Παρεκκλίνουν οι αποφάσεις για απαλλαγή ή μη από τον Στρατό, τόσο από τις αρχικές ιατρικές γνωματεύσεις, όσο και από τον ισχύοντα Πίνακα Νοσημάτων, διαπιστώνει ο Συνήγορος του Πολίτη σε πόρισμά του και συνιστά βελτίωση της λειτουργίας των επιτροπών απαλλαγών και την εξατομίκευση της κάθε περίπτωσης.
Με δύο λόγια, αν και ο «Πίνακας Νοσημάτων» ορίζει με σαφήνεια ποίες παθήσεις επιφέρουν οριστική απαλλαγή από την στράτευση, οι στρατιωτικές υπηρεσίες χαρακτηρίζουν ως «προσωρινές» τις σχετικές κρίσεις, επικαλούνται «αμφιβολίες» της επιτροπής απαλλαγών και επιφυλάσσονται για την τελική κρίση, μόνο μετά την κατάταξη του στρατεύσιμου και τη νοσηλεία του σε στρατιωτικό νοσοκομείο, χωρίς να λαμβάνουν υπ’ όψη τις αρχικές ιατρικές γνωματεύσεις, υπογραμμίζει ο Συνήγορος του Πολίτη.
Ο Συνήγορος επισημαίνει ότι σύμφωνα με ρητές στρατολογικές διατάξεις, μετά την εξάντληση διετούς αναβολής στράτευσης, ακολουθεί υποχρεωτικά οριστική κρίση. Επίσης υποστηρίζει ότι χωρίς θετική κρίση «καταλληλότητας», δεν είναι νόμιμη η κλήση προς κατάταξη.
Ωστόσο, σημειώνει ότι «η αποτροπή καταστρατηγήσεων της απαλλαγής από τη στράτευση αποτελεί θεμιτό σκοπό της Πολιτείας, εν όψει της αρχής της στρατολογικής ισότητας και ότι ο κίνδυνος καταχρηστικών απαλλαγών είναι δυνατό να αντιμετωπιστεί μόνο με πιστή εφαρμογή του νόμου».
Αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες που αντικειμενικά συναντά η οριστική κρίση, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις ψυχικών παθήσεων, ο Συνήγορος του Πολίτη αντιπροτείνει τη βελτίωση της λειτουργίας των αρμοδίων επιτροπών, ώστε να διαθέτουν τη δυνατότητα για ενδελεχή και εξατομικευμένη εξέταση.