Νέα 48ωρη απεργία προκηρύσσει ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων. Την Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου στις 09:30 θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση έξω από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.
Την Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος, στις 10:00, και στη συνέχεια πορεία προς το Υπουργείο Εσωτερικών.
«Σε περίοδο οικονομικής κρίσης -αναφέρουν σε ανακοίνωση τους- οι αρχαιολόγοι στέλνονται αναγκαστικά στο ταμείο ανεργίας, χωρίς λογική αιτία.
Σε περίοδο οικονομικής κρίσης υποβαθμίζεται ο ποιοτικός τουρισμός, καθώς τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι υπολειτουργούν ή είναι κλειστοί.
Σε περίοδο οικονομικής κρίσης οι πολίτες εξαναγκάζονται να πληρώνουν τα έξοδα της ανασκαφής στο οικόπεδό τους προκειμένου να χτίσουν το σπίτι τους.
Σε περίοδο οικονομικής κρίσης εκδιώκεται το έμπειρο προσωπικό του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, που μπορεί να εκτελέσει γρήγορα και σωστά τα αρχαιολογικά έργα.
Με την επίφαση της αξιοκρατίας κατατίθεται ένα παράλογο νομοσχέδιο για την επιλογή προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ, που ακόμα και αυτό είναι ανεφάρμοστο και ανεδαφικό.
Οι 270 υπάλληλοι του ΑΣΕΠ δεν μπορούν να κάνουν τις χιλιάδες των προσλήψεων που χρειάζεται μόνο το ΥΠ.ΠΟ.Τ. για να λειτουργήσει.
Τη στιγμή που το Π.Δ. Παυλόπουλου στέλνει στο σπίτι τους αρχαιολόγους με 10 και 20 χρόνια προϋπηρεσίας γιατί τους απαγορεύει να δουλέψουν πάνω από 24 μήνες μετά το 2004, ανακοινώνεται ότι δε θα γίνει καμία πρόσληψη μόνιμου προσωπικού το 2010.
Κανείς δεν μας λέει πώς θα λειτουργήσει η Αρχαιολογική Υπηρεσία, χωρίς το εξειδικευμένο επιστημονικό και εργατοτεχνικό προσωπικό, από την 1η Ιανουαρίου που θα τελειώσουν και οι τελευταίες συμβάσεις.
Ας θυμίσουμε στη σημερινή κυβέρνηση ότι ευθύνεται η ίδια για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο ΥΠ.ΠΟ.Τ. Από το 1993 ως το 2004, δεν έκανε ούτε μία πρόσληψη αρχαιολόγου, ούτε μία πρόσληψη προσωπικού, οποιασδήποτε ειδικότητας στην αρχαιολογική υπηρεσία.
Απαιτούμε:
• Άμεση εξαίρεση των αρχαιολόγων από τις περιοριστικές διατάξεις του Π.Δ. 164/2004 (24μηνο) καθώς αποτελεί ακύρωση επαγγελματικού δικαιώματος.
• Εφαρμογή της εργασιακής νομοθεσίας με μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου, καθώς καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και πληρωμή των μισθών όσων εργάζονται με δικαστικές αποφάσεις (ασφαλιστικά μέτρα).
• Άμεση πλήρωση των οργανογραμμάτων των Υπηρεσιών. Στελέχωση με μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων (επιστημονικό, τεχνικό, εργατοτεχνικό, φυλακτικό) με διαφανείς διαδικασίες και αντικειμενικά κριτήρια.
Για το Δ.Σ. του Σ.ΕΚ.Α.
Η Πρόεδρος
Θεοδωροπούλου Χριστίνα
Ο Γραμματέας
Κουτής Παναγιώτης»