Αντιδρώντας στη μείωση κατά 50% των ωρών διδασκαλίας του μαθήματος των θρησκευτικών στο Λύκειο προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας δύο καθηγητές θεολόγοι ζητώντας την αναστολή και την ακύρωση της σχετικής απόφασης του υφυπουργού Παιδείας.

Με την προσφυγή τους οι δύο θεολόγοι, ο ένας από την Μυτιλήνη και ο άλλος από την Λαμία ζητούν να ανασταλεί προσωρινά και να ακυρωθεί η από 27 Ιουνίου 2014 απόφαση του υφυπουργού Παιδείας με την οποία μπαίνει «ψαλίδι» στις ώρες διδασκαλίας των θρησκευτικών στο Λύκειο από δύο σε μία ώρα εβδομαδιαίως.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι δύο καθηγητές χαρακτηρίζουν αντισυνταγματική και παράνομη την εν λόγω απόφαση υποστηρίζοντας ότι η εισαγωγή στα σχολεία του μαθήματος των θρησκευτικών και η διδασκαλία του σε επαρκή αριθμό ωρών, αποτελεί ευθεία συνταγματική επιταγή (άρθρο 16 Συντάγματος), όπως αυτή διατυπώθηκε και στο νόμο 1566/1985. Επισημαίνουν επίσης πως δεν υπάρχει καμία αιτιολογία για την απόφαση αυτή ενώ όπως σημειώνουν ήδη από το 1988 το ΣτΕ έχει κρίνει ότι η μείωση των ωρών διδασκαλίας των θρησκευτικών σε μια ώρα εβδομαδιαίως είναι αντισυνταγματική.

Τότε (1988) το ΣτΕ είχε κρίνει ότι η μείωση του μαθήματος των θρησκευτικών σε μία ώρα «δεν αποτελεί κατά τα δεδομένα της κοινής πείρας και εν όψει του ειδικού σκοπού, εις τον οποίον αποβλέπουν oι διατάξεις του Συντάγματος» απαιτούμενον «ικανόν αριθμόν ωρών διδασκαλίας».

Eπιμέλεια: Xρήστος Μαζάνης 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης