Αποστολή στο Αίγιο: Νίκος Χριστοφάκης

Ένα ακόμη πολύ δύσκολο βράδυ για τις δυνάμεις πυρόσβεσης στη χώρα, αλλά και χιλιάδες κόσμου στις περιοχές όπου έχουν ξεσπάσει και συνεχίζουν να μαίνονται οι φωτιές. Αίγιο, Κάρυστος, Κέρκυρα, αλλά και η Ρόδος, βιώνουν τον πύρινο εφιάλτη ενώ νέα μηνύματα για εκκενώσεις στάλθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας,

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο Αίγιο ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις της πυροσβεστικής, που αποτελούνται από 99 πυροσβέστες, τέσσερις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, με 35 οχήματα, 2 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα, δίνουν μάχη με τις φλόγες, προκειμένου να περιορίσουν την φωτιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής.

Όπως ανέφερε στο zougla.gr, o Νικόλαος Ρουμελιώτης, Υποστράτηγος του Πυροσβεστικού Σώματος και συντονιστής Επιχειρήσεων Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Νήσων, η εικόνα πλέον είναι καλύτερη, με τις επίγειες και εναέριες δυνάμεις να δίνουν μάχη για τη κατάσβεση της πυρκαγιάς, ενώ δεν υπάρχει μέτωπο που να απειλεί πλέον κάποιον οικισμό, όμως οι συνθήκες παραμένουν δύσκολες γιατί η ατμόσφαιρα είναι πολύ θολή από τους καπνούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

Ανεξέλεγκτο ήταν το μέτωπο της πυρκαγιάς όλη τη νύχτα

 

Δύσκολη ημέρα ξημέρωσε για τη βόρεια Κέρκυρα

Η φωτιά όλο το βράδυ μαινόταν  προς  κατοικημένες περιοχές Σάντα, Βιγγλατσούρι, Ρου, και Μέγγουλα χωρίς να κάψει κανένα σπίτι ομως και αυτό λόγω της πολύ μεγάλης προσπάθειας των πυροσβεστικών δυνάμεων, των εθελοντών και της πολιτικής προστασίας. Έως τώρα έχουν καεί 20.000 στρέμματα.

Σύμφωνα με το corfutvnews.gr, μέτωπα φωτιάς ξεκινούσαν από τα ορεινά πάνω από τα Γλυφά, κοντά στο Μπαρμπάτι έως τα ορεινά της Κασσιώπης, αλλά και πίσω από την Παλιά Περίθεια, μέχρι και σε όλη την πλαγιά κάτω από τις κεραίες.

Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν οι ρήψεις νερού  με τα εναέρια μέσα, μεταξύ των οποίων και δύο ελικόπτερα, τα οποία θα συνδράμουν της προσπάθειες και των δύο PZL .

Απεγκλωβισμός 59 ατόμων από την παραλία Νησάκι της Κέρκυρας λόγω της πυρκαγιάς

Στον απεγκλωβισμό 59 ατόμων από την παραλία Νησάκι της Κέρκυρας μετά από την εκδήλωση πυρκαγιάς προχώρησαν πλωτά του λιμενικού σώματος και ιδιωτικά σκάφη. Στην επιχείρηση συμμετείχαν 6 πλωτά του λιμενικού σώματος, 9 ιδιωτικά σκάφη και ένα ρυμουλκό. Οι απεγκλωβισμένοι με μέριμνα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας θα μεταβούν σε αίθουσα του Οργανισμού Λιμένος Κέρκυρας. Προς το παρόν δεν έχει αναφερθεί ανάγκη για άλλους απεγκλωβισμούς

Ρόδος: Συνεχίζονται οι προσπάθειες για την κατάσβεση της πυρκαγιάς

Πυροσβέστες και εθελοντές έδωσαν σκληρή ολονύχτια μάχη στα δύο μέτωπα που έζωσαν χωριά στη Ρόδο, καταφέρνοντας έτσι να αντιμετωπίσουν την κατάσταση η οποία πάντως συνεχίζει να είναι κρίσιμη, ενώ από νωρίς το πρωί έχουν ενταθεί οι προσπάθειες και από αέρος.

Σύμφωνα με τη Ροδιακή, με το πρώτο φως της ημέρας η εικόνα που παρουσιάστηκε από την πορεία της φωτιάς που καίει στη Ρόδο για 7η μέρα, ήταν αποκαρδιωτική, καθώς ο πύρινος εφιάλτης, άφησε πίσω του τεράστιες εκτάσεις που μετετράπησαν σε κάρβουνο.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, δύο μέτωπα κινήθηκαν στο χωριό Ασκληπειό, όπου μέχρι αυτή την ώρα μαίνονται, ένα τρίτο ανάμεσα σε Μάσσαρι και Μαλώνα, ενώ αναζωπυρώσεις σημειώνονταν διαδοχικά σε πολλά σημεία ανάμεσα σε Απόλλωνα και Πλατάνια, τα οποία επίσης αντιμετωπίστηκαν από τις ομάδες δασοπυρόσβεσης.

Η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά σοβαρή καθώς στην περιοχή πνέουν άνεμοι έντασης 4 έως 5 μποφόρ ενώ οι θερμοκρασίες και σήμερα θα είναι ιδιαίτερα υψηλές. 

Κάρυστος: Σε εξέλιξη η πυρκαγιά

Ακόμα και τα 20 μέτρα φτάνουν οι φλόγες στα μέτωπα της πυρκαγιάς στην Κάρυστο και κατά τη διάρκεια της νύχτας η μάχη που έδιναν οι πυροσβέστες και οι εθελοντές ήταν άνιση.

Έκκληση για ενισχυμένες πτήσεις από τα εναέρια μέσα απευθύνει ο δήμαρχος Καρύστου, Λευτέρης Ραβιόλος, ο οποίος τόνισε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων: «Δεν αντιμετωπίζεται αλλιώς η φωτιά. Χρειαζόμαστε εναέρια μέσα. Οι φλόγες είναι τεράστιες. Δεν παλεύονται με τα χέρια. Ήταν μία δύσκολη νύχτα».

Τη νύχτα οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής ενισχύθηκαν σε επίκαιρα σημεία προκειμένου να μην επεκταθεί η φωτιά. Στο έργο της κατάσβεσης συμμετείχαν βαριά χωματουργικά μηχανήματα και υδροφόρες που διατέθηκαν από τους δήμους και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Η ένταση των ανέμων στην περιοχή είναι αμείωτη και τη νύχτα κλήθηκαν κάτοικοι και παραθεριστές από τρία χωριά να απομακρυνθούν. Στην περιοχή, επιχειρούν 77 πυροσβέστες με τρεις ομάδες πεζοπόρο και 26 οχήματα.

Λίγο μετά τις 03:00 ειδοποιήθηκαν, μέσω του 112, οι κάτοικοι σε Λιβάδι και Καστρί να εκκενώσουν τις περιοχές και να κατευθυνθούν προς Κάρυστο, ενώ λίγο μετά τις 06:00 νέο μήνυμα από το 112 καλούσε όσους βρίσκονταν στην περιοχή Πλατύς Γιαλός να εκκενώσουν προς Κάρυστο.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα είχαν σταλεί μηνύματα σε άλλα τέσσερα χωριά, προκειμένου οι κάτοικοι να εγκαταλείψουν τις περιοχές τους με κατεύθυνση και πάλι προς την Κάρυστο.

Η φωτιά ξέσπασε χθες το μεσημέρι σε τρία διαφορετικά σημεία και αμέσως πήρε μεγάλες διαστάσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι το συνολικό μέτωπο της πυρκαγιάς ξεπερνά τα επτά χιλιόμετρα.

Τέλος, σε εξέλιξη είναι και η φωτιά στην Υλίκη Βοιωτίας, όπου δεν απειλείται κάποιος οικισμός και για την κατάσβεσή της επιχειρούν 60 πυροσβέστες, 21 οχήματα, τρεις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, δύο ελικόπτερα και δύο αεροσκάφη.

Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς και σήμερα

Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς – Κατάσταση Συναγερμού (κατηγορία κινδύνου 5) προβλέπεται σήμερα, Δευτέρα 24/7 σε πέντε περιφέρειες της χώρας, ενώ πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) σε 8 περιφέρειες.

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, για τη Δευτέρα 24 Ιουλίου 2023, προβλέπεται:

Συγκεκριμένα, ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς – κατάσταση συναγερμού (κατηγορία κινδύνου 5) προβλέπεται σήμερα:

  • στην περιφέρεια Αττικής,
  • στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας),
  • στην περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Μεσσηνίας),
  • στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος (ΠΕ Ηλείας), και
  • στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Ρόδου).

Επιπλέον, πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) υπάρχει στις εξής περιοχές:

  • στην περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας),
  • στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Καρπάθου, ΠΕ Καλύμνου, ΠΕ Κω),
  • στην περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Λάρισας, ΠΕ Μαγνησίας),
  • στην περιφέρεια Κρήτης,
  • στην περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Αρκαδίας, ΠΕ Λακωνίας),
  • στην περιφέρεια Ιονίων Νήσων (ΠΕ Κεφαλλονιάς, ΠΕ Ζακύνθου),
  • στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος (ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας, ΠΕ Αχαΐας), και
  • στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Φθιώτιδας, ΠΕ Φωκίδας).

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης