Ρεπορτάζ: Βασίλης Τζήμτσος

Έξι χρόνια μετά τη μεταφορά των 2,1 τόνων ηρωίνης με το πλοίο “Noor 1” τον Ιούνιο του 2014, νέα στοιχεία έρχονται στο φως στην πολύκροτη υπόθεση που εκδικάζεται σε δεύτερο βαθμό στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του zougla.gr, πρόκειται για καταγεγραμμένη συνομιλία κινητού που ανήκει σε κατηγορούμενο στη δίκη, με το δορυφορικό τηλέφωνο του ναρκόπλοιου.

Το δορυφορικό τηλέφωνο ήταν κρυμμένο επί πέντε χρόνια στην οροφή της γέφυρας του καραβιού και βρέθηκε τελικά μόλις στις 14 Φεβρουαρίου 2020.

Η έρευνα που ακολούθησε από τους ειδικούς στα εργαστήρια της Αστυνομίας, οδήγησε στην αποκάλυψη κλήσης του κινητού κατηγορουμένου με το δορυφορικό τηλέφωνο του πλοίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα στοιχεία αυτά έχουν ήδη διαβιβαστεί από την Εισαγγελική Αρχή Πειραιά στην Εισαγγελέα της Έδρας Βασιλική Βλάχου στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο όπου εκδικάζεται η υπόθεση.

Η εισαγγελική λειτουργός αναμένεται να θέσει ενώπιον των παραγόντων της δίκης το αποτέλεσμα της έρευνας στα δορυφορικά τηλέφωνα και την αποκάλυψη της ταυτότητας του κατηγορούμενου που επικοινώνησε με το “Noor 1” κατά τη μεταφορά των 3,1 τόνων ηρωίνης.

Σε εξέλιξη οι απολογίες

Η αποκάλυψη των νέων στοιχείων έρχεται σε ένα κομβικό σημείο για την υπόθεση που είναι οι απολογίες των κατηγορουμένων.

Ήδη έχουν απολογηθεί τέσσερις Τούρκοι εμπλεκόμενοι στη μεταφορά των 3,1 τόνων ηρωίνης οι οποίοι συνελήφθησαν σε αποθήκη στο Κορωπί όπου βρέθηκε μεγάλο μέρος του φορτίου του “λευκού θανάτου”.

Αύριο θα συνεχίσει την απολογία του ο Τούρκος μεταφραστής του “Noor 1” που είχε βοηθήσει στη μεταφορά των ναρκωτικών.

Θα ακολουθήσουν οι απολογίες του πρώην πλοιοκτήτη Παναγιώτη Φάρου, του ναυλωτή Βασίλειου Κουρούβανη και του ιδιοκτήτη εταιρείας εμπορίας αυτοκινήτων και πρώην στελέχους του Ολυμπιακού Αιμίλιου Κοτσώνη, ο οποίος είχε μεσολαβήσει σε προγενέστερο χρόνο για την πώληση του “Noor 1”.

Πώς “μίλησαν” τα δορυφορικά τηλέφωνα

Τα δύο δορυφορικά τηλέφωνα του πλοίου ήταν …εξαφανισμένα εδώ και πέντε χρόνια.

Οι λιμενικοί που συμμετείχαν στις έρευνες μετά τον εντοπισμό του φορτίου των ναρκωτικών, δεν τα βρήκαν κατά την αυτοψία στο καράβι.

Τα Θεοφάνεια που μας πέρασαν, στις 6 Ιανουαρίου 2020, λόγω των αντίξοων καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στον κόλπο της Ελευσίνας όπου έχει παροπλιστεί το “Noor 1”, το πλοίο παρουσίασε κλίση 42 μοιρών.

Ακολούθησε αυτοψία αξιωματικών του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά μαζί με το μεσεγγυούχο Γιώργο Αντωνάτο, οι οποίοι εντόπισαν μια σακούλα που βγήκε στη γέφυρα από τρύπα που είχε ανοίξει κατά τη διάρκεια των ερευνών στο ναρκόπλοιο το 2014.

Η “Ζούγκλα” ήταν εκεί και κατέγραψε τα νέα πειστήρια που περιείχε η σακούλα: Δύο δορυφορικά τηλέφωνα, κάρτες SIM και σημειώσεις στα αγγλικά.

Δείτε το αναλυτικό ρεπορτάζ του zougla.gr με τον εντοπισμό του τηλεφώνου από τα στελέχη του λιμενικού:

Τα στοιχεία ήταν επιμελώς κρυμμένα σε σημείο πάνω από ψευδοροφή, πίσω από νομείς που ήταν τα καλώδια του πλοίου.

Χρησιμοποιημένο το ένα δορυφορικό τηλέφωνο

Σύμφωνα με πληροφορίες του zougla.gr, το ένα από τα δύο δορυφορικά ήταν χρησιμοποιημένο, ενώ το άλλο ήταν άθικτο.

Το χρησιμοποιημένο δορυφορικό τηλέφωνο αναμένεται να ρίξει φως στις επικοινωνίες των εμπλεκόμενων στη μεταφορά των 2,1 τόνων ηρωίνης.

Ας σημειωθεί πως τα κουτιά των δορυφορικών τηλεφώνων είχαν βρεθεί τότε στην καμπίνα του καπετάνιου, αλλά οι συσκευές δεν είχαν εντοπιστεί.

Μετά τον εντοπισμό των ευρημάτων, οι αξιωματικοί του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά επικοινώνησαν με την προϊσταμένη της Εισαγγελίας Εφετών Πειραιά Βασιλική Τσιρώνη η οποία εποπτεύει την έρευνα.

Με εντολή της Εισαγγελέως τα δορυφορικά τηλέφωνα, ο φορτιστής, οι κάρτες SIM και οι σημειώσεις που βρέθηκαν μέσα στη σακούλα, εστάλησαν στα εργαστήρια της Ελληνικής Αστυνομίας για να διαπιστώσουν αν έχουν χρησιμοποιηθεί αλλά και τις κλήσεις που έγιναν.

Ακολούθησε με άκρα μυστικότητα η άρση του απορρήτου των δύο δορυφορικών τηλεφώνων με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Πειραιά και νέα έρευνα από τους ειδικούς των εργαστηρίων της ΕΛ.ΑΣ.

Στον Ανακριτή Διαφθοράς το πόρισμα της έρευνας

Τα αποτελέσματα της έρευνας της Αστυνομίας που δείχνει ποιοι επικοινώνησαν με το δορυφορικό τηλέφωνο του πλοίου, εστάλησαν στον Ανακριτή Διαφθοράς Ιωάννη Πετρόπουλο ο οποίος διερευνά τη δικογραφία που αφορά την εμπλοκή του επιχειρηματία Βαγγέλη Μαρινάκη, συνεργατών του και άλλων εμπλεκομένων στην υπόθεση του “Noor 1”.

Παράλληλα, με εντολή της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Εφετών Πειραιά Βασιλικής Τσιρώνη, τα στοιχεία διαβιβάστηκαν και στην Εισαγγελέα της Έδρας Βασιλική Βλάχου, καθώς έχει καταγραφεί τουλάχιστον μία συνομιλία του δορυφορικού τηλεφώνου του “Noor 1” με έναν κατηγορούμενο στην πολύκροτη δίκη που είναι σε εξέλιξη στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά.

Η εισαγγελική λειτουργός αναμένεται να ανακοινώσει στους παράγοντες της δίκης το τι έδειξε η έρευνα στα δορυφορικά τηλέφωνα του ναρκόπλοιου, ενδεχομένως φωτίζοντας περισσότερο την υπόθεση και το ποιοι συμμετείχαν στην οργάνωση της μεταφοράς του φορτίου του “λευκού θανάτου”.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης