Χωρίς σχολική στέγη κινδυνεύουν να μείνουν εκατοντάδες Ελληνόπουλα του Μονάχου έπειτα από πρόβλημα που έχει προκύψει μεταξύ του ιδιοκτήτη του σχολικού συγκροτήματος «Αριστοτέλης» και των ελληνικών Αρχών.

Σημειώνεται ότι, πριν από περίπου ένα χρόνο, μπήκε «λουκέτο» στο 2ο Δημοτικό Σχολείο «Πυθαγόρας». Τώρα, στο προσκήνιο έχει έρθει το πρόβλημα με το συμβόλαιο του σχολικού συγκροτήματος «Αριστοτέλης» το οποίο στεγάζει το 4ο Δημοτικό σχολείο με 210 μαθητές, το 1ο Γυμνάσιο με 175 μαθητές και το Τμήμα Ελληνικής Γλώσσας με 406 μαθητές. Οι γονείς και οι μαθητές έχουν αρχίσει να ανησυχούν με αποτέλεσμα να αντιδρούν έντονα με διαμαρτυρίες. Συγκεκριμένα, συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Ελληνικό Προξενείο στο Μόναχο πραγματοποίησαν την Πέμπτη(14/12) με αίτημα την παράταση του μισθωτηρίου για το σχολικό συγκρότημα. Αν και η Βαυαρία επιδοτεί τα σχολεία, όπως λένε οι γονείς, «η ελληνική πλευρά κωλυσιεργεί στην ανανέωση του συμβολαίου».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, το συγκεκριμένο κτήριο έχει συμβόλαιο με την ελληνική πλευρά έως το 2025. Πρόκειται για ένα  συμβόλαιο με τον ιδιοκτήτη του κτηρίου, διάρκειας 10 ετών, που υπογράφηκε το 2015 και εκπνέει στα τέλη του Ιουλίου του 2025. Πρέπει όμως φέτος, ως τις 18 Δεκεμβρίου, να γίνει ανανέωση του συμβολαίου, μια ανανέωση για την οποία ο ιδιοκτήτης ζητάει μεγάλη αύξηση. Την εντολή για να προχωρήσουν οι τοπικές ελληνικές Αρχές στην υπογραφή συμβολαίου, πρέπει να τη δώσει το Υπουργείο Παιδείας. Το Υπουργείο όμως θεωρεί υπέρογκο  το ποσό της αύξησης που ζητείται. Έτσι, γίνονται συζητήσεις για να βρεθούν εναλλακτικές λύσεις.  Ο χρόνος όμως τελειώνει, με τους γονείς και τα παιδιά να ανησυχούν διότι δε φαίνεται να βρίσκεται κάποια λύση.

Ο Στέφανος Σοφίας, Πρόεδρος του Συμβουλίου Γονέων και Κηδεμόνων του 4ου Δημοτικού σχολείου Μονάχου, «Αριστοτέλης» μιλώντας στη «Ζούγκλα» σημειώνει μεταξύ άλλων πως «εδώ και χρόνια οι γονείς δίνουν αγώνα για να μείνουν ανοιχτά τα ελληνικά σχολεία του Μονάχου».

Ερωτηθείς για το πρόβλημα που έχει προκύψει, περιγράφει με λεπτομέρειες όλα όσα διαδραματίζονται τις τελευταίες ημέρες ενώ αποκαλύπτει πως σχεδιάζεται σε μερικά χρόνια να φτιαχτεί ένα άλλο σχολείο στο οποίο θα μπορούν μεν να φοιτήσουν Έλληνες αλλά δεν θα έχει κάποια δικαιοδοσία το ελληνικό κράτος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η συντονίστρια των ελληνικών σχολείων του Μονάχου, μας ενημέρωσε ότι ο ιδιοκτήτης του κτηρίου ζήτησε αύξηση του ενοικίου κατά 50%. Από την πλευρά του ο πρόξενος, ο οποίος λαμβάνει τις τελικές αποφάσεις για την επέκταση ή μη του συμβολαίου, διαφωνεί ζητώντας ένα πιο ευέλικτο συμβόλαιο έως τρία έτη, ώστε να μπορεί να σπάσει σε περίπτωση που επιθυμούν να μεταφέρουν το σχολείο κάπου αλλού», λέει ο κ.Σοφίας σε άλλο σημείο της συζήτησης.

«Τα ελληνικά Δημοτικά και τα Γυμνάσια, επιδοτούνται από το βαυαρικό κράτος. Η επιδότηση μπορεί να φτάσει μέχρι και 1.500 ευρώ  για το κάθε παιδί, ανάλογα με τον αριθμό των μαθητών που έχει  ένα σχολείο», προσθέτει.

Ακολουθεί η επιστολή των συμβουλίων γονέων και κηδεμόνων των σχολείων του Μονάχου προς το Υπουργείο Παιδείας:

(Το έγγραφο υπογράφουν: ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Γονέων και Κηδεμόνων του 4ου Ελληνικού Δημοτικού Σχολείου Μονάχου «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ» Στέφανος Σοφίας, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Ελληνικού Γυμνασίου Μονάχου Στέλιος Ελευθεριάδης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Μονάχου και Περιχώρων Θωμάς Γκουδούλας.)

«1. Τα συμφέροντα του Ελληνικού Δημοσίου, όπως περιγράφονται παραπάνω, εξυπηρετούνται οικονομικά από τις Βαυαρικής επιχορηγήσεις, ναι ή όχι;

2. Υπάρχουν εισηγήσεις και αιτήματα των εμπλεκόμενων υπαλλήλων των Υπουργείων Εξωτερικών και Παιδείας για όλες τις δυνατές λύσεις και την καλύτερη εξυπηρέτηση των κτηριακών αναγκών;

3. Αν ναι, τότε ποιες είναι; Διότι τέτοια έγγραφα ούτε διαβαθμισμένα ούτε απόρρητα είναι. Εξάλλου, αφορούν Δημόσια σχολεία και χρηματικές επιχορηγήσεις.

4. Στο Μόναχο, και γενικότερα στο εξωτερικό, είναι τα συμφέροντα του Ελληνικού Δημοσίου πάνω από την ελληνόγλωσση εκπαίδευση των Ελλήνων μαθητών;

Η έκταση του προβλήματος γίνεται αντιληπτή λαμβάνοντας υπ‘ όψιν και τις παρακάτω παραμέτρους:

i. Το κτηριακό συγκρότημα του Freimann τη δεδομένη στιγμή είναι η ναυαρχίδα των ελληνικών σχολείων εκτός Ελλάδας, στην Ευρώπη ίσως και παγκοσμίως, άκρως λειτουργικό και σε τέτοια στρατηγική θέση στο Μόναχο, που εξυπηρετεί το μεγαλύτερο κομμάτι της ελληνικής παροικίας. Μετά δε και το άδικο κλείσιμο του 2ου Δημοτικού, έχει καταστεί αναντικατάστατο.

ii. Το έλλειμμα σε σχολικά κτήρια στο Δήμο του Μονάχου αριθμεί περί τα 35 σχολεία σύμφωνα με τη Βαυαρική Αρχή. Υπό αυτό το πρίσμα, η εύρεση νέου σχολικού κτηρίου ή πολύ περισσότερο η μετατροπή ενός κτηρίου σε σχολείο, καθίσταται εξαιρετικά δύσκολη και κυρίως ακριβή υπόθεση.

iii. Οι απαιτήσεις του Βαυαρικού Υπουργείου Παιδείας για δανειοδότηση ενός νέου σχολείου από το 2016 και μετά έχουν αλλάξει, με αποτέλεσμα, κατά τη γνώμη μας, το ποσό της μετατροπής ενός κτηριακού συγκροτήματος σε σχολείο με προδιαγραφές αυτού του μεγέθους , να φτάσει ακόμα και σε επταψήφιο ποσό.

Η άμεση εντολή ορισμού νομικού συμβούλου για την έναρξη των διαπραγματεύσεων θεωρείται άκρως απαραίτητη, θα λέγαμε “από χθες“ κατά τη συνήθη ρήση!

Με όλο το σεβασμό στο χρόνο και τις υποχρεώσεις σας, περιμένουμε τις άμεσες απαντήσεις σας, ώστε να ενημερωθούν οι Έλληνες του Μονάχου ανοιχτά και να μπορέσουν να αποφασίσουν για το μέλλον των παιδιών τους.».

Στο πλευρό των γονέων τάσσεται και η Ε.Λ.Μ.Ε. Βαυαρίας που εξέδωσε σχετικό ψήφισμα

Ακολουθεί το ψήφισμα της Ε.Λ.Μ.Ε. Βαυαρίας:

«Η Ε.Λ.Μ.Ε Βαυαρίας στηρίζει με όλες τις δυνάμεις της τον δίκαιο αγώνα των γονέων για την επίλυση του προβλήματος που ανέκυψε με το κτηριακό συγκρότημα, στο οποίο στεγάζονται το 4ο Δημοτικό Σχολείο «Αριστοτέλης» και το 1ο Γυμνάσιο Μονάχου.

Καταδικάζουμε απερίφραστα οποιαδήποτε καθυστέρηση στη λήψη των αναγκαίων αποφάσεων, ώστε να βρεθεί λύση στο κτηριακό πρόβλημα. Ζήσαμε πέρυσι ξανά αυτή την παρελκυστική πολιτική από την πλευρά του ελληνικού κράτους που οδήγησε στο κλείσιμο του 2ου Δημοτικού Σχολείου «Πυθαγόρας».

Εκφράζουμε τη λύπη και την αγανάκτησή μας για τη διαφαινόμενη επανάληψη του έργου φέτος, καθώς δείχνει έλλειψη ενδιαφέροντος και οράματος για τη διατήρηση της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο εξωτερικό. Ιδιαίτερα στην περιοχή της Βαυαρίας, όπου τα Δημοτικά και τα Γυμνάσια επιχορηγούνται από τη Βαυαρική Κυβέρνηση, δε χωρά καμιά δικαιολογία για κλείσιμο σχολείων. Θα έπρεπε να είναι το τελευταίο μέρος στον κόσμο που θα κλείσουν τα σχολεία του.

Εμείς, ως εκπαιδευτικοί που εργαζόμαστε στα ελληνικά σχολεία του εξωτερικού, ζητούμε από την Ελληνική Πολιτεία να δώσει άμεσα λύση στο πρόβλημα, ώστε να εφαρμοστεί έμπρακτα το άρθρο 108 του Ελληνικού Συντάγματος .

Tο Kράτος μεριμνά για τη ζωή του απόδημου ελληνισμού και τη διατήρηση των δεσμών του με τη «μητέρα Πατρίδα». Eπίσης μεριμνά για την παιδεία και την κοινωνική και επαγγελματική προαγωγή των Eλλήνων που εργάζονται έξω από την επικράτεια.

Δηλώνουμε την πρόθεσή μας να συνεργαστούμε με όλους τους φορείς και τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων που εργάζονται για την επίλυση του προβλήματος του κτηριακού συγκροτήματος στο Freimann.»

Το «λουκέτο» στο 2ο Δημοτικό σχολείο «Πυθαγόρας» του Μονάχου

Υπενθυμίζεται πως λίγες μέρες μετά τις εκλογές στην Ελλάδα και λίγο πριν εκπνεύσει η σχολική χρονιά στη Γερμανία, το Υπουργείο Παιδείας αποφάσισε να κλείσει το 2ο Δημοτικό σχολείο «Πυθαγόρας» του Μονάχου και να το συγχωνεύσει με άλλα ελληνικά σχολεία της πόλης. Για μία ακόμη φορά η ελληνική Κυβέρνηση έδειξε σκληρή στάση και απαξίωση προς την εκπαίδευση της Ομογένειας (μετά το φιάσκο με το ελληνικό σχολείο στο Berg am Laim), ενημερώνοντας τους γονείς λίγες ημέρες πριν κλείσουν οι σχολικές αίθουσες για τις καλοκαιρινές διακοπές, χωρίς να τους δίνεται το δικαίωμα αφενός να αντιδράσουν και αφετέρου να έχουν τον χρόνο να προετοιμαστούν οι ίδιοι και τα παιδιά τους για την επικείμενη αλλαγή.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης