Συνέντευξη/Επιμέλεια: Μαρία Δεληθανάση

Πλήθος δημοσιευμάτων τα τελευταία δύο χρόνια παρουσιάζουν το νησί των Παξών ως πόλο έλξης χιλιάδων τουριστών κατά τη θερινή περίοδο.
Η ιδιοκτήτρια καταλύματος και κάτοικος του νησιού Α.Β. μίλησε αποκλειστικά στο zougla.gr για την πραγματική κατάσταση που επικρατεί στο νησί, εξηγώντας το κατά πόσο η υπερβολική προβολή εξαιτίας της σειράς «Maestro», τα γυρίσματα της οποίας έλαβαν χώρα εκεί, τελικά λειτούργησε αρνητικά ως προς τον τουρισμό. 

Τι πραγματικά συμβαίνει με τον τουρισμό και την πληρότητα των ξενοδοχείων στους Παξούς αυτό το καλοκαίρι;

Τα μέσα παραπληροφορούν με πολλά δημοσιεύματα πως το νησί έχει απόλυτη πληρότητα στις κρατήσεις λόγω της διαφήμισης που έγινε εξαιτίας  του «Maestro» ενώ αυτό είναι κάτι το οποίο δεν ισχύει. Πάρα πολλά από τα καταλύματα, ακόμη κι αυτή την περίοδο που διανύουμε είναι άδεια ενώ η τουριστική σεζόν φαίνεται πως έχει μικρύνει καθώς από τα μέσα του Αυγούστου και μετά οι κρατήσεις μειώνονται δραματικά. Αλλά και πέρυσι, οι κρατήσεις ήταν μειωμένες σε αντίθεση με ό,τι γραφόταν, ενώ φέτος τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα καθώς μιλάμε για πτώση 30% σε σχέση με πέρυσι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


Γιατί πιστεύετε ότι συμβαίνει αυτό;

Αρχικά να πω πως ο κόσμος διαβάζοντας όλα αυτά τα δημοσιεύματα που μιλούν για 100% πληρότητα δεν μπαίνει καν στη διαδικασία να επιλέξει τους Παξούς ως προορισμό γιατί θεωρεί πως δεν θα βρει που να μείνει. Τον αποθαρρύνει αυτή η εντύπωση που έχει διαμορφωθεί και θεωρεί πως δεν υπάρχει διαθεσιμότητα αποτρέποντάς τον  από το να μπει και να αναζητήσει κατάλυμα για τη διαμονή του.

Θεωρείτε πως τελικά έκανε κακό η τόση προβολή με τον συγκεκριμένο τρόπο;

Οι Παξοί είναι ένας πανέμορφος προορισμός που μοιάζει με επίγειο παράδεισο, με καταγάλανα νερά, άπειρη φυσική ομορφιά και πολλές παροχές που απευθύνονται σε τουρίστες από όλο τον κόσμο. Σίγουρα βοήθησε η σειρά στο να γίνει γνωστό το νησί μας μέσω της προβολής. Αυτό που δεν έκανε καλό είναι η αναπαραγωγή δημοσιευμάτων τα οποία δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια.

Όμως κάτι ακόμη αρνητικό που θέλω να επισημανθεί είναι πως όταν τελικά έρχονται  επισκέπτες νιώθουν απογοήτευση γιατί η πραγματικότητα έχει μεγάλη απόκλιση από τα μονταρισμένα πλάνα της σειράς έτσι όπως τα βλέπουμε στην τηλεόραση. Για παράδειγμα σε ένα πλάνο μπορεί να μοντάρονται τρεις διαφορετικοί δρόμοι από την Κέρκυρα, τους  Παξούς και τους Αντίπαξους και να φαίνονται σαν ένας, που στην πραγματικότητα όμως δεν υπάρχει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


Σε τι εύρος κυμαίνεται το κόστος διανυκτέρευσης; Μπορεί μια μέση ελληνική οικογένεια να επιλέξει τους Παξούς ως προορισμό για τις καλοκαιρινές της διακοπές;

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν καταλύματα που ξεκινούν από 50 € ανά διανυκτέρευση και φτάνουν μέχρι και χιλιάδες ευρώ. Όσον αφορά την εστίαση μπορεί κανείς να φάει από 13€ το άτομο. Επομένως φυσικά και μία μέση ελληνική οικογένεια μπορεί να επισκεφθεί το νησί μας και να ευχαριστηθεί τις διακοπές της. Οι Παξοί δεν φημίζονται για τα αναρίθμητα και πολυτελή beach bar τους, καθώς υπάρχουν παρά πολλές ανοργάνωτες, παραλίες όπου μπορούν οι επισκέπτες να απολαύσουν το μπάνιο τους χωρίς κανένα κόστος. Συχνά επίσης εσφαλμένα οι άνθρωποι θεωρούν πως λόγω της συγκεκριμένης σειράς οι τιμές έχουν αυξηθεί σε όλα. Όμως κάτι τέτοιο επίσης δεν ισχύει.

Σε ποιους απευθύνεται το νησί;

Παραδοσιακά οι Παξοί αποτελούν έναν από τους αγαπημένους προορισμούς κυρίως Βρετανών, Ιταλών και άλλων Ευρωπαίων  αλλά και Αμερικανών που κατακλύζουν το λιμάνι μας κάθε χρόνο και δίνουν ζωή στον τόπο μας. Ωστόσο το νησί μας απευθύνεται στον κάθε επισκέπτη που θέλει να απολαύσει τον φυσικό πλούτο, τις παραλίες με τα καταγάλανα νερά και τα κατάλευκα βότσαλα, τους λάτρεις του νόστιμου φαγητού και όσους επιθυμούν να περάσουν ήρεμες και ποιοτικές διακοπές.


Τι ζητάτε όλοι εσείς οι κάτοικοι και οι εργαζόμενοι στον τουρισμό;

Αυτό που επιθυμούμε είναι να σταματήσει η αναπαραγωγή δημοσιευμάτων που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και να καλέσουμε τον κόσμο να προσεγγίσει και πάλι το νησί μας. Να παίρνουν και να ρωτάνε, να αναζητήσουν καταλύματα που ανταποκρίνονται στις δυνατότητες κι στις επιθυμίες τους και να έρθουν να γνωρίσουν από κοντά τον τόπο μας, την ομορφιά του,  τις παροχές και τις υπηρεσίες μας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης