Λίγο πριν αρχίσει ξανά η δίκη στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων για το σκάνδαλο της Folli Follie, στις 14 Σεπτεμβρίου με 13 κατηγορούμενους ανάμεσα στους οποίους είναι ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος , η σύζυγός του και ο γιος τους Τζώρτζης η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τα πρόστιμα από το Διοικητικό Εφετείο είναι σαφής για τα στελέχη της εταιρίας:

«Παραβήκατε την απαγόρευση χειραγώγησης της αγοράς» έκρινε το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο μετά την αίτηση αναίρεσης που κατέθεσαν στελέχη της εταιρείας για την απόφαση του Διοικητικού Εφετείου και τα πρόστιμα που είχαν επιβληθεί από την Επιτροπή Κεφαλαιοαγοράς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από το 2018 που αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο από την Επιτροπή Κεφαλαιοαγοράς μέχρι και σήμερα η υπόθεση σέρνεται στα ποινικά δικαστήρια και δεν υπάρχει μέχρι στιγμής απόφαση.

Η οικογένεια Κουτσολιούτσου καθώς και στελέχη της εταιρείας κατηγορούνται επί της ουσίας ότι εξαπατούσαν το επενδυτικό κοινό δια της υποβολής ψευδών ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων του ομίλου . Υποστήριζαν ότι έχουν στα ταμεία και εμφάνιζαν υπέρογκα ποσά στο Χονγκ Κονγκ – 242 εκατομμύρια ευρώ – μόνο που στην πραγματικότητα δεν απεδείχθη μέχρι σήμερα ότι υπήρχαν.

Αποτέλεσμα να επιβληθεί πρόστιμο από την Επιτροπή Κεφαλαιοαγοράς. Μόνο για τους δύο άντρες της οικογένειας Κουτσολιούτσου το πρόστιμο ήταν 1.200.000 ευρώ στον καθένα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη συνέχεια το Διοικητικό Εφετείο επικύρωσε αυτά τα πρόστιμα αλλά η οικογένεια Κουτσολιούτσου αλλά και τα άλλα στελέχη της εταιρείας στους οποίους επιβλήθηκαν τα πρόστιμα προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο σε απόφαση που εξέδωσε τον περασμένο Απρίλιο και καθαρογράφθηκε πριν από δύο μήνες έκρινε ότι οι συμπεριφορές όλων των στελεχών συνιστούν χειραγώγηση της αγοράς.Σύμφωνα με νομικούς κύκλους η συγκεκριμένη απόφαση αναμένεται να έχει αντίκτυπο και στη δίκη που ξεκινά σε λίγες ημέρες .

Η «Ζούγκλα» παρουσιάζει το σκεπτικό του Συμβουλίου της Επικρατείας για τους Δημήτρη και Τζώρτζη Κουτσολιούτσο που έκαναν την αίτηση αναίρεσης αναφέροντας χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων «οι προβαλλόμενοι λόγοι αναιρέσεως πρέπει να απορριφθούν εν μέρει ως αβάσιμοι και εν μέρει ως απαράδεκτοι η δε αίτηση αναιρέσεως πρέπει να απορριφθεί στο σύνολό της».

Το ΣτΕ ρίχνει άκυρο στους δύο πρώην ισχυρούς άντρες της Folli Follie για 33 λόγους .

Σε έναν από αυτούς αναφέρεται:

«Κατά τη διαδικασία παροχής εξηγήσεων η εταιρεία προσκόμισε ορισμένα στοιχεία που επιβεβαίωναν την ύπαρξη κάποιων τραπεζικών υπολοίπων .Δεν προσκόμισε όμως εν τέλει έγγραφα ή στοιχεία που να επιβεβαιώνουν τραπεζικά υπόλοιπα ποσού 242.5 εκατομμυρίων ευρώ περίπου τα οποία αντιστοιχούσε στο 54% των συνολικών ταμειακών διαθεσίμων της εταιρείας για τη χρήση 2017 .Από το ποσό των 242,5 εκατομμυρίων ,ποσό 242 εκατομμυρίων αφορούσε στον υπό- όμιλο του γεωγραφικού τομέα Ασίας Ειρηνικού οι εταιρείες του οποίου ενοποιούνται υπό τη θυγατρική εταιρεία «FF GROUP SOURCING LIMITED “ την οποία ελέγχει κατά τα προεκτεθέντα – η εισηγμένη μητρική εταιρεία με ποσοστό συμμετοχής 99.99 % και δη την θυγατρική του εν λόγω υπό-ομίλου εταιρεία «FF ORIGINS LIMITED .»

Σε άλλο σημείο του σκεπτικού αναφέρεται:

«Ο Πρόεδρος της Εταιρείας λόγω της θέσης του στην εταιρεία γνώριζε ή όφειλε να γνωρίζει ότι οι ανωτέρω καταστάσεις ( σ.σ ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις της εισηγμένης εταιρείας για την χρήση 2017 ) περιέχουν ουσιώδεις ανακρίβειες .Διέδωσε μέσω των καταστάσεων αυτών ψευδείς και παραπλανητικές πληροφορίες για τα ταμειακά διαθέσιμα εταιρειών του ομίλου ύψους 242,5 εκατομμυρίων ευρών περίπου και συνεπώς παρέβη την απαγόρευση χειραγωγήσεως της αγοράς».

Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν ο Δημήτρης και ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος είναι εγκληματική οργάνωση, απάτη, χειραγώγηση της αγοράς και πλαστογραφία, που επισύρουν πολυετείς καθείρξεις.

Οι δύο άντρες έχουν αποφυλακιστεί με αυστηρούς περιοριστικούς όρους- μεταξύ των οποίων και απαγόρευση μετακίνησης εκτός Αττικής – και περιμένουν τώρα την απόφαση της Δικαιοσύνης.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης