Στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας συζητήθηκαν το πρωί οι προσφυγές που έχουν κατατεθεί από 19 Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και τις πρυτανικές αρχές τους για το νόμο –πλαίσιο στα Πανεπιστήμια. Υποστηρίζουν ότι ο πρόσφατος Ν. 4009/2011 αλλά και οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις που αφορούν στην ταξινομική ψήφο και στις διαδικασίες εκλογής συμβουλίων διοίκησης στα Πανεπιστήμια παραβιάζουν το Σύνταγμα.

Όπως υποστηρίζουν, για «πρώτη φορά καταργείται το αυτοδιοίκητο κύτταρο των Πανεπιστημίων που προστατεύεται από το άρθρο 16 του Συντάγματος». Σύμφωνα με τους πανεπιστημιακούς, ο νέος τρόπος συγκρότησης των συμβουλίων διοίκησης των ΑΕΙ μοιάζει σαν «ένα χταπόδι που σκοπό έχει τα πλοκάμια του να πνίξουν το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μιλώντας, υπέρ του υπουργείου Παιδείας ο πανεπιστημιακός καθηγητής Νικ. Αλιβιζάτος αντέτεινε ότι ο Ν. 4009/2011 καθιερώνει ένα μοντέλο «εξωστρεφούς Πανεπιστημίου» σε μια προσπάθεια σύνδεσής του με την κοινωνία. Πολλές βολές δέχθηκε πάντως από την πλευρά των ΑΕΙ το θέμα της συμμετοχής εξωτερικών μελών στη διοίκηση των ΑΕΙ, προσώπων δηλ. που στερούνται την ακαδημαϊκή ιδιότητα.

Τίποτα δεν αποκλείει μάλιστα να γίνει μέλος της διοίκησης ενός ΑΕΙ κάποιος δημοφιλής τραγουδιστής ή ποδοσφαιριστής όπως εξήγησε ο πανεπιστημιακός καθηγητής Κ. Χρυσόγονος. «Η συμμετοχή εξωπανεπιστημιακών στα συμβούλια διοίκησης των Πανεπιστημίων που προβλέπει ο νέος νόμος για τα ΑΕΙ δεν παρέχει καμία εγγύηση, καθώς δεν θέτει ουδεμία προϋπόθεση ούτε καν ότι οι εξωπανεπιστημιακοί θα έχουν τουλάχιστον ένα πτυχίο» ανέφερε ο κ. Χρυσόγονος τονίζοντας:

«Έτσι θα μπορεί να είναι μέλος της διοίκησης ενός Πανεπιστημίου ακόμη και ο Τόλης Βοσκόπουλος ή ένας ποδοσφαιριστής Παρόμοια συστήματα λειτουργίας των Πανεπιστημίων υπήρχαν μόνο σε πρώην σοσιαλιστικές χώρες, όπως είναι η Κούβα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Αλιβιζάτος απάντησε: «Το Πανεπιστήμιο που θα επιλέξει τον Βοσκόπουλο, είναι δικό του το λάθος. Αντίθετα, μπορεί όμως να επιλέξει έναν Σεφέρη, έναν Θεοδωράκη». Και η κουβέντα έκλεισε με την παρέμβαση του προέδρου του ΣτΕ Παν. Πικραμμένου: «Ας αφήσουμε ήσυχο τον Βοσκόπουλο, γιατί πλέον των προβλημάτων που έχει, εκκρεμεί στο δικαστήριο υπόθεσή του, τους. Δεν είναι το κατάλληλο παράδειγμα».

Η απόφαση αναμένεται τους επόμενους μήνες.

Eπιμέλεια:Xρήστος Μαζάνης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης