Στον εντοπισμό ιστοσελίδας η οποία λειτουργεί ως όχημα για τη διακίνηση παιδικής πορνογραφίας τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό – και μάλιστα απροκάλυπτα – προχώρησε το Διεθνές Ινστιτούτο Κυβερνοασφάλειας (CSI Institute), απόρροια της έρευνας της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για τις καταγγελίες που αφορούν γνωστή διαδικτυακή εφαρμογή.

Με link-φάντασμα και τίτλο διεύθυνσης… «παράδεισος» διακινείται με ασταμάτητη ροή σκληρή πορνογραφία, με πρωταγωνιστές μόνο παιδιά, μέχρι 14 ετών. Παιδιά παγιδευμένα σε ιστορίες σωματικής, σεξουαλικής και ψυχικής κακοποίησης στα χέρια ενηλίκων, τα οποία με ένα απλό «κλικ» εμφανίζονται στις οθόνες αρρωστημένων μυαλών, ενώ οι διακινητές αυτού του υλικού με… δέλεαρ τη δωρεάν περιήγηση ενός μισαώρου ευελπιστούν να προσελκύσουν ακόμη περισσότερους υποψήφιους παιδόφιλους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αυτό είναι μόνο το 1% του υλικού μας» 

Μάλιστα, μόλις ολοκληρωθεί αυτή η περιήγηση, οι διακινητές έχουν φροντίσει για την εξαγορά φωτογραφιών και βίντεο παιδικής πορνογραφίας, καθώς αναφέρουν ότι η σύντομη περιήγηση στην ιστοσελίδα αποτελεί «μόνο το 1% του υλικού μας», καλώντας τους ήδη υπάρχοντες χρήστες να προσκαλέσουν και φίλους τους. Την αρχή για τη σκοτεινή αυτή ανακάλυψη έκανε το Διεθνές Ινστιτούτο Κυβερνοασφάλειας, με την διευθύντρια Κέλλυ Αντωνίου, να επεξηγεί στο ThessToday.gr τον τρόπο κατά τον οποίον εντοπίστηκε η εν λόγω ιστοσελίδα, καθώς και το πώς πρέπει να ισχυροποιηθεί ένα δίχτυ προστασίας απέναντι σε αυτά τα φρικτά φαινόμενα, με σκοπό την ολοκληρωτική διάλυση ενός σαθρού και εξαιρετικά σκανδαλώδους συστήματος.

«Μέσα από το telegram και τον αγώνα κάποιων γυναικών για να δουν αν έχουν διαρρεύσει φωτογραφίες, ανακαλύφθηκε ότι υπάρχει ανοιχτή ιστοσελίδα που μπορεί ο οποιοσδήποτε να κάνει εγγραφή και οδηγεί απευθείας σε υλικό παιδικής πορνογραφίας, τόσο σε φωτογραφίες όσο και σε βίντεο», ανέφερε αρχικά, κάνοντας λόγο για «πληθώρα υλικού με χιλιάδες βίντεο με ανήλικα, τόσο από Ελλάδα όσο και εκτός συνόρων».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ζητούν πληρωμή και με bitcoin

Μάλιστα, όπως ανέφερε η ίδια, μέσα σε αυτό το υλικό υπάρχει περισύνδεση για αντίστοιχα account στο – πολύκροτο πια – Telegram. Το κλειδί όμως σε αυτές τις υποθέσεις, όπως εξηγεί η κ. Αντωνίου, δεν είναι οι παράνομες ιστοσελίδες, αλλά η συνεργασία των παρόχων με κρατικούς φορείς και με λογισμικά τα οποία είναι σε θέση να ανιχνεύουν τέτοιου είδους υλικό. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι αφού λήξει η «δωρεάν περιήγηση», η ιστοσελίδα ζητεί από εκείνους που ενδιαφέρονται να ανανεώσουν την πρόσβασή τους, να πληρώσουν με PayPal, πιστωτική ή cash app ακόμη και… κρυπτονομίσματα.

«Σε τέτοιου είδους καταστάσεις – πέρα από μεμονωμένους χρήστες – μιλάμε και για οργανωμένα κυκλώματα, καθώς μπαίνει κάποιος με μια απλή εγγραφή, βλέπει ένα free trial και μετά του λένε “αν θέλεις, πλήρωσε”. Άρα, αυτά τα χρήματα κάπου πηγαίνουν», επεσήμανε η κ. Αντωνίου, με την ίδια να υπογραμμίζει ότι «εμείς εντοπίσαμε την ιστοσελίδα και ενημερώσαμε την αρμόδια Υπηρεσία της Ελληνικής Αστυνομίας. Ωστόσο, όταν μιλάμε για μια διεθνή πλατφόρμα, αυτομάτως σημαίνει ότι θα πρέπει να εμπλακούν και ξένες Αρχές».

Πώς μπορεί να προστατευτούν οι χρήστες των social media από τη διαρροή υλικού

Η χιονοστιβάδα καταγγελιών για τα «φωτογραφιοπάζαρα» στο Telegram για ανυποψίαστες γυναίκες – θύματα της βαθιάς ριζωμένης πατριαρχίας στην κουλτούρα της ελληνικής κοινωνίας – πυροδότησε εκ νέου τη συζήτηση με κεντρικό θέμα: Ασφάλεια στο διαδίκτυο. «Πρέπει να προσέχουμε όταν ανταλάσσουμε ένα σεξουαλικό υλικό, θα πρέπει να φροντίζουμε να μη φαίνεται το πρόσωπό μας και να μη φαίνονται σημάδια του σώματός μας, έτσι ώστε όταν και αν διαπιστώσουμε παράνομη διανομή να μην υπάρχει ο κίνδυνος να γίνει η ταυτοπροσωποίηση», ανέφερε η κ. Αντωνίου, τονίζοντας, βέβαια, ότι «το πιο εύκολο να πούμε στον κόσμο “δεν θα στείλεις ποτέ φωτογραφία”. Όμως αυτό δεν είναι ρεαλιστική λύση εν έτει 2023, σε μια ψηφιακή κοινωνία όπως αυτή που ζούμε».

Ο δεύτερος τρόπος αυτοπροστασίας σύμφωνα με τη διευθύντρια του CSI Institute είναι «να κρατάμε τα στιγμιότυπα των εκβιαστών -σε περίπτωση που ζητήσουν το οτιδήποτε-. Επίσης, πρέπει άμεσα να κάνουμε αναφορά στην εκάστοτε πλατφόρμα όπου ίσως δει κανείς τις εικόνες του και ακολούθως, πηγαίνουμε στο τοπικό Α.Τ. για καταγγελία με τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως εξηγεί η ίδια, το κίνητρο των ατόμων που εκβιάζουν τα θύματά τους συνήθως είναι ο εξευτελισμός, ακόμη και για μερικά ευρώ. «Πρόκειται για ένα σαθρό σύστημα που ακόμη θεωρεί ότι τα θύματα είναι κυρίως γυναίκες – παιδιά. Θα συνεχίζουν να βρίσκουν πάτημα, όταν ακόμη υπάρχουν στερεότυπα ότι η σεξουαλικότητα αυτών των ατόμων αποτελεί ένα όχημα προς οικονομικό όφελος κάποιων ή όχημα προς εξευτελισμό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πηγή: Thesstoday.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης