Στη σύλληψη δύο αλλοδαπών γυναικών, που εξαπατούσαν ηλικιωμένους και είχαν αποσπάσει από αυτούς χρήματα και κοσμήματα συνολικής αξίας 53.000 ευρώ, προχώρησαν αστυνομικοί στο Ηράκλειο.

Οι δύο συλληφθείσες κατηγορούνται για απάτες, ενώ σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος ακόμη ενός μετανάστη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συγκεκριμένα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα και προανάκριση, από τις 18 έως τις 20 Ιανουαρίου 2024 άγνωστοι, προφασιζόμενοι αστυνομικούς ή γιατρούς τηλεφωνούσαν σε ηλικιωμένους, τους παρουσίαζαν την εμπλοκή συγγενικού προσώπου τους σε τροχαίο ατύχημα και ζητούσαν από αυτούς χρήματα ή κοσμήματα προκειμένου να τους παράσχουν βοήθεια (να αποφύγουν ποινικές συνέπειες ή να πραγματοποιήσουν χειρουργική επέμβαση).

Με αυτό τον τρόπο, σε τρεις περιπτώσεις στο Ηράκλειο κατάφεραν να αποσπάσουν από τρεις γυναίκες συνολικά 22.000 ευρώ και κοσμήματα αξίας 31.000 ευρώ.

Αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ηρακλείου, κατά τη διάρκεια συντονισμένης αστυνομικής επιχείρησης, εντόπισαν τις μετανάστριες και σε έρευνες που πραγματοποίησαν βρήκαν στην κατοχή τους και κατέσχεσαν συνολικά:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
  • το χρηματικό ποσό των 22.000 ευρώ,
  • δύο κινητά τηλέφωνα και
  • κοσμήματα.

Μάλιστα, μέρος των κατασχεθέντων αποδόθηκε στις κατόχους τους.

Η προανάκριση συνεχίζεται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ηρακλείου, ενώ από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης, για την αποφυγή εξαπάτησης πολιτών από επιτήδειους, υπενθυμίζεται ότι θα πρέπει οι πολίτες να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να τους πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού-φιλικού προσώπου (π.χ. νοσηλεία σε νοσοκομείο).

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, «το ίδιο μπορεί να προσπαθήσουν και τηλεφωνικά. Για τους ίδιους λόγους να μην ενδίδετε σε προτροπές για συνάντηση (ραντεβού κ.λπ.). Σε περιπτώσεις που άγνωστοι επικαλούνται έκτακτη ανάγκη γνωστού-συγγενικού σας προσώπου, να επιδιώκετε πάντα οι ίδιοι να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το γνωστό-συγγενικό σας πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται. Η επικοινωνία να γίνεται με δικό σας τηλέφωνο και κατόπιν δικής σας πρωτοβουλίας και να μη δέχεστε να μιλάτε με άτομο, το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι. Σε κάθε περίπτωση, να δηλώνετε ότι δεν πρόκειται να παραδώσετε χρήματα, εάν δεν εμφανιστούν οι γνωστοί-συγγενείς σας. Να μη δέχεστε σε καμία περίπτωση άγνωστα άτομα να σας οδηγήσουν σε πιστωτικό κατάστημα ή ΑΤΜ για ανάληψη χρηματικού ποσού».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης