Την άνοιξη αναμένεται να ξεκινήσουν τα έργα αποκατάστασης στη Θεσσαλία, μετά τις πλημμύρες που «τραυμάτισαν» την περιοχή. Όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Νίκος Παπαθανάσης, που βρέθηκε στην ημερίδα που διοργανώθηκε στον Άγιο Γεώργιο Νηλείας, στόχος της κυβέρνησης και προτεραιότητα είναι η αποκατάσταση των οδικών και σιδηροδρομικών υποδομών, όπως επίσης και των δικτύων ύδρευσης, που καταστράφηκαν στη Θεσσαλία από τον «Daniel».

Σύμφωνα με τον υπουργό, οι πόροι που πρέπει να διατεθούν, ανέρχονται στο ποσό των 3,3 δισ. ευρώ, αλλά όπως διευκρίνισε, δεν μπορεί να πει τι ποσό θα διατεθεί στη Μαγνησία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Θα αντληθούν 600 εκ. ευρώ, από το Ταμείο Ανάκαμψης 686 εκ. ευρώ, χρήματα που θα διατεθούν στο οδικό δίκτυο και τον σιδηρόδρομο, ενώ από το νέο ΕΣΠΑ θα διατεθούν 1,6 δισ. ευρώ. Αυτά τα χρήματα  θα ληφθούν κι από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης.

«Η Θεσσαλία με έχει στοιχειώσει»

Με την φράση «Η Θεσσαλία με έχει στοιχειώσει» έδωσε τον δικό του τόνο στην ημερίδα ο υφυπουργός Υποδομών, κ. Νίκος Ταχιάος και παράλληλα έστειλε μήνυμα πως το χρήμα δεν είναι ανεξάντλητο και πως θα γίνει προτεραιοποίηση των αναγκών, μετά τις καταστροφές που έπληξαν την Θεσσαλία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Πρέπει να προστατέψουμε ζωές. Να πω, πως μετά από όσα συνέβησαν στην Θεσσαλία, θυμήθηκαν οι δήμαρχοι τα αντιπλημμυρικά έργα. Δεν φτάνει ένα ολόκληρο ευρωπαϊκό ΕΣΠΑ, εννοώ χρήματα που αφορούν όλες τις χώρες. Το καμπανάκι χτύπησε για όλους και εμείς θέλουμε να αυξήσουμε την ανθεκτικότητα. Το υπουργείο θα δώσει βαρύτητα στις οδικές υποδομές και τα σχολεία και θα ανατεθούν οι εργολαβίες ανάταξης . Μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχουμε προϋπολογισμό για τα έργα στη Μαγνησία και τα έργα θα αρχίσουν την άνοιξη . Όλες οι παλιές γέφυρες και τα παλιά έργα του στρατού άντεξαν, άλλα έργα δεν άντεξαν», σημείωσε ο κ. Ταχιάος.

Τριαντόπουλος: Δεν είμαστε στην ίδια πλευρά

Στο σύνολο των αποζημιώσεων, που δόθηκαν και συνεχίζουν να δίνονται στη Θεσσαλία, αναφέρθηκε ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, σημειώνοντας πως έχουν ήδη δοθεί 122 εκατ. σε 33.000 πλημμυροπαθείς.

Σύμφωνα με τον κ. Τριαντόπουλος: «Η αρωγή καταβάλλεται μετά από ελέγχους και διασταυρώσεις, σε συνέχεια και των αυτοψιών που έχουν πραγματοποιηθεί τόσο από τα κλιμάκια της Γενικής Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, όσο και από τις Επιτροπές Κρατικής Αρωγής σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Το έργο, συνεχίζεται, με στενή συνεργασία όλων των εμπλεκομένων, αλλά και σε άμεση επικοινωνία με όλους τους πολίτες των περιοχών. Άλλωστε, παράλληλα με τις τηλεφωνικές γραμμές επικοινωνίας, έχουμε τοποθετήσει εκπροσώπους της Γενικής Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών σε Βόλο, Λάρισα, Καρδίτσα και Τρίκαλα για την ενημέρωση των πολιτών για το σχήμα της στεγαστικής συνδρομής – για την αποκατάσταση των ζημιών στα σπίτια και στα λοιπά κτίρια».

Όπως σημείωσε ο υφυπουργός, «οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης και το στελεχιακό τους δυναμικό δεν ανταποκρίνεται με αμεσότητα , όπως συμβαίνει με τις δομές του κράτους, που εξελίχθηκε τεχνολογικά, στους ελέγχους, που απαιτούνται για να δίνονται με απόλυτη αμεσότητα τα κονδύλια των αποκαταστάσεων στους πολίτες που έχουν πληγεί από πλημμυρικά φαινόμενα. «Γίνονται ψηφιακά σεμινάρια, αλλά φαίνεται πως δεν είμαστε στην ίδια πλευρά του λόφου».

«Πρωτόγνωρο φαινόμενο, δεν μπορούσε να αντιμετωπιστεί»

«Η Μαγνησία χτυπήθηκε τρεις φορές, μια καήκαμε, μια πνιγήκαμε, κυρίως στο Πήλιο και μια ξαναπνιγήκαμε μέσα στην πόλη. Ένα πρωτόγνωρο φαινόμενο, που όσο κι αν έγινε σπέκουλα γύρω από αυτό, δεν μπορούσε να αντιμετωπιστεί. Ότι πετύχαμε, που ήταν το καλύτερο δυνατό, το πετύχαμε χάρη στην παρουσία της κυβέρνησης, τη συνεχή παρουσία του πρωθυπουργού στην περιοχή μας και τον Χρήστο Τριαντόπουλο, ο οποίος ήταν δίπλα μας και βοηθούσε», ανέφερε η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας, κ. Δωροθέα Κολυνδρίνη.

«Δεν λειτουργούσε τίποτα»

Τις δραματικές στιγμές διάσωσης συμπολιτών κατά τη διάρκεια των πλημμυρών από το Λιμενικό Σώμα περιέγραψε η Λιμενάρχης Βόλου, κ. Βασιλική Κωνσταντά. Όπως ανέφερε, για τους 300 ανθρώπους που ήταν εγκλωβισμένοι κι έπρεπε να σωθούν «Για να ανταποκριθείς σε πόλεμο πρέπει να λειτουργούν και κάποιες υποδομές. Δεν λειτουργούσε τίποτα. Αυτό που ζήσαμε ήταν μεγαλύτερο και από την ανταπόκριση σε πολεμικές συνθήκες.

Παρέλυσε από την κακοκαιρία ένα σύστημα ολόκληρο . Ήταν ένα σχέδιο για να ανταποκριθούμε στο μεγαλύτερο ναυάγιο που έζησε η χώρα, ένα τοπικό σχέδιο που έγινε μέσα από την συνεργασία με επαφή μεταξύ μας, με δημάρχους και την περιφέρεια, με τα υπουργεία, μέσω κινητών , όπως μπορούσαμε.

Δεν είχαμε δρόμους, τα λιμάνια είχαν επιχώσεις. Ο συντονισμός ήταν δύσκολος. Μας τηλεφωνούσαν και μας ζητούσαν να ανασύρουμε πτώματα μέσα από σπίτια που είχαν παρασυρθεί από νερά , σπίτια που βρίσκονται σήμερα μέσα στη θάλασσα. Μας το ζητούσαν και δεν ξέραμε εάν είναι αλήθεια.

Ήταν ένα πρωτόγνωρο καλοκαίρι και με τις φωτιές . Δεχόμασταν επίθεση , αλλά όχι από τον εχθρό, αλλά από το περιβάλλον», δήλωσε η Λιμενάρχης κ. Κωνσταντά, σε ημερίδα για τις φυσικές καταστροφές στο Πήλιο. Η ίδια δήλωσε πως με την συγκεκριμένη δραματική εμπειρία , επιβάλλεται να υπάρξουν και τροποποιήσεις στα σχέδια».

Δείτε το βίντεο με όλες τις τοποθετήσεις των ομιλητών:

Πηγή: magnesianews.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης