσμευθεί στον διάλογο με καλή πίστη και απέχει από μονομερείς ενέργειες που θα έρθουν σε αντίθεση με τα συμφέροντα της ΕΕ και παραβιάζουν το διεθνές δίκαιαο και τα κυριαρχικά δικαιώματα των Κρατών Μελών – κάτι το οποίο αποτελεί απόλυτη προϋπόθεση»
  • «η ΕΕ καλωσορίζει τα βήματα οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκία και την ανακοίνωση της επανέναρξης άμεσων διερευνητικών επαφών για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ των δύο κρατών, μέσω διαπραγματεύσεων και προσφυγής στο διεθνές δικαστήριο».
  • «η ΕΕ επαναλαμβάνει πως μονομερείς ανακοινώσεις θαλάσσιων δικαιοδοσιών όπως στο χάρτη Γαλάζια Πατρίδα δεν συνάδουν με το δίκαιο της θάλασσας και δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα για τρίτες χώρες».

Τι ανέφερε το απορριφθέν προσχέδιο σύμφωνα με το Politico

Η ΕΕ είναι έτοιμη να «χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της» για να διασφαλίσει τον σεβασμό της κυριαρχίας της Ελλάδας και της Κύπρου, αναφερόταν στο προσχέδιο, σύμφωνα με το Politico. 
«Υπό την προϋπόθεση ότι διατηρούνται εποικοδομητικές προσπάθειες για την αντιμετώπιση θεμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο», οι ηγέτες της ΕΕ συμφωνούν να «δρομολογήσουν μια θετική πολιτική ατζέντα ΕΕ-Τουρκίας με ιδιαίτερη έμφαση στον εκσυγχρονισμό της Τελωνειακής Ένωσης και τη διευκόλυνση του εμπορίου» καθώς και «υψηλού επιπέδου διαλόγους» και «συνεχή συνεργασία σε θέματα μετανάστευσης σύμφωνα με τη δήλωση ΕΕ-Τουρκίας για το 2016». Πολλά από αυτά τα σημεία ήταν μεταξύ των βασικών αιτημάτων της Άγκυρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το προσχέδιο ζητά επίσης «πολυμερή διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο» και αναθέτει στον ανώτατο διπλωμάτη της Ζοζέπ Μπορέλ να επεξεργαστεί τις λεπτομέρειες. Το κείμενο «χαιρετίζει επίσης τα πρόσφατα βήματα οικοδόμησης εμπιστοσύνης από την Ελλάδα και την Τουρκία».

Στο προσχέδιο εκφραζόταν η αλληλεγγύη της Ε.Ε. με την Ελλάδα και την Κύπρο, «των οποίων η κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα πρέπει να γίνουν σεβαστά». Οι «27» καλωσόριζαν τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και τη συμφωνία για την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και καλούσαν την Άγκυρα να σταματήσει τις «παράνομες» έρευνες και γεωτρήσεις σε «διαφιλονικούμενα ύδατα».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης