Σε διπλό πλειστηριασμό βγαίνει για δεύτερη φορά η παραγωγική μονάδα της Ελληνικής Υφαντουργίας Α.Ε. της οικογένειας Ακκά στα Γιαννιτσά, η οποία επί τέσσερις σχεδόν δεκαετίες πρωταγωνίστησε στην καθετοποιημένη παραγωγή και εξαγωγή denim, του υφάσματος από το οποίο κατασκεύαζαν μεγάλοι ευρωπαϊκοί και αμερικανικοί όμιλοι τα δημοφιλή blue jeans.

Το άδοξο αλλά και θλιβερό για την ελληνική οικονομία τέλος της βιομηχανίας της οποίας το όνομα ήταν άμεσα συνδεδεμένο με τις καλύτερες επιδόσεις στην κλωστοϋφαντουργία στη χώρα μας, τόσο σε επίπεδο τζίρου όσο και σε επίπεδο εξαγωγών, είναι προγραμματισμένο να βγει ξανά στο σφυρί στις 25 Οκτωβρίου με συνολική τιμή πρώτης προσφοράς στα 5.123.000 ευρώ, καθώς αφορά τόσο την μονάδα όσο και τον εξοπλισμό της. Επισπεύδουσα είναι η εταιρεία πετρελαιοειδών ΕΛΙΝΟΙΛ υπέρ της οποίας έγινε και η αναγκαστική κατάσχεση του βιομηχανικού ακινήτου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τι περιλαμβάνει το σφυρί

Ο πλειστηριασμός με τιμή εκκίνησης στα 4.550.000 ευρώ για την πρώτη οριζόντια ιδιοκτησία και 573.000 ευρώ για την δεύτερη, αφορά το εργοστάσιο (κλωστοϋφαντουργείο) της Ελληνικής Υφαντουργίας που βρίσκεται στο 42ο χλμ. της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης- Έδεσσας στο ύψος της διασταύρωσης Παραλίμνης, της κτηματικής περιοχής Γιαννιτσών του Δήμου Πέλλας. Όπως αναφέρεται στην έκθεση εκτίμησης, το ακίνητο εντοπίζεται σε περιοχή που χαρακτηρίζεται από αδόμητα αγροτεμάχια με μονοετείς καλλιέργειες και ελάχιστες διάσπαρτες αποθήκες για αγροτικά προϊόντα.

Πρόκειται, σύμφωνα με την έκθεση, για την ανεξάρτητη και διηρημένη οριζόντια ισόγεια ιδιοκτησία συνολικού εμβαδού 26.764,84 τ.μ. που αποτελεί το κτήριο του κυρίως εργοστασίου (κλωστοϋφαντουργείο), και η οποία έχει ποσοστό συνιδιοκτησίας 86,316% εξ αδιαιρέτου στο αγροτεμάχιο και στα λοιπά κοινόκτητα και κοινόχρηστα μέρη, χώρους και εγκαταστάσεις του συγκροτήματος, κειμένων επί ενιαίου αγροτεμαχίου συνολικής εκτάσεως 174.765,80 τ.μ.

Η συγκεκριμένη οριζόντια ιδιοκτησία, ήτοι το κτήριο του κυρίως εργοστασίου, αποτελείται από βιομηχανοστάσιο και επεκτάσεις του, επεκτάσεις βαφείου, αποθήκη, υποσταθμό ΔΕΗ, αποθήκη, αποθήκη βαφείου, πύργο κλιματισμού, αποθήκη τούνελ, στέγαστρο βαφείου, στέγαστρο ράμπας οχημάτων και αποθήκη βαφείου. Παράλληλα, περιλαμβάνει ως παρακολουθήματα και παραρτήματα όλα τα βοηθητικά κτίσματα που βρίσκονται στο υπόλοιπο τμήμα του αγροτεμαχίου. Σε αυτά, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

α) Αποθήκη ετοίμων εμβαδού 1.948,00 τ.μ., κατασκευασμένη από προκατασκευασμένα στοιχεία σκυροδέματος, πλαγιοκάλυψη πάνελ και επικάλυψη λαμαρινών τύπου “σάντουιτς”.
β) Τρεις αποθήκες πρώτων υλών με εμβαδό 2.455,00 τ.μ., 398,10 τ.μ. και 1.133,19 τ.μ. αντίστοιχα,
γ) Βιολογικός καθαρισμός, συνολικού εμβαδού 2.889,60 τ.μ., που αποτελείται από πολλές δεξαμενές από οπλισμένο σκυρόδεμα.
δ) Υπό ανέγερση κτήριο νέου βαφείου, εμβαδού του κυρίως κτηρίου 2.617,25 τ.μ. και βοηθητικών χώρων 617,50 τ.μ.
ε) Υπό ανέγερση πρώτος όροφος της νέας αποθήκης ετοίμων προϊόντων, εμβαδού 297,12 τ.μ. και διάφορους διάσπαρτους μικρότερους χώρους, συνολικής εκτάσεως 1.967,67 τ.μ.

Η πτώση της εταιρείας

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελληνική Υφαντουργία που ιδρύθηκε το 1974 και το 1994 εισήχθη στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών αποτέλεσε ένα από τα καλύτερα κλωστήρια βάμβακος καθώς στο πελατολόγιό της ήταν βαριά ονόματα, όπως Benetton, Next, Chicco κ.α. Ωστόσο, «λύγισε» υπό το βάρος μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους 92 εκατ. ευρώ, με τη γνωστή κατάληξη των πλειστηριασμών τόσο για τα ακίνητα όσο και για τον εξοπλισμό της.

Σε ανακοίνωση της μάλιστα η εταιρεία είχε αναφέρει ότι «από το 2012 είχε συνάψει με τις πιστώτριες τράπεζες συμφωνία χρηματοδότησης και αναδιάρθρωσης οφειλών, για τις υφιστάμενες δανειακές συμβάσεις. Στη συμφωνία αυτή προβλεπόταν ότι η οριστική σύμβαση αναδιάρθρωσης θα είχε ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάρτιο του 2013, με ταυτόχρονη επίδειξη ανοχής ‘standstill’ για την μη καταγγελία των υφιστάμενων δανειακών υποχρεώσεων για το διάστημα αυτό. Στην τότε περίοδο μεσολάβησε μεταξύ άλλων και η καταστροφική πλημμύρα τον Φεβρουάριο του 2013 που έπληξε την κύρια παραγωγική μονάδα της μητρικής και είχε σαν αποτέλεσμα να μην μπορέσει έκτοτε η εταιρεία να ανακάμψει, έχοντας υποστεί σημαντικές υλικές ζημίες και απώλεια πελατών. Παρά τις προσπάθειες της Διοίκησης, τελικά δεν κατέστη δυνατή η επίτευξη οποιασδήποτε συμφωνίας για την μητρική εταιρεία, αναφορικά με την ρύθμιση των δανειακών της υποχρεώσεων. Λόγω της μη εξυπηρέτησης των δανείων, μετά από το πρώτο τρίμηνο του 2016 ξεκίνησε η σταδιακή καταγγελία όλων των δανείων της μητρικής εταιρείας, με τον μεγαλύτερο όγκο να έχει καταγγελθεί εντός του 2017. Παράλληλα προσδιορίστηκαν ημερομηνίες πλειστηριασμών των παγίων περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας, το Φεβρουάριο του 2018».

Αναφορικά με τις θυγατρικές εταιρείες της Ελληνικής Υφαντουργίας, διέθετε τα Κλωστήρια Κιλκίς, το Εκκοκκιστήριο στη Καρδίτσα και τα Κλωστήρια Θράκης τα οποία οδηγήθηκαν και αυτά σε πλειστηριασμό.

Μετά τη διενέργεια των πλειστηριασμών, τα Κλωστήρια Κιλκίς στη Νέα Σάντα άλλαξαν χέρια ενώ τα Κλωστήρια Θράκης στην Κομοτηνή βγήκαν τρεις φορές στο σφυρί δίχως όμως αποτέλεσμα.

Πηγή: Thesstoday.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης