Σεισμική δόνηση μεγέθους 5,2 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε λίγο πριν τις 8:30 το πρωί της Παρασκευής (3/11) στην Εύβοια. Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Αττική.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 6 Χλμ. ανατολικά του Προκοπίου, ενώ το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 14,2 χιλιόμετρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η «Ζούγκλα» επικοινώνησε με την Αστυνομική Διεύθυνση της περιοχής καθώς και το αντίστοιχο τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δείτε πως κατέγραψε το σεισμό ο σεισμογράφος της Σεργούλας του Πανεπιστημίου Πατρών

«Δεν υπάρχει ανησυχία ,αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν μπορεί να γίνει κάποιος ισχυρότερος»

Η «Ζούγκλα» επικοινώνησε με τον σεισμολόγο, Κώστα Παπαζάχο, ο οποίος ανέφερε τα εξής: «Ήταν ένας σεισμός 5,2 Ρίχτερ στο βόρειο τμήμα της Εύβοιας, μακριά από μεγάλα αστικά κέντρα και κάποια χιλιόμετρα μακριά από τα Ψαχνά. Δεν έχει κάτι το ιδιαίτερο η σεισμικότητα στην περιοχή ιστορικά. Δεν υπάρχει αυτήν τη στιγμή κάτι το ιδιαίτερο εκτός από μια ακολουθία που θα ξεκινήσει στην περιοχή στην οποία οι πιο σημαντικοί σεισμοί θα γίνουν αισθητοί στην ευρύτερη περιοχή.

Δεν έχει σημαντική ιστορική σεισμικότητα. Δεν υπάρχουν μεγάλα ρήγματα στην περιοχή.» Σε ερώτηση για το αν υπάρχει ανησυχία μετά τον σεισμό, ο σεισμολόγος είπε: «Ιδιαίτερη ανησυχία δεν υπάρχει, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν μπορεί να γίνει κάποιος ισχυρότερος στην περιοχή. Οπουδήποτε στον ελληνικό χώρο μπορεί να γίνει μεγάλος σεισμός. Όμως η συγκεκριμένη περιοχή είναι χαμηλής σεισμικότητας.»

Σε ερώτηση της «Ζούγκλας» προς τον σεισμολόγο, Γεράσιμο Χουλιάρα, για το αν το ρήγμα αυτό θα μπορούσε να διεγείρει το ρήγμα της Αταλάντης, η απάντηση ήταν κατηγορηματική. «Όχι.».

Λέκκας: «Πιθανόν να είναι η οροφή – Η περιοχή δεν δίνει μεγάλους σεισμούς»

Για το σεισμό των 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην περιοχή Μαντουδίου – Λίμνης, ο Ευθύμιος Λέκκας ανέφερε στην ΕΡΤ και στην εκπομπή «Συνδέσεις» ότι πρόκειται για περιοχή με έντονη σεισμικότητα σε χαμηλά και διαφορετικά επίπεδα, με χαρακτηριστικό ότι δεν έχει δώσει μεγάλους σεισμούς. Είναι νωρίς για να ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση. Το ιστορικό δεδομένο είναι ότι δεν δίνει η περιοχή μεγάλους σεισμούς και πιθανόν ο σημερινός σεισμός να είναι η οροφή.

 

«Είναι διαχρονικά συνεχής δραστηριότητα σε μεγάλη τεκτονική δομή με χαρακτηριστικό ότι δίνει μικρούς σεισμούς, που πριν από 15 χρόνια και πριν από δύο χρόνια έδωσε σεισμό 4,8 βαθμών. Συγκεντρώνουμε τα στοιχεία για να δούμε τα δεδομένα και είμαστε σε επαφή με τα αρμόδια υπουργεία και φορείς για να δούμε πώς εξελίσσεται η κατάσταση».

Προς τους κατοίκους η σύσταση είναι να αποφεύγουν κατοικίες που είναι παλιές και στο οδικό δίκτυο να αποφεύγουν περιοχές επιρρεπείς σε κατολισθήσεις. ‘Οπως είπε ο κ. Λέκκας, το προηγούμενο διάστημα κακοκαιρίας εκδηλώθηκαν κατολισθήσεις επομένως είναι γνωστά τα σημεία που πρέπει να αποφεύγονται.

Λίγο αργότερα σημειώθηκαν δύο μετασεισμοί μεγέθους 3,7 και 2,6 Ρίχτερ αντίστοιχα. Κάτοικοι αλλά και μαθητές έχουν βγει στους δρόμους, όπως ανέφερε στο evima.gr o αντιδήμαρχoς Μαντουδίου, Γιάννης Καντζούρας, «ο σεισμός ήταν πολύ δυνατός και είχε διάρκεια μεγάλη, όλοι έχουν βγει στους δρόμους, ο κόσμος τρέμει στο ενδεχόμενο ενός μεγαλύτερου σεισμού». Φοβάμαι πως θα έχουμε πολλές ζημιές, είπε χαρακτηριστικά ο αντιδήμαρχος Μαντουδίου.

ΣΕΙΣΜΟΣ: Τι πρέπει να κάνετε την ώρα της δόνησης

Εάν είσαι μέσα σε κτίριο:

  1. Μείνε στο χώρο που βρίσκεσαι και διατήρησε την ψυχραιμία σου.
  2. Σκύψε, καλύψου κάτω από ένα γερό έπιπλο (τραπέζι, γραφείο, θρανίο) και κράτησε με τα χέρια σου το πόδι του. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει κατάλληλο έπιπλο σκύψε στο μέσον του δωματίου μειώνοντας όσο γίνεται το ύψος σου και προστάτευσε με τα χέρια το κεφάλι και τον αυχένα σου. Απομακρύνσου από μεγάλες γυάλινες επιφάνειες (παράθυρα, φεγγίτες ή γυάλινα χωρίσματα) ή έπιπλα και αντικείμενα που μπορεί να σε τραυματίσουν.

Eάν βρίσκεσαι σε εξωτερικό χώρο:

  1. Απομακρύνσου από τις προσόψεις των κτηρίων, στύλους με ηλεκτροφόρα καλώδια ή άλλα επικίνδυνα σημεία (όσο αυτό είναι δυνατόν) και προφυλάξου κατάλληλα.
  1. Απομακρύνσου από την ακτή. Ύστερα από ισχυρό σεισμό μπορεί να δημιουργηθούν θαλάσσια κύματα βαρύτητας (tsunamis).
  1. Μείωσε την ταχύτητα του αυτοκινήτου σου, και στάθμευσε στο πιο κοντινό, ασφαλές σημείο, μακριά από προσόψεις κτηρίων, αερογέφυρες, ηλεκτροφόρα καλώδια κ.ά.. Φρόντισε να μην  εμποδίζεις την κυκλοφορία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης