Φωτογραφίες – Βίντεο: Γιώργος Δαγαλάκης, Νίκος Χριστοφάκης, Αλέξης Σφαέλος

Επελαύνει η κακοκαιρία «Barbara» σε όλη τη χώρα και από νωρίς το πρωί της Κυριακής σφυροκοπά την Αττική με αποτέλεσμα να το έχει ήδη «στρώσει» σε αρκετές περιοχές του Λεκανοπεδίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Χιονόπτωση κατά τόπους πυκνή, σημειώνεται σε Ροδόπολη, Διόνυσο, Δροσιά, Άγιο Στέφανο, Άνοιξη, Σταμάτα, Πάρνηθα, Βίλια και Ιπποκράτειο Πολιτεία. Το 112 έστειλε μήνυμα στους κατοίκους για επικίνδυνες χιονοπτώσεις και τους ζητά να περιορίσουν δραστικά τις μετακινήσεις τους. 

Επίσης, λίγο μετά τις 14:00 έκλεισε η Εθνική Οδός Αθηνών – Λαμίας και στα δύο ρεύματα, από το ύψος της Γέφυρας Καλυφτάκη έως τα Οινόφυτα. 

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το αρχηγείο της ΕΛΑΣ με ανακοίνωσή του υπενθυμίζει ότι από χθες, Σάββατο 4 Φεβρουαρίου, με απόφαση του διευθυντή Τροχαίας Αττικής, τα αυτοκίνητα όλων των κατηγοριών οφείλουν να είναι εφοδιασμένα με αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα, κατά την κυκλοφορία τους στο σύνολο του οδικού δικτύου του νομού Αττικής.

Παράλληλα, σημειώνει ότι “παρόμοιες αποφάσεις έχουν εκδοθεί ή θα εκδίδονται και από άλλες αστυνομικές Υπηρεσίες, ανάλογα με την εκδήλωση των καιρικών φαινομένων”.

 

Η συγκεκριμένη υποχρέωση για αντιολισθητικά μέσα ισχύει και για τα οχήματα που εισέρχονται από άλλες περιφέρειες στο οδικό δίκτυο του νομού Αττικής ή κινούνται μεταξύ περιφερειών της υπόλοιπης χώρας, όπου ισχύουν κατά περίπτωση διαφορετικά μέτρα οδικής ασφάλειας, σύμφωνα με όσα τονίζει ακόμη το αρχηγείο της ΕΛΑΣ.

 

 

Στην ανακοίνωση αναφέρονται επίσης τα εξής: “Συστήνεται στους πολίτες να ενημερώνονται τακτικά για τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες στην περιοχή τους και τις ισχύουσες κάθε φορά αποφάσεις των Διευθύνσεων Αστυνομίας ή Τροχαίας, να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί εφόσον χρειαστεί να μετακινηθούν και να ακολουθούν τις υποδείξεις των αστυνομικών ή άλλων συναρμόδιων Αρχών. 

Τέλος, οι οδηγοί των οχημάτων επιβάλλεται να γνωρίζουν τον τρόπο τοποθέτησης και λειτουργίας των αντιολισθητικών μέσων που φέρουν και να προσαρμόζουν την οδήγησή τους ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες. 

 

Περισσότερες συμβουλές και οδηγίες για την οδική ασφάλεια, λόγω κακοκαιρίας και έντονων καιρικών φαινομένων, είναι διαθέσιμες σε ειδικό banner στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας και του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας”.

Επιπλέον, στο ειδικό banner στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας υπάρχει και αναλυτική – επικαιροποιημένη ενημέρωση σχετικά με διακοπές -απαγορεύσεις κυκλοφορίας, χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων κ.λπ. λόγω καιρικών φαινομένων, για όλη την επικράτεια.

Η ΕΛΑΣ μέσω των υπηρεσιών επικοινωνίας του Σώματος, θα ενημερώνει συνεχώς για τις συνθήκες που επικρατούν στο οδικό δίκτυο”. 

 

Δείτε φωτογραφίες της «Ζούγκλας» από τους δρόμους της Αττικής:

Η επέλαση του χιονιά στα βόρεια προάστια

Η επέλαση του χιονιά έχει ξεκινήσει ήδη στην Βορειοανατολική Αττική από τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής με αρκετή χιονόπτωση.

Ξεκινήσαμε ένα μικρό οδοιπορικό στα βόρεια προάστια στις περιοχές που συνήθως αποκλείονται από το χιόνι και στις οποίες η κυκλοφορία είναι δύσκολη και τα προβλήματα λόγω των χιονοπτώσεων συχνά μεγάλα. Είναι οι περιοχές του Διονύσου, της Δροσιάς, της Ροδόπολης, της Σταμάτας, που στο μεγάλο χιονιά της «Μήδειας» αλλά και στον νεότερο αυτόν της «Ελπίδας», οι κάτοικοι αυτών των περιοχών «μαρτύρησαν» πρωτίστως με διακοπή ρεύματος από την πτώση των δέντρων στα καλώδια της ΔΕΗ, σε πολλές περιοχές κράτησε έως και έξι μέρες αλλά και δευτερευόντως λόγω διακοπής του νερού και του απροσπέλαστου στον εσωτερικό οικιστικό ιστό.

Λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας και τα προβλεπόμενα από τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας για τις συγκεκριμένες καιρικές συνθήκες επισκεφτήκαμε σαν πρώτο σταθμό τον Διόνυσο. Η λεωφόρος Διονύσου τουλάχιστον στα πρώτα της χιλιόμετρα και πριν τον Άγιο Πέτρο ήταν ανοιχτή και εκχιονισμένη, η κυκλοφορία όμως γίνονταν με αλυσίδες και προσεκτικά λόγω της χιονόστρωσης. Όμως οι εσωτερικοί δρόμοι του Διονύσου όπως η λεωφόρος Καίρη και η λεωφόρος Μητροπολήτου Κυδωνιών χρειάζονται οπωσδήποτε αντιολισθητικές αλυσίδες.

Δείτε το βίντεο που ακολουθεί:

 

Δεύτερος σταθμός η πλατεία της Σταμάτας που πάντα έχει μεγάλη χιονόπτωση και «δεινοπαθεί» στις άγριες καιρικές συνθήκες. Η κατάσταση εκεί ήταν λίγο καλύτερη και δεν είχε την χιονόστρωση του Διονύσου, όμως είχε ολισθηρότητα λόγω του χιονιού. Είναι εξάλλου σε χαμηλότερο υψόμετρο. Παράλληλα, έτοιμα όπως θα δείτε στο βίντεο που ακολουθεί είναι τα εκχιονιστικά μηχανήματα  για τον αποχιονισμό των περιοχών.

 

Ίδια είναι η κατάσταση που επικρατεί και στην περιοχή της Δροσιάς.

 

Λεωφορείο και αυτοκίνητα χωρίς αλυσίδες

Η λεωφόρος Θησέως είναι ανοιχτή. Μέχρι την χρονική στιγμή που κάναμε το ρεπορτάζ δεν είχε κανένα πρόβλημα με την χιονόπτωση και όπως θα δείτε στην περιοχή της Εκάλης, στο ύψος της Αγίας Μαρίνας, χιονίζει αλλά ο δρόμος είναι βρεγμένος χωρίς να έχει χιόνι και πάγο. Αυτό που μας έκανε μεγάλη εντύπωση, είναι ότι πολλά αυτοκίνητα κινούνται στους χιονισμένους δρόμους κάνοντας «πατινάζ» χωρίς χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων ή κουβερτών για το χιόνι και παρά τις προειδοποιήσεις της Πολιτείας.

 

Είδαμε περιπολικό της αστυνομίας στη λεωφόρο Διονύσου, χωρίς αλυσίδες να γλιστρά στο χιόνι αλλά το χειρότερο το λεωφορείο με αριθμό 507 της διαδρομής «Ζηρίνειο-Σταμάτα» να κινείται και αυτό χωρίς αλυσίδες.

 

Μήνυμα από το 112 σε περιοχές της Αττικής

Mήνυμα από το 112 εστάλη το μεσημέρι της Κυριακής στους κατοίκους περιοχών της Αττικής στο οποίο γίνεται σύσταση να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους και να ακολουθήσουν τις οδηγίες των αρχών.

 

Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε σήμερα Κυριακή 05 Φεβρουαρίου 2023 από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), και τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, οι ψυχρές αέριες μάζες από τη βόρεια Ευρώπη έχουν ήδη φτάσει στη χώρα μας και προκαλούν κακοκαιρία με το όνομα ΜΠΑΡΜΠΑΡΑ (BARBARA). Τα κύρια χαρακτηριστικά είναι οι χαμηλές θερμοκρασίες, ο ισχυρός παγετός, οι κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις σε περιοχές της ανατολικής Ελλάδας καθώς και οι θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι εντάσεως 8 με 9 μποφόρ στα πελάγη.

Πιο αναλυτικά:

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν

1) Την Κυριακή (05/02/2023)

α. Στα νησιά του βορείου Αιγαίου, τη Χαλκιδική και τη Θράκη. Τα φαινόμενα από τις μεσημβρινές ώρες στη Χαλκιδική και τη Θράκη θα παρουσιάσουν πρόσκαιρη ύφεση.

β. Στις Σποράδες, στη Θεσσαλία (ιδιαίτερα στην ανατολική Μαγνησία), στην Εύβοια και στην ανατολική Στερεά. Οι χιονοπτώσεις θα είναι κατά περιόδους πυκνές και θα σημειωθούν ακόμη και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο.

γ. Από το απόγευμα στις Κυκλάδες (κυρίως στα ορεινά) καθώς και σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Κρήτης όπου θα είναι κατά περιόδους πυκνές.

δ. Καταιγίδες χιονιού θα εκδηλώνονται στις ανατολικές θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές.

ε. Ειδικά για την Αττική πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν ακόμα και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο, εντός του αστικού ιστού. Οι χιονοπτώσεις θα παρουσιάσουν πρόσκαιρη ύφεση κατά τη διάρκεια της νύχτας. Τη Δευτέρα θα συνεχιστούν οι χιονοπτώσεις οι οποίες κατά διαστήματα θα είναι πυκνές.

2) Τη Δευτέρα (06/02/2023) κατά περιόδους πυκνές χιονοπτώσεις θα εξακολουθήσουν να σημειώνονται στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, τη Θράκη, τις Σποράδες, την Εύβοια, την ανατολική Στερεά, τις Κυκλάδες και την Κρήτη.

3) Την Τρίτη (07/02/2023) οι χιονοπτώσεις αναμένεται να συνεχιστούν στην ανατολική Ελλάδα από τη Θεσσαλία και νοτιότερα (προσήνεμες περιοχές) καθώς επίσης και στις Κυκλάδες και την Κρήτη, με μικρότερη όμως ένταση.

Χαμηλές θερμοκρασίες

Βαθμιαία πτώση της θερμοκρασίας προβλέπεται από βορρά προς νότο της τάξεως των 8 με 10 βαθμών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την επικράτηση ισχυρού παγετού κυρίως στα ηπειρωτικά, ο οποίος θα είναι κατά τόπους στα κεντρικά και βόρεια ολικός (καθ όλη τη διάρκεια της ημέρας αρνητικές θερμοκρασίες).

Δείτε Live πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία:

Θυελλώδεις Άνεμοι

Βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 8 με 9 μποφόρ θα πνέουν στα πελάγη, οι οποίοι από το απόγευμα της Κυριακής στο Ιόνιο και από την Τρίτη (07/02/2023) στο Αιγαίο, σταδιακά θα εξασθενήσουν.

Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr.

Κλειστά τη Δευτέρα τα σχολεία στην Αττική

Κλειστά θα παραμείνουν αύριο, Δευτέρα, τα σχολεία σε ολόκληρη την Αττική με απόφαση του Περιφερειάρχη Αττικής, λόγω της ισχυρής κακοκαιρίας που πλήττει τις τελευταίες ώρες τις περισσότερες περιοχές της χώρας.

Κλειστοί θα είναι και όλοι οι παιδικοί και Βρεφονηπιακοί Σταθμοί της Αττικής, κατόπιν ομόφωνης απόφαση των Δημάρχων των οποίων είναι αρμοδιότητα τους.

Κλειστά την Δευτέρα τα εμπορικά καταστήματα – Πώς θα εργαστούν delivery και courier

Κλειστά θα παραμείνουν τα εμπορικά καταστήματα στα βόρεια προάστια της Αττικής λόγω της κακοκαιρίας «Barbara».

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης, αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση άμεσων και επειγουσών αναγκών του καταναλωτικού κοινού κατ’ εξαίρεση θα μπορούν να λειτουργούν μέχρι ώρα 18.00 της Δευτέρας 6 Φεβρουαρίου 2023: τα φαρμακεία, τα καταστήματα τροφίμων και supermarket, τα πρατήρια καυσίμων και τα καταστήματα πώλησης εργαλείων και αλυσίδων χιονιού για τα οχήματα.

Παράλληλα, απαγορεύεται από τις 18.00 της Δευτέρας 6 Φεβρουαρίου 2023 η μεταφορά και η πώληση αγαθών μέσω υπηρεσιών delivery ή courier, στις ίδιες περιοχές.

«Παρακαλούνται οι πολίτες να προσέρχονται στα καταστήματα που θα παραμείνουν κατ’ εξαίρεση ανοικτά με ιδιαίτερη προσοχή και μόνο αν είναι απολύτως αναγκαίο» καταλήγει η ανακοίνωση.

Γεωργιάδης: Ακολουθήστε τις οδηγίες των αρχών για να πάνε όλα καλά

Από την πλευρά του ο Άδωνις Γεωργιάδης με tweet του κάλεσε τους πολίτες να υπακούσουν τις οδηγίες των αρχών προκειμένου να πάνε όλα καλά και να μην κινδυνεύσει κανείς.

«Λόγω των εκτάκτων καιρικών φαινομένων λαμβάνουμε προληπτικά μέτρα προστασίας ως προς το λιανικό εμπόριο. Να ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών για να πάνε όλα καλά και να μην κινδυνεύσει και ταλαιπωρηθεί κανείς. Σας ευχαριστούμε», έγραψε.

Τηλεργασία στο Δημόσιο – Ισχυρή σύσταση για τον ιδιωτικό τομέα 

Με τηλεργασία θα λειτουργήσει την Δευτέρα το Δημόσιο, ενώ ισχυρή σύσταση για τηλεργασία κάνει το υπουργείο Εργασίας και για τον ιδιωτικό τομέα. 

Συγκεκριμένα, σε συνέχεια των ανακοινώσεων του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και, για όλες τις περιοχές όπου ισχύουν οι συστάσεις της, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αναφέρει τα ακόλουθα:

Στο πλαίσιο των μέτρων για την εξασφάλιση της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων από την κακοκαιρία «Μπάρμπαρα», το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών απευθύνει ισχυρή σύσταση στις ιδιωτικές επιχειρήσεις να εφαρμόσουν τηλεργασία αύριο Δευτέρα, 6 Φεβρουαρίου, στον μέγιστο δυνατό βαθμό.

Επιπροσθέτως, καθώς το φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη, το υπουργείο υπενθυμίζει την υποχρέωση των εργοδοτών να λαμβάνουν μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων τους και να μεριμνούν, ώστε, με βάση την κείμενη νομοθεσία, να μην θέτουν σε κίνδυνο τους εργαζομένους τους κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους. Στην προκειμένη περίπτωση, οφείλουν να λάβουν ιδιαίτερη μέριμνα για όσους εργαζόμενους απασχολούνται σε εξωτερικούς χώρους.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, οι όποιες καταγγελίες γίνουν στην Επιθεώρηση Εργασίας για την παραβίαση των μέτρων ασφάλειας και υγείας των εργαζομένων θα εξετάζονται αμέσως με την απαιτούμενη προσοχή και αυστηρότητα.

Σημειώνεται επίσης ότι σε περιπτώσεις, όπως η τωρινή κακοκαιρία, εφαρμόζονται παγίως τα ακόλουθα:

1. Όταν η επιχείρηση λειτουργεί κανονικά και κάποιος εργαζόμενος δεν κατορθώσει να μεταβεί στην εργασία του, παρά την καταβληθείσα από μέρους του προσπάθεια, λόγω ανωτέρας βίας, του οφείλεται ο μισθός της ημέρας εκείνης.

2. Εφόσον επιχειρήσεις απασχολούν εργαζόμενους σε εξωτερικές θέσεις εργασίας, αυτές πρέπει να διευθετούνται κατά τέτοιο τρόπο, ώστε οι εργαζόμενοι να προστατεύονται από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες και να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης και προστασίας στην περίπτωση εργαζομένων που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου (π.χ. καρδιοπαθείς).

3. Στην περίπτωση τεχνικών και οικοδομικών έργων, καθώς και των εργασιών στα λιμάνια, οι εργασίες διακόπτονται, όταν παρεμποδίζονται άμεσα από τις καιρικές συνθήκες και επαναλαμβάνονται, μετά την αποκατάσταση ασφαλών συνθηκών εργασίας. Σε κάθε περίπτωση, απαγορεύεται η εγκατάσταση ή χρήση ανυψωτικών μηχανημάτων σε καιρικές συνθήκες που είναι δυνατόν να θέσουν σε κίνδυνο την ευστάθειά τους, ενώ πρέπει να επανελέγχονται από τον επιβλέποντα μηχανικό αντιστηρίξεις, εκσκαφές κ.λπ., πριν από την επανάληψη εργασιών, που διακόπηκαν, λόγω παγετού.

4. Τέλος, όσον αφορά στις επιχειρήσεις-εργοδότες, συμπεριλαμβανομένων των ψηφιακών πλατφορμών, που απασχολούν εργαζόμενους διανομείς τόσο στον χώρο της εστίασης όσο και σε άλλες δραστηριότητες μεταφορών/διανομής αντικειμένων με δίτροχα οχήματα, τονίζεται ότι οι εργοδότες οφείλουν, αν δεν το έχουν ήδη κάνει, να εφοδιάσουν άμεσα τους διανομείς με τον κατάλληλο εξοπλισμό προστασίας (κράνος, γάντια, αδιάβροχη στολή προστασίας κλπ). Πέραν της παροχής του αναγκαίου εξοπλισμού ατομικής προστασίας, οι εργοδότες οφείλουν, επίσης, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, να προβούν και στην άμεση παύση εργασιών σε περίπτωση επικράτησης ακραίων καιρικών συνθηκών (χιονόπτωση και παγετός), καθώς προέχει η προστασία των εργαζόμενων διανομέων.

Ειδικά, για τις περιοχές της βόρειας και βορειοανατολικής Αττικής, οι παραπάνω συστάσεις ισχύουν σε συνδυασμό με τις ανακοινώσεις του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων. 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης