Τη στήριξή της στον διοικητή του ΤΑ Ωρωπού ο οποίος καρατομήθηκε με εντολή του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Οικονόμου,  για την υπόθεση  του «Δράκου των Εξαρχείων» εκφράζει η Ένωση Αξιωματικών Αττικής.

Όπως αναφέρει:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Σύμφωνα με το Ν. 4619/2019 από 11-06- 2019 το άρθρο 182 Π.Κ «Παραβίαση περιορισμών διαμονής» καταργήθηκε.

 Στην παράγραφο 1 έγραφε :
«Με φυλάκιση μέχρι έξι μηνών τιμωρείται όποιος παραβιάζει τους περιορισμούς που του έχουν επιβληθεί νόμιμα στην ελευθερία της διαμονής και τις σχετικές υποχρεώσεις του».
     Για ποιο λόγο καταργήθηκε και δεν επαναφέρεται;
     Για ποιο λόγο,  σήμερα,  υπάρχουν συμπολίτες μας στους οποίους έχουν επιβληθεί και  μία και δύο και τρεις και τέσσερις φορές περιοριστικοί όροι;
     Για ποιο λόγο όταν δεν έχει κάποιος  εξακριβωμένη μόνιμη  κατοικία και δηλώνει όποια θέλει και όπου θέλει, αφήνεται ελεύθερος με περιοριστικούς όρους;
     Για ποιο λόγο στους κατ’ εξακολούθηση αλλοδαπούς εγκληματίες επιβάλλονται περιοριστικοί όροι,  με συνέπεια η Αστυνομία να μην μπορεί να τον απελάσει για λόγους δημόσιας ασφάλειας και τάξης ;
      Μήπως με αυτόν τον τρόπο οι παραβατικοί και παράτυποι μετανάστες νομιμοποιούν την παραμονή τους στη χώρα μας και συνεχίζουν την εγκληματική τους δράση ;
     
     Η Αστυνομία δεν ενέργησε τάχιστα για την ταυτοποίηση και τη σύλληψη του δράστη για τις απόπειρες βιασμών εις βάρος γυναικών στα Εξάρχεια;
     Οι μόνιμοι επικριτές της Αστυνομίας μπορούν να μας απαντήσουν στα ανωτέρω ερωτήματα ;
      Επιβάλλεται να τροποποιηθούν οι ισχύοντες νόμοι οι οποίοι είναι τροχοπέδη στη συλλογική προσπάθεια μας για την καταπολέμηση του εγκλήματος.
     Επιβάλλεται η ουσιαστική ενίσχυση των Αστυνομικών Τμημάτων και των Τμημάτων Ασφαλείας.
      Ως Ένωση Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας Αττικής (ΕΝ.ΑΞΙ.Α) τονίζουμε, για άλλη μία φορά,  ότι δεν μπορεί η Ελληνική Αστυνομία και ο Έλληνας Αστυνομικός να είναι μόνιμα το εξιλαστήριο θύμα. Σήμερα ο Διοικητής του Τ.Α. Ωρωπού, , αύριο ποιος;
      Συνεχίζουμε τον αγώνα μας για να έχουμε καλύτερες εργασιακές ημέρες και για να υπάρξει  ασφάλεια σε όλους,  ασφάλεια παντού.
                           Για το Δ.Σ
       Ο  Πρόεδρος                         Ο Γ.Γραμματέας
Κανέλλος ΝΙΚΟΛΑΟΥ      Ευάγγελος ΜΑΝΤΖΙΩΡΟΣ»

Αυτόν τον αστυνομικό βρήκαν να κυνηγήσουν

Από την πρώτη στιγμή που ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης  Οικονόμου, καρατόμησε τον Διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Ωρωπού για την υπόθεση του «Δράκου των Εξαρχείων», τα δημοσιογραφικά γραφεία κατακλύστηκαν από πληροφορίες και υλικό που καταδείκνυαν τις υπουργικές αστοχίες.

Άλλωστε, όλο το Αστυνομικό Σώμα από την πρώτη στιγμή μιλούσε για την κατάφωρη αδικία σε βάρος ενός αξιόλογου αξιωματικού που υπηρετεί 20 χρόνια στην Ασφάλεια και που δεν έκανε απλά τη δουλειά του αλλά πρόσφερε  πολλά παραπάνω και ο νοών νοείτω.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά των ημερών του ως Διοικητής από το 2020 οδηγηθήκαν από το μικρό τμήμα ασφαλείας Ωρωπού ενώπιον της δικαιοσύνης τρεις εγκληματικές οργανώσεις για κλοπές και ληστείες. Η εξάρθρωση των εγκληματικών οργανώσεων πραγματοποιήθηκε με εκτεταμένες αστυνομικές επιχειρήσεις σε Λιόσια και Ασπρόπυργο. Ήταν αυτός ο αξιωματικός της ΕΛΑΣ  που χειρίστηκε την υπόθεση σωματεμπορίας ανηλίκου κοριτσιού από την Δομή Μαλακάσας και κατάφερε σε συνεργασία με την INTERPOL και τις αλβανικές αρχές να εντοπίσουν το ανήλικο κορίτσι με ένα μέλος του κυκλώματος στην Αλβανία. Κλιμάκιο της ΕΛΑΣ μετέβη στα σύνορα για να παραλάβει  το κορίτσι και να το παραδώσει  σώο  στη  μητέρα του αλλά και τον δράστη στη Δικαιοσύνη.

Ήταν αυτός με τους συναδέλφους που χειρίστηκαν όλα αυτά τα χρόνια υποθέσεις βιασμών στη Δομή Μαλακάσας με  συλλήψεις των δραστών. Είναι αυτός που με την ομάδα του έπιασαν τον Πακιστανό «δράκο με το πατίνι». Είναι αυτός που στην τοπική κοινωνία του Ωρωπού έχει κάνει τον κόσμο να εμπιστεύεται και να εκτιμά το έργο της Αστυνομίας και να αναφέρεται με εξαιρετικά  θετικό τρόπο για τον τοπικό Διοικητή Ασφαλείας.

Πρόκειται για έναν αξιωματικό που  έκανε τη δουλειά του με συνέπεια  ακόμη και στην υπόθεση που τον κατηγορούν. Όπως φαίνεται από τα ίδια τα επίσημα έγγραφα, ο Διοικητής Ασφαλείας Ωρωπού ενημέρωσε ήδη από την 21η Νοεμβρίου τη Δικαιοσύνη για όσους δεν εμφανίζονταν στο Αστυνομικό Τμήμα ως όφειλαν. Μεταξύ των ονομάτων,ήταν και αυτό του «Δράκου των Εξαρχείων».

Αξίζει να σημειωθεί ότι συνήθως και λόγω γραφειοκρατικής παθογένειας τα αστυνομικά τμήματα σε όλη τη χώρα συγκεντρώνουν τα ονόματα όλων εκείνων που δεν παρουσιάστηκαν ως όφειλαν βάσει δικαστικών αποφάσεων και ανά τακτά χρονικά διαστήματα τα οποία μπορεί να φτάσουν ακόμη και τους 3 και 4 μήνες αποστέλλουν τους καταλόγους αυτούς στις κατά τόπους εισαγγελίες. Στην ειδική αυτή περίπτωση του Ωρωπού η εισαγγελική αρχή φέρεται να ενημερώθηκε αμέσως και πως την 22α Νοεμβρίου ήταν ήδη ενημερωμένη με ειδικό σήμα που είχε φύγει από τον Ωρωπό με κατάλογο ατόμων που δεν παρουσιάστηκαν στο οικείο ΑΤ έως και την 20η Νοεμβρίου. Ως γνωστόν, η εισαγγελική αρχή είναι κατά τον νόμο και προϊσταμένη αρχή της αστυνομίας δεδομένου ότι στην Ελλάδα δεν λειτουργεί η δικαστική αστυνομία. Ως εκ τούτου είναι η εισαγγελία η οποία οφείλει να ενημερώσει τις αστυνομικές αρχές για τα άτομα που δεν εμφανίζονται στα αστυνομικά τμήματα ως οφείλουν στη βάση δικαστικών αποφάσεων ώστε ο μηχανισμός της ΕΛΑΣ να κινητοποιηθεί για την ανεύρεση και σύλληψή τους.

Τι προβλέπει ο νόμος

Ο σχετικός νόμος που αφορά σε όλες αυτές τις υποθέσεις που προαναφέρθηκαν άλλαξε επί υπουργίας Παρασκευόπουλου και επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το 2019. Ο τότε Υπουργός Δικαιοσύνης άλλαξε το νόμο και το σχετικό άρθρο 182 στα πλαίσια της εφαρμογής του νέου ποινικού κώδικα. Σύμφωνα με το άρθρο 182, ένα άτομο που δεν εμφανιζόταν στο αστυνομικό τμήμα σύμφωνα με τους όρους που του είχε επιβάλει η δικαιοσύνη θα συλλαμβανόταν αμέσως από τις αστυνομικές αρχές.

Τι προέβλεπε το άρθρο 182: 

«1. Με φυλάκιση μέχρι έξι μηνών τιμωρείται όποιος παραβιάζει τους περιορισμούς που του έχουν επιβληθεί νόμιμα στην ελευθερία της διαμονής και τις σχετικές υποχρεώσεις του.

2. Αλλοδαπός ο οποίος απελάθηκε σε εκτέλεση απόφασης δικαστηρίου, αν παραβιάσει την απαγόρευση επιστροφής του στη χώρα τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον δύο (2) ετών, η οποία δεν μετατρέπεται σε χρηματική ποινή σε καμία περίπτωση και για οποιονδήποτε λόγο, ούτε αναστέλλεται με οποιονδήποτε τρόπο σύμφωνα με τα άρθρα 99 έως 104. Η άσκηση ενδίκων μέσων δεν έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα.

3. Με την ποινή της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου τιμωρείται όποιος, κατόπιν υποβολής του σε κατ’ οίκον περιορισμό με ηλεκτρονική επιτήρηση, παραβιάζει περιορισμούς που του έχουν επιβληθεί νόμιμα στην ελευθερία της διαμονής του και τις σχετικές υποχρεώσεις του».

Με την κατάργηση του άρθρου 182 ένα άτομο το οποίο υποχρεώνεται να εμφανίζεται στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του ανά τακτά χρονικά διαστήματα και δεν εμφανίζεται, θα παραμείνει ασύλληπτος ακόμη και για ένα εξάμηνο όπως προβλέπουν οι διαδικασίες διότι τόσο χρειάζεται για να εκδοθεί ένταλμα σύλληψης. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη: με τη γραφειοκρατική παθογένεια αλλά και με την αρωγή που προσφέρει το νέο άρθρο του ποινικού κώδικα διογκώνεται συνεχώς ο αριθμός των ατόμων που δεν εμφανίζονται στα αστυνομικά τμήματα ως οφείλουν και όπως επιτάσσουν οι δικαστικές αποφάσεις. Συνεπώς κυκλοφορούν όλο και περισσότερα άτομα τα οποία δεν ελέγχονται και τα οποία μπορεί να αποδειχθούν εξαιρετικά επικίνδυνα για το κοινωνικό σύνολο.

Είναι προφανές πως το σύστημα μπάζει από παντού.  Ακόμη περισσότερο τώρα ενώ αναμένονται οι κρίσεις αξιωματικών και έχουν  βγει τα μεγάλα μαχαίρια.

Ο Υπουργός όφειλε να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός. Αλλά ως φαίνεται ακολούθησε και αυτός την πεπατημένη. Προτίμησε να θυσιάσει έναν καλό αξιωματικό ο οποίος είναι αθώος του αίματος προκειμένου να ικανοποιήσει κάποια κυκλώματα που βρίσκονται γύρω του και από τα οποία εξαρτάται η εφήμερη  κυριαρχία του.

Αλλιώς πώς είναι δυνατόν να αγνοεί πως επίσημα οι δικαστικές αρχές είχαν ενημερωθεί εγκαίρως για όλους όσοι φιλοξενούνται στη δομή Μαλακάσας και δεν είχαν παρουσιαστεί ως όφειλαν στο ΑΤ Ωρωπού όπως αποδεικνύει το πρωτοσέλιδο της  «Ζούγκλας» « Δράκος Εξαρχείων»:  Ξήλωσαν τον Διοικητή Ασφαλείας Ωρωπού για τα μάτια του κόσμου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης