Το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων (AFP), βρέθηκε στην Αθήνα προκειμένου να κάνει αυτοψία στους οίκους ανοχής για να δει κατά πόσο εφαρμόζονται ή όχι τα πρωτόκολλα ασφαλείας ένεκα κορωνοϊού. 

Βάσει διαπιστώσεων, μπορεί ιερόδουλες από την Βενεζουέλα να ένιωσαν ανακούφιση μεν επιστρέφοντας για δουλειά, ωστόσο όπως όλα δείχνουν, τα μέτρα υγιεινής είναι πλήρως ανεφάρμοστα. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά το τρίμηνο lockdown, οι οίκοι ανοχής άνοιξαν περί τα μέσα Ιουνίου έχοντας μια σταθερή πελατεία. 

«Προσπάθησα να κοιμηθώ όσο το δυνατόν περισσότερο προκειμένου να μην πεινάω αυτούς τους τρεις μήνες» δήλωσε η Μπέλα, μητέρα ενός παιδιού, καθώς μια άλλη γυναίκα καθάριζε και αέριζε το δωμάτιο για να υποδεχθεί τον επόμενο πελάτη.

Οι ιερόδουλες πάντως χαρακτηρίζουν τα μέτρα μη ρεαλιστικά: «Είναι γελοίο. Σου λένε να μην κάνεις χειραψία στο χώρο αναμονής αλλά μετά μέσα στο δωμάτιο μπορούν να γίνουν τα πάντα. Τι νόημα έχει;» σχολιάζει η πρόεδρος του Σωματείου Εκδιδόμενων Προσώπων Ελλάδας, Δήμητρα Κανελλοπούλου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τους κανόνες ασφάλειας, οι εργαζόμενες του σεξ καλούνται να «κρατούν αποστάσεις» και να αποφεύγουν τις «επαφές πρόσωπο με πρόσωπο», ενώ σχετικά με τη χρήση μάσκας επισημαίνεται «ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως μέρος του παιχνιδιού».

«Βασικά η δουλειά μας είναι ρώσικη ρουλέτα. Βάζουμε τον εαυτό μας και την οικογένειά μας σε κίνδυνο, διαφορετικά θα λιμοκτονήσουμε», επισημαίνει η τρανσέξουαλ Άννα Κουρούπου, επικεφαλής της «Red Umbrella Athens», μια πρωτοβουλία που υποστηρίζει τις εργαζόμενες στο σεξ.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας οι περισσότεροι οίκοι ανοχής έμειναν χωρίς κρατική βοήθεια. Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, για να λειτουργήσει ένας οίκος ανοχής θα πρέπει να βρίσκεται σε απόσταση τουλάχιστον 200 μέτρων από νοσοκομεία, πάρκα, εκκλησίες, σχολεία και στάδια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Βασικά δεν υπάρχει κτίριο που να πληροί τους κανόνες προφύλαξης σε όλη την Αθήνα», δηλώνει ο Δημήτρης Μωραΐτης, δικηγόρος της Ένωσης Ιερόδουλων, επισημαίνοντας ότι «υπάρχουν περισσότερα από 100 χιλιάδες άτομα που εργάζονται στον κλάδο και μόνο εκείνοι με άδεια λειτουργίας μπορούν να λάβουν οικονομική βοήθεια από το κράτος, κι αυτοί είναι λιγότεροι από το 10% του συνόλου».

Για να υποστηρίξει τις ιερόδουλες που δεν εργάζονται σε οίκους ανοχής, η «Red Umbrella» έχει συγκεντρώσει το ποσό των 7.000 ευρώ σε κουπόνια σούπερ μάρκετ και μοιράζει αντισηπτικά τζελ και μαντηλάκια στις γυναίκες. «Δεν φοβάμαι μόνο την πανδημία, αλλά και την πιθανότητα ενός νέου lockdown» λέει η Λίντα καθώς ετοιμάζεται για τη βάρδια της.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης