Αποτελεί κατασκευαστικό και τεχνικό επίτευγμα. Είναι ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά και εκπαιδευτικά έργα που έχουν υλοποιηθεί στη χώρα και φέρει τη σφραγίδα ενός παγκόσμια καταξιωμένου αρχιτέκτονα.
Παράλληλα, μελετήθηκε και κατασκευάστηκε με τη μεγαλύτερη δωρεά που έχει ποτέ πραγματοποιηθεί από ελληνικό κοινωφελές ίδρυμα και μία από τις μεγαλύτερες στον χώρο της τέχνης και του πολιτισμού, παγκοσμίως.
Η κατασκευή του «Κέντρου Πολιτισμού ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος» ολοκληρώθηκε τον περασμένο Μάρτιο. Το κέντρο θα ανοίξει τις πύλες του για ένα τριήμερο στις 23 Ιουνίου και θα ξεκινήσει τη λειτουργία του την άνοιξη του 2017. Το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» προσέφερε περισσότερα από 550 εκατομμύρια ευρώ για την κατασκευή του στο Φαληρικό Δέλτα της Αθήνας.
Η μελέτη και η κατασκευή του ΚΠΙΣΝ αποτέλεσε μεγάλη πρόκληση για τους μηχανικούς. Το ΤΕΕ/ΤΚΜ διοργανώνει τη Δευτέρα 23 Μαΐου (19.00) εκδήλωση, κατά τη διάρκεια της οποίας θα γίνει η τεχνική παρουσίαση του έργου. Θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο του Τμήματος (Μεγ. Αλεξάνδρου 49) και ομιλητές θα είναι ο αρχιτέκτων μηχανικός Γιάννης Βεντουράκης, ο οποίος θα κάνει εισήγηση με τίτλο «Από τη σύλληψη της ιδέας στην υλοποίηση», και ο δρ πολιτικός μηχανικός Γρηγόρης Πενέλης, ο οποίος θα κάνει εισήγηση με θέμα «Προκλήσεις σε δομοστατικούς. Η περίπτωση του ΚΠΙΣΝ».
Το «Κέντρο Πολιτισμού ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος» θα στεγάσει την Εθνική Λυρική Σκηνή, την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος και το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος. Προσφέροντας μεγάλο αριθμό προγραμμάτων, φιλοδοξεί να γίνει ένας εκπαιδευτικός και πολιτιστικός πόλος έλξης παγκόσμιου βεληνεκούς, ο οποίος θα προσελκύσει επισκέπτες από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο. Τον σχεδιασμό του έργου ανέλαβε ο καταξιωμένος αρχιτέκτονας Renzo Piano, ο οποίος έγινε ευρύτερα γνωστός τη δεκαετία του ‘70 με το Κέντρο Georges Pompidou στο Παρίσι. Η μελέτη και κατασκευή του Κέντρου Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος στο Φάληρο είχε πέντε βασικές προκλήσεις για τους πολιτικούς μηχανικούς:
• Αντισεισμική κατασκευή/μονωτήρες
• Το στέγαστρο
• Κατάρτι 40μ.
• Υαλοστάσια
• Εμφανή σκυροδέματα.
Το συγκρότημα αποτελείται βασικά από τρία στατικά ανεξάρτητους φορείς, το κτήριο της Όπερας, το κτήριο της Βιβλιοθήκης και το κτήριο του parking. Εξ αυτών η Όπερα και η Βιβλιοθήκη είναι σεισμικά μονωμένες. Το στέγαστρο αποτελεί τη μεγαλύτερη κατασκευή Ferrocement παγκοσμίως με διαστάσεις 100χ100μ σε κάτοψη (δηλαδή 10,000μ²), 4,50 μέτρα ύψος στο κέντρο και 30 εκ. στην ακμή. Το συνολικό του βάρος είναι 4.500 τόνοι.
Το κατάρτι ύψους 40 μέτρων επί του στεγάστρου κάμπτεται περίπου 5,50μ. υπό άνεμο 10m/sec στο έδαφος και σχεδόν 25μ. με τον άνεμο σχεδιασμού. Τα υαλοπετάσματα του κτηρίου της όπερας και της βιβλιοθήκης λόγω του πολύ μεγάλου ελεύθερου ύψους τους (24μ.) είναι καινοτόμος ειδική κατασκευή από έναν σύμμικτο φορέα γυαλιού και χάλυβα. Τα εμφανή σκυροδέματα του έργου, τα οποία είναι όλα έγχυτα insitu θεωρούνται από τα πλέον επιτυχημένα διεθνώς και ανταγωνίζονται τα αντίστοιχα στο Whitney Museum της Νέας Υόρκης. Η κατασκευή του τεχνητού λόφου, ύφους 14 μέτρων, ήταν από τις πλέον ευαίσθητες και πολύπλοκες κατασκευαστικές εργασίες. Καθώς υψώνεται σταδιακά η ανωδομή, η κατασκευή παρακολουθείται συνεχώς, με στόχο την καταγραφή τριών κρίσιμων παραμέτρων: της πίεσης των υπόγειων υδάτων, του ρυθμού καθίζησης του υπεδάφους και του βαθμού συμπύκνωσης του επιχώματος.
Το ΚΠΙΣΝ αποτελεί την πρώτη σύμπραξη δημοσίου-ιδιωτικού τομέα αυτού του είδους στην Ελλάδα και εκ των σημαντικότερων πολιτιστικών και εκπαιδευτικών έργων που έχουν υλοποιηθεί ποτέ στη χώρα. Η ιδιοκτησία του ΚΠΙΣΝ θα περιέλθει στο ελληνικό Δημόσιο, το οποίο θα αναλάβει πλήρως τη λειτουργία του.