Φωτορεπορτάζ: Χάρης Γκίκας

Με αυστηρά μέτρα και αποστάσεις ανοίγουν σήμερα, Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου, 110 εποχικά καταστήματα για τις αγορές των Χριστουγέννων. Τα συγκεκριμένα καταστήματα με τα χριστουγεννιάτικα είδη θα είναι ανοιχτά έως τις 7 Ιανουαρίου, προκειμένου οι καταναλωτές εν μέσω lockdown να μπορούν να κάνουν τα ψώνια τους ενόψει Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά την απόφαση του Υπουργείου Ανάπτυξης, τα καταστήματα που αφορούν αποκλειστικά τον κλάδο με τα εποχικά είδη θα λειτουργούν κατ’ εξαίρεση με συγκεκριμένο ωράριο και μέτρα λειτουργείας. Επίσης από σήμερα τα σούπερ μάρκετ θα μπορούν να πωλούν και πάλι χριστουγεννιάτικα είδη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Ανάπτυξης, από τη Δευτέρα 7/12 ανοίγουν τα εποχικά καταστήματα στα οποία μεταβαίνουμε αποστέλλοντας τον κωδικό 2. Με τον κωδικό 2 μπορούμε να μεταβούμε σε ΚΤΕΟ, συνεργείο αυτοκινήτων, καθώς και στα ανοιχτά μαγαζιά, στην παρούσα φάση στα σούπερ μάρκετ και τα καταστήματα ψιλικών κ.λπ.

Τα εποχικά καταστήματα, όπως ανακοινώθηκε, θα είναι ανοιχτά από τις 7 το πρωί έως τις 8:30 το βράδυ. Εκτός από το sms 2 στο 13033, η μετακίνηση μπορεί να γίνει με συμπληρωμένο έντυπο βεβαίωση κίνησης ή και χειρόγραφη βεβαίωση για μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τι ισχύει ως προς τον πληθυσμό εντός των καταστημάτων:

-Αναλογία ατόμων ανά τ.μ. 4/100.

– Άνω των 100 τ.μ. 1 άτομο για κάθε 15 τ.μ.

-Υποχρεωτική η χρήση μάσκας προστασίας από το προσωπικό εργασίας και τους πελάτες/επισκέπτες/καταναλωτικό κοινό.

– Τήρηση απόστασης 2 μέτρων μεταξύ ατόμων.

Συνίσταται η μη χρήση ανελκυστήρων. Αν η χρήση τους θεωρηθεί ωστόσο αναγκαία, η πληρότητα σε σχέση με το επιτρεπόμενο όριο θα πρέπει να είναι της τάξεως του 40%.

Σε περίπτωση ύπαρξης κυλιόμενων κλιμάκων, δεν επιτρέπεται η χρήση ανελκυστήρα παρά μόνο σε ΑμεΑ, σε ηλικιωμένα άτομα ή για χρήση τροφοδοσίας.

Όσον αφορά στα κομμωτήρια, εξετάζεται το σενάριο να ανοίξουν την ερχόμενη Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου. Υπενθυμίζεται ότι το Σαββατοκύριακο 8-9 Νοεμβρίου, όταν δόθηκε παράταση στα κομμωτήρια, οι πελάτες τους χρησιμοποιούσαν τον κωδικό 2 για να μετακινηθούν.

Μετά τα εποχικά καταστήματα, σύμφωνα με πληροφορίες, τη σκυτάλη θα πάρουν βιβλιοπωλεία, κομμωτήρια, ανθοπωλεία και λιανικό εμπόριο. Οι πιθανότερες ημερομηνίες είναι η 11η Δεκεμβρίου και η 14η Δεκεμβρίου για το λιανικό εμπόριο, ενώ τα μεγάλα εμπορικά καταστήματα θα επαναλειτουργήσουν αργότερα. Ωστόσο το άνοιγμα αυτό της αγοράς θα γίνει με πολλή προσοχή και περιορισμούς, οι οποίοι επίσης θα ανακοινωθούν την ερχόμενη εβδομάδα.

Οι ΚΑΔ των καταστημάτων που ανοίγουν

-Λιανικό εμπόριο φωτιστικών διατάξεων των τύπων που χρησιμοποιούνται στα χριστουγεννιάτικα δέντρα με ΚΑΔ/47.59.56.16

-Λιανικό εμπόριο απομιμήσεων χριστουγεννιάτικων δέντρων με ΚΑΔ/47.65.67.02 Λιανικό εμπόριο εορταστικών ειδών γενικά με ΚΑΔ/47.65.67.06

-Λιανικό εμπόριο εορταστικών, αποκριάτικων και άλλων ψυχαγωγικών ειδών κ.λπ. με ΚΑΔ/47.65.67.07.

-Τα προϊόντα που εντάσσονται στους παραπάνω 4 ΚΑΔ μπορούν να πωλούνται και από τις υπεραγορές τροφίμων (σούπερ μάρκετ).

Διάρκεια ισχύος της λειτουργίας των καταστημάτων από 7 Δεκεμβρίου έως 8 Ιανουαρίου του 2021. Επιχειρήσεις που διαθέτουν τους παραπάνω ΚΑΔ ως δευτερεύοντες απαγορεύεται να πωλούν τα εν λόγω προϊόντα. Επίσης δεν επιτρέπεται η μεταβολή στοιχείων ως προς τον πρωτεύοντα ΚΑΔ μέσω της φορολογικής διοίκησης, καθ’ όλη τη διάρκεια ισχύος των μέτρων.

Κομμωτήρια, βιβλιοπωλεία και καταστήματα παιχνιδιών παίρνουν σειρά

Προς το παρόν δεν έχει ξεκαθαριστεί πότε θα ανοίξουν τα καταστήματα των υπόλοιπων κλάδων. Ωστόσο αυτό που έχει ανακοινωθεί είναι ότι το άνοιγμα θα γίνεται σταδιακά, με τα κομμωτήρια και τα βιβλιοπωλεία να είναι τα επόμενα που θα λειτουργήσουν για να κινηθεί η αγορά.

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, στη λίστα για να ανοίξουν είναι και τα καταστήματα παιχνιδιών, τα οποία μαζί με τα κομμωτήρια και τα ανθοπωλεία αποτελούν «τη δεύτερη γραμμή» για το άνοιγμα.

Τα καταστήματα που θα παραμείνουν κλειστά μέχρι τη νέα χρονιά

Οι επιχειρήσεις που δεν θα ανοίξουν πριν από τη νέα χρονιά και θα βρίσκονται σε αναστολή μέχρι να δοθεί νέα εκτίμηση της κατάστασης από τους ειδικούς είναι: μπαρ, θέατρα και σινεμά, κέντρα διασκέδασης, πολυχώροι ψυχαγωγίας, γκαλερί, θερινά θέρετρα και χιονοδρομικά κέντρα.

Κλειστά μέχρι τις 7 Ιανουαρίου 2021 θα παραμείνουν και τα σχολεία όλων των βαθμίδων της υποχρεωτικής εκπαίδευσης, ενώ με τηλεκπαίδευση θα πραγματοποιούνται οι παραδόσεις των μαθημάτων στα ΑΕΙ μέχρι τα Χριστούγεννα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης