Το ηλεκτρονικό τσιγάρο θα απασχολήσει το Συμβούλιο της Επικρατείας μετά την προσφυγή που κατατέθηκε χαρακτηρίζοντας παράνομη την απαγόρευση της κυκλοφορίας του από τον ΕΟΦ. Με την προσφυγή που υπογράφει εταιρεία χονδρικού και λιανικού εμπορίου ηλεκτρονικών τσιγάρων κατηγορείται ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων ότι χωρίς καμία αρμοδιότητα προχώρησε στην απαγόρευση, παραβιάζοντας τη νομοθεσία αλλά και υπουργικές αποφάσεις.

Όπως αναφέρει, με το χαρακτηρισμό από τον ΕΟΦ του ηλεκτρονικού τσιγάρου ως «φαρμακευτικό προϊόν» απαιτείται ειδική άδεια για την κυκλοφορία του. Ωστόσο, σύμφωνα με την προσφυγή, το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν είναι φαρμακευτικό προϊόν, καθώς δεν έχει θεραπευτικές ή προληπτικές ιδιότητες για ανθρώπινες ασθένειες, αλλά ούτε μπορεί να χορηγηθεί σε ανθρώπους προκειμένου να αποκατασταθούν ή να διορθωθούν φυσιολογικές λειτουργίες του οργανισμού. Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, όπως αναφέρεται στην προσφυγή, είναι συσκευές που λειτουργούν με μπαταρίες οι οποίες ατμοποιούν την νικοτίνη χωρίς να παράγεται φωτιά, στάχτη ή μονοξείδιο του άνθρακα. Ως εκ τούτου δεν έχει καμία αρμοδιότητα ο ΕΟΦ στα ηλεκτρονικά τσιγάρα για να επιβάλλει την απαγόρευσή τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για όλους αυτούς τους λόγους η εταιρεία ζητάει να ακυρωθεί ως παράνομη η απόφαση του ΕΟΦ με την οποία απαγορεύθηκε η διακίνηση και η διάθεση των ηλεκτρονικών τσιγάρων και πούρων, αλλά και όλων των υποκατάστατων του καπνίσματος που περιέχουν νικοτίνη.

Επιμέλεια:Xρήστος Μαζάνης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης