Πλαστικά μπουκάλια, ελαστικά αυτοκινήτων, σακούλες με σκουπίδια, οικιακά σκεύη, ακόμη και επικίνδυνα απόβλητα βιοτεχνιών.
Ατελείωτος είναι ο κατάλογος αλλά και οι ποσότητες των σκουπιδιών που ανακαλύπτουν σε ορισμένα από τα πιο σημαντικά σπήλαια της Ελλάδος οι σύλλογοι των σπηλαιολόγων. Το πρόβλημα παρατηρείται σχεδόν σε όλη την επικράτεια καθώς τόνοι απορριμμάτων έχουν εντοπιστεί σε σπήλαια και βάραθρα της Δράμας, της Κοζάνης, των Σερρών, της Βοιωτίας, της Αργολίδας, της Αρκαδίας αλλά ακόμα και στο σπήλαιο του Σωτήρος που βρίσκεται στα Τουρκοβούνια, στην καρδιά της Αθήνας.
Όπως καταγγέλλουν οι σπηλαιολόγοι η ρύπανση των ελληνικών σπηλαίων είναι τόσο μεγάλη ώστε αυτά τα φυσικά μουσεία της γεωλογικής ιστορίας της χώρας μας να έχουν μετατραπεί σε πραγματικά χωματερές. Επισημαίνουν μάλιστα ότι δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που τα σκουπίδια πέφτουν στα σπήλαια με ευθύνη των φορέων τοπικής αυτοδιοίκησης.
«Μολύνοντας τα σπήλαια όμως είναι σαν να μολύνουμε το νερό που πίνουμε ή χρησιμοποιούμε στην αυλή μας. Υπάρχουν τραγικές περιπτώσεις, όπως το βάραθρο Κορυλόβου, το οποίο βρίσκεται μόλις 2χλμ. Μακριά από τις πηγές που υδροδοτούν την πόλη της Δράμας και η βάση του ήταν γεμάτη με σκουπίδια» αναφέρει ο κ. Γ. Σωτηριάδης από τον Σύλλογο Σπηλαιολόγων Θεσσαλονίκης. «Κατά καιρούς στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του συλλόγου μας, οργανώνουμε καθαρισμούς σπηλαίων. Το βάραθρο Τετράστομο στον λόφο Κορυλόβου της Δράμας αποτελεί το σημείο αναφοράς για τους σπηλαιολόγους καθώς εκεί διοργανώσαμε έναν εξαιρετικά επιτυχημένο καθαρισμό, μεταφέροντας σκουπίδια βάρους άνω του μισού τόνου» προσθέτει ο ίδιος.
Τα ίχνη της γεωλογικής αλλά και της πολιτισμικής εξέλιξης της Ελλάδος κρύβουν τα σπήλαια της χώρας μας, όπως αναφέρουν οι σπηλαιολόγοι. Ωστόσο παρά τη σημασία τους, η ελληνική πολιτεία δεν έχει προχωρήσει σε καμία μέριμνα ώστε αυτά να προστατεύονται από τη ρύπανση με αποτέλεσμα τη σημερινή αποκαρδιωτική εικόνα τους.
ΠΗΓΗ: thrakitoday.com