Δυναμικό παρών στο κέντρο της Αθήνας έδωσαν για δεύτερη ημέρα αγρότες απ’ όλη την Ελλάδα, οι οποίοι ζητούν από την κυβέρνηση να πάρει πίσω τις αλλαγές στην κοινωνική ασφάλιση και το φορολογικό στον πρωτογενή τομέα. 

Oι παραγωγοί βγήκαν εκ νέου στους δρόμους, έχοντας την υποστήριξη εργατικών σωματείων, ελεύθερων επαγγελματιών και επιστημονικών φορέων​Έπειτα από το παναγροτικό συλλαλητήριο στην πλατεία Συντάγματος, όπου περίπου 10.000 αγρότες υποδέχτηκαν το απόγευμα της Παρασκευής με χειροκροτήματα και επιφωνήματα ενθουσιασμού την πομπή των τρακτέρ από το μπλόκο της Νίκαιας, οι παραγωγοί βγήκαν εκ νέου σήμερα το πρωί στους δρόμους, έχοντας την υποστήριξη εργατικών σωματείων, ελεύθερων επαγγελματιών και επιστημονικών φορέων.

Στις ομιλίες που έγιναν κατά τη διάρκεια του σημερινού συλλαλητηρίου ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις οικονομικές επιβαρύνσεις οι οποίες πλήττουν τον πρωτογενή τομέα, λόγω των αλλαγών που προωθεί η κυβέρνηση (κατάργηση φοροαπαλλαγής στο αγροτικό πετρέλαιο, αύξηση ασφαλιστικών εισφορών). Όπως υποστηρίχτηκε, τα μέτρα αυτά έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις προεκλογικές εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ για «στήριξη της αγροτικής παραγωγής με στόχο να επιστρέψουν οι νέοι στα χωριά και στις καλλιέργειες» και για «στροφή της οικονομίας προς ένα μοντέλο ανάπτυξης που θα στηρίζεται στον πρωτογενή τομέα».

Λαφαζάνης στο zougla.gr: Η κυβέρνηση πρέπει να φύγει

Μιλώντας στο zougla.gr το μεσημέρι του Σαββάτου ο Παναγιώτης Λαφαζάνης κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει όλα τα αντιλαϊκά μέτρα για την κοινωνική ασφάλιση και τον πρωτογενή τομέα, ζητώντας παράλληλα να φύγει, καθώς είναι επικίνδυνη.

«Όσο παραμένει στην εξουσία, η χώρα διαλύεται. Αυτή η κυβέρνηση πρέπει να φύγει» τόνισε, ενώ σχολιάζοντας την πρόσφατη εξέλιξη με τις περιπολίες της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στα θαλάσσια σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών επισήμανε πως βρίσκεται σε εξέλιξη «η παράδοση του Αιγαίου στο ΝΑΤΟ, μια πράξη αντίθετη με τα εθνικά συμφέροντα».

«Η κυβέρνηση αυτή δεν βλέπω να έχει μέλλον. Όσο κρατιέται στην εξουσία, καταστρέφει την Ελλάδα. Καθημερινά διαλύεται η οικονομία. Η χώρα να τελειώσει τα μνημόνια, πριν τα μνημόνια τελειώσουν τη χώρα» πρόσθεσε ο Π. Λαφαζάνης.

Στο πλευρό των αγροτών το ΠΑΜΕ

Στην πλατεία Συντάγματος έφθασε λίγο πριν από τις 11.30 το πρωί η πορεία του ΠΑΜΕ, η οποία ξεκίνησε από την Ομόνοια. Οι διαδηλωτές ζήτησαν την απόσυρση του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό.

Κρατώντας πανό και σημαίες, φώναξαν συνθήματα κατά της κυβέρνησης και του υπουργού Εργασίας Γ. Κατρούγκαλου.



Νέες ενισχύσεις από την Κρήτη

Όπως έγινε γνωστό, αγρότες από την Κρήτη έφθασαν το πρωί με πλοίο στο λιμάνι του Πειραιά και ενισχύουν τις σημερινές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στον πρωτογενή τομέα.

Το Συντονιστικό των αγροτών ξεκαθάρισε το βράδυ της Παρασκευής ότι «ο αγώνας θα συνεχιστεί μέχρι τέλους», καλώντας το Μέγαρο Μαξίμου να αφουγκραστεί τον αγροτικό κόσμο και να αποσύρει τα μέτρα που πλήττουν το εισόδημα των παραγωγών.

Χημικά και ξύλο

Κατά τη διάρκεια των χθεσινών κινητοποιήσεων δεν έλειψαν οι εντάσεις, με αστυνομικούς να «πνίγουν» στα χημικά τους αγρότες έξω από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Στο Χαϊδάρι παραγωγοί κατέστρεψαν περιπολικό πετώντας πέτρες και ξύλα στις δυνάμεις των ΜΑΤ, στην προσπάθειά τους να σπάσουν το μπλόκο της αστυνομίας και να κατέβουν προς το κέντρο της Αθήνας. 

Στα αξιοσημείωτα της χθεσινής ημέρας ήταν και το στήσιμο σκηνών στην πλατεία Συντάγματος -εικόνα που θύμισε το κίνημα των αγανακτισμένων το 2012, το μοίρασμα φασολάδας και φακής στους παραγωγούς, και η στάθμευση των τρακτέρ μπροστά στο κτήριο της Βουλής. 

Φωτορεπορτάζ του zougla.gr:

Τρακτέρ μπροστά από τη Βουλή

 «Δεν κάνουμε πίσω»

Σύμφωνα με την Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Μπλόκων, οι παραγωγοί θα κλιμακώσουν τον αγώνα τους σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους και «η κυβέρνηση επιμείνει στην αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζει, καταδικάζοντας στη φτώχεια και στον αφανισμό τον αγροτικό κόσμο».

Αμετακίνητοι στις θέσεις τους οι αγρότες, οι οποίοι δηλώνουν έτοιμοι να κλιμακώσουν περαιτέρω τις κινητοποιήσεις τους​Όπως μάλιστα ανέφερε στον χαιρετισμό του ο Ρίζος Μαρούδας, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής, προϋπόθεση για να προσέλθουν στο τραπέζι του διαλόγου είναι «η απόσυρση των εξεταζόμενων μέτρων για το ασφαλιστικό και το φορολογικό».

Εκ μέρους του μπλόκου του Προμαχώνα ο Γιάννης Τουρτούρας ξεκαθάρισε ότι οι αγρότες είναι αποφασισμένοι να παραμείνουν στις θέσεις τους, ενώ ο Γιάννος Βάγγος από το μπλόκο του Κάστρου απηύθυνε κάλεσμα ενότητας, καθώς -όπως είπε- «έρχονται δύσκολες ημέρες».

Αποστόλου προς αγρότες: Ελάτε για διάλογο

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κάλεσε τους παραγωγούς «να προσέλθουν στον διάλογο που θα κάνει ο πρωθυπουργός», επισημαίνοντας ότι «εκεί θα απαλυνθούν πολλές εντυπώσεις» και θα βρεθεί λύση.

Ο Β. Αποστόλου χαρακτήρισε «μελανή σελίδα» τα επεισόδια στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και κάλεσε τους αγρότες να προσέλθουν σε διάλογο με την κυβέρνηση

Στον απόηχο των βίαιων επεισοδίων έξω από το υπουργείο, ο Β. Αποστόλου χαρακτήρισε «μελανή σελίδα» τις εικόνες αυτές, επιρρίπτοντας ευθύνες στην αντιπολίτευση για λανθασμένους χειρισμούς του παρελθόντος, οι οποίοι προκάλεσαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι αγρότες.
«Ο αγροτικός κόσμος έχει αγανακτήσει με τον τρόπο που οι δικές σας κυβερνήσεις διαχειρίστηκαν τις ενισχύσεις και τα λουκέτα ολόκληρων μονάδων και εργοστασίων στον συνεταιριστικό χώρο. Έρχεστε σε μια δύσκολη συγκυρία σήμερα να ξεπλύνετε τα πάντα σε μια νύχτα» ανέφερε ο υπουργός, ο οποίος πρόσθεσε πως τα προωθούμενα μέτρα στον πρωτογενή τομέα περιλαμβάνονται στη συμφωνία του καλοκαιριού.

«Ξέρουμε τις επιπτώσεις της συμφωνίας και θα προσπαθήσουμε να τις απαλύνουμε, κάνοντας διάλογο με τους αγρότες και τους φορείς που επιθυμούν να συμβάλουν. Ξεκινάμε μια νέα συγκροτημένη προσπάθεια για την παραγωγική ανασυγκρότηση του αγροτικού τομέα, να αυξήσουμε την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής γεωργίας με βάση τη θεματική που αποτυπώθηκε στη συμφωνία» υπογράμμισε.

Διαβάστε επίσης: