Σε ποινή φυλάκισης ενός έτους με τριετή αναστολή καταδικάστηκε από το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας η φιλόλογος εκπαιδευτικός από το ΕΠΑΛ του Υμηττού, η οποία συνελήφθη μετά από καταγγελίες μαθητών και γονέων ότι δεν φορούσε μάσκα κατά τη διάρκεια του μαθήματος.

Η καθηγήτρια κρίθηκε ένοχη κατά πλειοψηφία για τα αδικήματα της παραβίασης των μέτρων κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού και της διατάραξης λειτουργίας υπηρεσίας, ενώ της αναγνωρίστηκε ομόφωνα το ελαφρυντικό του προτέρου σύννομου βίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εκπαιδευτικός επικαλέστηκε στην απολογία της λόγους υγείας για τη μη χρήση της μάσκας, υποστηρίζοντας πως λάμβανε όλα τα υπόλοιπα μέτρα προστασίας για τον κορωνοϊό. Όσο για το περιστατικό που κατήγγειλε η μητέρα μαθητή που την έφερε κατηγορούμενη, ισχυρίστηκε πως η ίδια ποτέ δεν θα έθετε σε κίνδυνο τους μαθητές ή τους συναδέλφους της.

Η φιλόλογος εκπαιδευτικός είχε συλληφθεί στις 23 Οκτωβρίου μετά από καταγγελίες και βίντεο που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο, όπου εμφανιζόταν να βρίσκεται στην τάξη των μαθητών χωρίς να φορά μάσκα, με τους μαθητές να της φωνάζουν ότι πρέπει να τη χρησιμοποιήσει.

«Είχα ενημερώσει τόσο τον διευθυντή του σχολείου όσο και τους μαθητές ότι λόγω μιας ωτίτιδας που με  ταλαιπωρούσε τον τελευταίο καιρό δεν μπορούσα να βάζω τη μάσκα. Θα έκανα εκτεταμένη χρήση του “διαλείμματος μάσκας”, λαμβάνοντας όμως όλα τα υπόλοιπα μέτρα για την προστασία από τον κορωνοϊό» είπε η καθηγήτρια στην απολογία της. Αναφερόμενη δε στις καταγγελίες της μητέρας μαθητή ότι ο γιος της αποβλήθηκε από το μάθημα επειδή ζήτησε από την καθηγήτρια να βάλει μάσκα, η φιλόλογος υποστήριξε:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ο συγκεκριμένος μαθητής την ημέρα που του υπέδειξα να βγει μαζί με άλλους συμμαθητές του ήταν πολύ ανήσυχος και μαζί με τους άλλους χυδαιολογούσαν και έβριζαν. Το τμήμα ήταν μια μικρή ζούγκλα. Είχα χρέος να τα επαναφέρω στην τάξη. Φυσικά δεν τα τιμώρησα, ούτε τα έβαλα ποινολόγιο. Ποτέ δεν τους υπέδειξα να φεύγουν και να παίρνουν απουσία.

»Πράγματι έκανα εκτεταμένη χρήση του “διαλείμματος μάσκας” για ιατρικούς λόγους κατά τη διάρκεια του μαθήματος και είχα ενημερώσει και τον διευθυντή του ΕΠΑΛ και τους μαθητές, λαμβάνοντας όλα τα υπόλοιπα προβλεπόμενα μέσα προστασίας. Δεν θα έβαζα ποτέ σε κίνδυνο τους μαθητές και τους συναδέλφους μου».

Ο διευθυντής του σχολείου, καταθέτοντας ως μάρτυρας, τόνισε ότι προσπάθησε να επιλύσει το θέμα χωρίς να γίνει αναφορά σε βάρος της καθηγήτριας από τη μητέρα, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

«Είπα στη μητέρα να μην κάνει αναφορά, αλλά να φωνάξω την καθηγήτρια να το λύσουμε το θέμα.
Ήρθε η φιλόλογος χωρίς μάσκα, της έκανε παρατήρηση η μητέρα και έφυγε η συνάδελφός μου λέγοντας ότι έχει μάθημα. Τότε η μητέρα προχώρησε σε αναφορά.

»Εγώ δεν έχω δει εάν φοράει ή δεν φοράει μάσκα, αλλά έχω αναφορές από τα πενταμελή και το δεκαπενταμελές ότι δεν φορούσε και έκαναν αποχή από το μάθημά της. Έχει καλό βιογραφικό, εξαίρετη επιστήμονας και εκπαιδευτικός. Δεν ήθελε να εκθέσει σε κίνδυνο τα παιδιά, άνοιγε τα παράθυρα, χρησιμοποιούσε τα αντισηπτικά. Δεν το περίμενα αυτό. Κανένα παιδί δεν έχει αρρωστήσει».

Ο εισαγγελέας στην αγόρευσή του πάντως δεν φάνηκε να πείστηκε από την απολογία της καθηγήτριας και ζήτησε την ενοχή της. «Το ζήτημα δεν είναι η μάσκα, αλλά ο σεβασμός στον νόμο. Εάν κάποιος τον εφαρμόζει κατά το δοκούν, οδηγούμαστε σε κοινωνία ανομίας. Η κατηγορουμένη λέει συνεχώς “έκρινα, αποφάσισα, η γνώμη μου είναι”, δηλαδή λέει ότι αποφάσισε να φοράει μάσκα όποτε θέλει αυτή. Όπως προέκυψε από την ακροαματική διαδικασία, τηρούσε τα άλλα μέτρα, αλλά έκρινε, νόμισε, αποφάσισε να μη φορά μάσκα, αναβίβασε τον εαυτό της σε λοιμωξιολόγο. Αναρωτιέμαι εάν έχει καταλάβει ακόμα τον κίνδυνο που υπάρχει. Ζητώ να κηρυχθεί ένοχη».

Ως μάρτυρας στο δικαστήριο κατέθεσε και μία συμβολαιογράφος, φίλη της καθηγήτριας, η οποία απέδωσε την υπόθεση στο «τοξικό κλίμα» που υπάρχει στο σχολείο και στην προσωπική διένεξη της φιλολόγου με άλλον συνάδελφό της. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης