Ισχυρός σεισμός μεγέθους 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 1.02 τα ξημερώματα της Κυριακής στη Φωκίδα. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται  12 χλμ. νότια της Δεσφίνας ενώ το εστιακό βάθος είναι στα 13,3 χλμ.

Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο, ο σεισμός είχε μέγεθος 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και το επίκεντρο ήταν 16 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Ιτέας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός και στην Αττική αλλά και σε πολλές άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Κάτοικοι του Ξυλόκαστρου ανέφεραν ότι ο σεισμός ήταν πολύ ισχυρός στην πόλη τους και ξύπνησαν μνήμες του 1999. Επίσης από το Γαλαξίδι και την Ερατεινή κάτοικοι περιέγραψαν το σεισμό ως έντονο, αλλά μικρής διάρκειας και με ισχυρό βουητό. Μέχρι στιγμής δεν έχουν υπάρξει αναφορές για ζημιές. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι κάτοικοι των γύρω περιοχών κοντά στο επίκεντρο βγήκαν έντρομοι στους δρόμους και αγωνιούν για τους μετασεισμούς, καθώς η περιοχή του Κορινθιακού είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη.

Μέχρι στιγμής έχουν σημειωθεί πάνω από δέκα μετασεισμοί στον Κορινθιακό. Όπως φαίνεται από την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού, οι περισσότεροι μετασεισμοί ήταν της τάξης του 0,9 με 1,3 Ρίχτερ:

Το Γεωδυναμικό επισήμανε πως οι μετασεισμοί που έχουν σημειωθεί στην περιοχή είναι αρκετά ασθενείς, με αποτέλεσμα να μην καταγράφονται από το αυτοματοποιημένο σύστημα.

Έτσι κατέγραψε τον σεισμό ο σεισμογράφος της Σεργούλας στον Δήμο Δωρίδας:

Η καταγραφή από τον σεισμογράφο Λουτρακίου:

H «Ζούγκλα» επικοινώνησε με τον κ. Αθανασίου Κωνσταντίνο, Αξιωματικό Υπηρεσίας στο Α.Τ. Ιτέας ο οποίος ανέφερε ότι: «Αν και ήταν πολύ δυνατή η σεισμική δόνηση, μέχρι στιγμής δεν έχουμε καμία αναφορά για ζημιές» . Να σημειωθεί ότι την ίδια απάντηση έλαβε η «Ζούγκλα» και από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Ιτέας.

Δηλώσεις στη «Ζούγκλα» έκανε και ο Άκης Τσελέντης, διδάκτωρ σεισμολογίας και διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.

Ακούστε το ηχητικό:

 

Ακούστε τι δήλωσε στη «Ζούγκλα» ο δήμαρχος Δελφών, Παναγιώτης Ταγκαλής:

 

Ο καθηγητής Άκης Τσελέντης, διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών με ανάρτησή του γύρω στις τρεις τα ξημερώματα ανέφερε ότι θα πρέπει «να περιμένουμε δυο 24ωρα για να δούμε πώς εξελίσσεται η μετασεισμική ακολουθία», επισημαίνοντας πώς ο αριθμός των μετασεισμών δεν είναι ο απαιτούμενος για να σημάνει… λήξη συναγερμού. Η ανάρτηση του σεισμολόγου Άκη Τσελέντη στο Facebook: 

Από την πλευρά του, ο καθηγητής σεισμολογίας Γεράσιμος Παπαδόπουλος έγραψε σε ανάρτησή του: «Δυνατός σεισμός μεγέθους 5,1 στον Κορινθιακό κόλπο στις 1.02 περίπου 12 χλμ. νότια της Δεσφίνας. Έντονα αισθητός και στην Αττική. Η περιοχή του Κορινθιακού χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή».

Η ανάρτηση του γνωστού σεισμολόγου Γεράσιμου Παπαδόπουλου

 

Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Διονυσόπουλος

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης