Συναυλία στη δομή φιλοξενίας προσφύγων στο Σκαραμαγκά έδωσε η Κρατική Ορχήστρα Νέων του Καράκας και με την ευκαιρία αυτή συναντήθηκαν άνθρωποι από κάθε μεριά του κόσμου. Από τη Συρία, το Αφγανιστάν, το Ιράκ, το Ιράν, την Ιαπωνία, τη Βενεζουέλα, την Ελλάδα, τη Γερμανία, τη Γαλλία, τις ΗΠΑ κλπ. ‘Αλλοι ως πρόσφυγες, άλλοι ως επιβαίνοντες του “Πλοίου της Αγάπης”, άλλοι ως εργαζόμενοι στις δομές, άλλοι ως εθελοντές.

Στη μικρή αυτή πανανθρώπινη γιορτή, οι έμπειροι νεαροί μουσικοί με μελωδίες τόσο κλασσικές, όσο και από τη Βενεζουέλα, έδωσαν κάποιο χρώμα στον απομονωμένο καταυλισμό. Μαζί τους, συμμετείχαν και προσφυγόπουλα, που κάνουν μαθήματα μουσικής με τη μέθοδο του Ελ Σιστέμα, τα οποία τραγούδησαν ένα ιταλικό και ένα παραδοσιακό τραγούδι, το «Μισεύω και τα μάτια μου δακρύζουν λυπημένα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Σε πέντε δομές φιλοξενίας στην Αττική πραγματοποιούνται μαθήματα μουσικής από το Ελ Σιστέμα Ελλάδας. Φιλοδοξούμε να οργανωθεί και σε άλλα μέρη». ανέφερε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας. Πρόκειται για την παγκοσμίου φήμης οργάνωση από τη Βενεζουέλα, που από το 1975 διδάσκει μουσική σε φτωχά και αποκλεισμένα παιδιά, βοηθώντας τα να ξεφύγουν από τις δυσκολίες της ζωής τους. Σε πολλές χώρες έχουν δημιουργηθεί παραρτήματα, όπως πρόσφατα στην Ελλάδα, ενώ μόνο στη Βενεζουέλα, αυτή τη στιγμή ένα εκατομμύριο παιδιά συμμετέχουν στα προγράμματά του. Όλοι όσοι έπαιζαν σήμερα στην Κρατική Ορχήστρα Νέων, είναι απόφοιτοι του Ελ Σιστέμα.

Ανάμεσα στους θεατές ήταν η Μασούμι Ματσουμούρα από το Πλοίο της Ειρήνης (Peace boat), το οποίο κατέπλευσε στον Πειραιά το πρωί. Η Κρατική Ορχήστρα Νέων του Καράκας ταξιδεύει για δεύτερη φορά με το πλοίο. “Στόχος μας είναι να μεταδώσουμε τις αξίες της ειρήνης και της συναδέλφωσης των λαών”, εξηγεί η κ. Ματσουμούρα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Πάνω στο πλοίο, το οποίο πραγματοποιεί το 94ο παγκόσμιο ταξίδι του, με 1.100 επιβαίνοντες, ως επί το πλείστον Ιάπωνες, αλλά και ανθρώπους από άλλες ασιατικές χώρες, λειτουργεί «πλωτό πανεπιστήμιο», όπου κάθε ημέρα γίνονται 60 με 70 εκδηλώσεις, συζητήσεις με κοινωνικά, περιβαλλοντικά και άλλα θέματα. «Το ταξίδι κρατάει 105 ημέρες. Ξεκινήσαμε από τη Γιοκοχάμα, πήγαμε στο Τόκιο, τη Σιγκαπούρη, την Ταϊλάνδη, τη Σρι Λάνκα, μετά την Ελλάδα θα συνεχίσουμε προς Ιταλία, Ισπανία, Ισλανδία, Βερμούδες, Βενεζουέλα, Παναμά, Νικαράγουα, Ελ Σαλβαδόρ, ΗΠΑ και μετά θα γυρίσουμε πάλι στη Γιοκοχάμα. Πολλές από τις θεματικές των συζητήσεων σχετίζονται με την ιστορία ή την επικαιρότητα από τα μέρη που επισκεπτόμαστε. Για παράδειγμα, πριν τη Σρι Λάνκα, μιλήσαμε για τον εμφύλιο πόλεμο, πριν την Ελλάδα για τους πρόσφυγες και την οικονομία, πριν την Ισλανδία για το λιώσιμο των πάγων κοκ. Στο ταξίδι παίρνουν μέρος πέντε επιζώντες από τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, οι οποίοι απευθύνθηκαν στο επιβατικό κοινό για την κατάργηση των πυρηνικών».

To πρώτο ταξίδι του «Πλοίου της Ειρήνης» πραγματοποιήθηκε το 1983 από μια ομάδα Ιαπώνων φοιτητών. Οι φοιτητές, αντιδρώντας στην αποσιώπηση από την πλευρά της κυβέρνησης των πολέμων, που διεξήγαγε η Ιαπωνία εναντίον χωρών και λαών της Ασίας και του Ειρηνικού, ναύλωσαν ένα πλοίο και επισκέφτηκαν τις γειτονικές χώρες για να μάθουν από πρώτο χέρι για τις επιθέσεις, από αυτούς που τις έζησαν και για να γνωριστούν οι λαοί μεταξύ τους. Καθότι η προσπάθεια σημείωσε μεγάλη επιτυχία, δημιουργήθηκε η οργάνωση «Πλοίο της Ειρήνης», που από τότε διοργανώνει ταξίδια σε όλο τον κόσμο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης