Η κρίση που έχει χτυπήσει την τελευταία διετία τις βασικές παραγωγούς χώρες ελαιολάδου στη Μεσόγειο (Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα), εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών, που έχει μειώσει την παραγωγή, έχει εκτινάξει την τιμή του ελαιολάδου σε δυσθεώρητα ύψη.

Ιδιαίτερα την τρέχουσα περίοδο, το ελαιόλαδο μπορεί να χαρακτηριστεί κάλλιστα «υγρός χρυσός», με την τιμή του λίτρου να ξεπερνάει τα 10 ευρώ στα σούπερ μάρκετ, και του τενεκέ από τα ελαιοτριβεία να προσεγγίζει τα 170 ευρώ, με συνέπεια να ζούμε εξωφρενικές καταστάσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η “Ζούγκλα” έχει αναδείξει εδώ και μέρες με αποκλειστικό ρεπορτάζ τις εξωφρενικές τιμές στα ράφια των ελληνικών σούπερ μάρκετ, σε σχέση με τις αντίστοιχες της γειτονικής Ιταλίας, μέσω επιστολής που είχε στείλει αναγνώστρια.

Δείτε ΕΔΩ το σχετικό ρεπορτάζ

Η όλη κατάσταση με την κούρσα ανόδου της τιμής του ελαιολάδου, έχει ως συνέπεια, την αύξηση των κλοπών, που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στη χώρα μας, τόσο στα χωράφια, όπου σημειώνονται από επιτήδειους ιδίως τις νυχτερινές ώρες, διαδοχικές κλοπές καρπών από τα ελαιόδεντρα, όσο και με διαρρήξεις στα σπίτια, τις αποθήκες, τα καταστήματα, ακόμη και τα ουζερί ή τα καφενεία, τόσο στην επαρχία όσο και στις μεγάλες πόλεις.

Σε ότι αφορά στους ελαιώνες, διαδοχικές είναι οι κλοπές που καταγράφονται σε καθημερινή βάση, κυρίως σε περιοχές της Χαλκιδικής, της Κρήτης, της Μάνης, της Μεσσηνίας, της Βόρειας Εύβοιας της Καβάλας και όπου αλλού υπάρχουν ελαιόδεντρα με καρπό, με τους «επιτήδειους» να συγκομίζουν τόνους ελαιοκάρπου, τους οποίους στη συνέχεια μεταφέρουν σε ελαιοτριβεία, αποκομίζοντας εκατοντάδες κιλά λαδιού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την πλευρά τους οι αγρότες – ελαιοπαραγωγοί, ανά την Ελλάδα, προσπαθούν με κάθε τρόπο να διασφαλίσουν το βιός τους από την κλοπή, οργανώνοντας  νυχθημερόν περιπολίες στα χωράφια τους ενώ  προχωρούν και σε ακόμη πιο δραστικές μεθόδους, θέλοντας να προλάβουν το κακό.

Τσιπάκια… ελαιοκάρπου για την προστασία από κλοπές στην Κρήτη

Με τσιπάκια GPS, που προσομοιάζουν με ελαιόκαρπο και τοποθετούνται πάνω στα δέντρα, επιχειρούν στην Κρήτη αγροτικοί φορείς και παραγωγοί, να αντιμετωπίσουν τα απανωτά περιστατικά κλοπών που παρατηρούνται τα τελευταία χρόνια και σχετίζονται όχι μόνο με τον καρπό πάνω στα δέντρα, αλλά και το αποθηκευμένο ελαιόλαδο.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Μύρος Χιλετζάκης, πρόκειται για μια προσπάθεια που υλοποίησαν επιτυχώς το 2019 στην Ισπανία και που στη δοκιμαστική φάση που προηγήθηκε το προηγούμενο διάστημα στην Κρήτη, έδειξε να έχει επίσης ικανοποιητικά αποτελέσματα.

«Τη λύση αυτή βρήκαν οι Ισπανοί το 2019, σε μια χρονιά που η παραγωγή τους έφτασε τα 2 εκατομμύρια τόνους. Το ελαιόλαδο τότε έγινε στόχος επιτήδειων που είτε έμπαιναν νύχτες και ράβδιζαν τα φορτωμένα δέντρα, ή ακόμη χειρότερα, έκοβαν μεγάλα κλαδιά που ήταν φορτωμένα με καρπό, τα μετέφεραν σε αποθήκες και τα ράβδιζαν εκεί, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την παραγωγική διαδικασία των ελαιόδεντρων» είπε ο κ. Χιλετζάκης, ο οποίος σημείωσε ότι τα ομοιώματα ελαιόκαρπου πάνω στα δέντρα, αποτελούν μια πολύ δυναμική λύση, στη βάση προστασίας του ελαιολάδου.

Επιπλέον όπως είπε ο κ. Χιλετζάκης, πρόσφατα η Ένωση Ηρακλείου προμηθεύτηκε από το εξωτερικό τέσσερα τσιπάκια GPS, ομοιώματα ελαιοκάρπου, τα οποία έχουν δώσει πολύ καλά αποτελέσματα και μάλιστα όχι μόνο ως προστασία του ελαιοκάρπου στα ελαιόδεντρα, αλλά και του ελαιολάδου που είναι αποθηκευμένο σε δοχεία.

«Πρόκειται για ένα ομοίωμα ελαιόκαρπου που κρεμιέται πάνω στο δέντρο και δε μοιάζει να διαφέρει από τον οποιοδήποτε καρπό. Αυτό συνδέεται μέσω εφαρμογής με τα κινητά τηλέφωνα και όταν το ομοίωμα απομακρυνθεί από το δέντρο τρία ή τέσσερα μέτρα, αποστέλλεται μήνυμα, άρα κάποιος το έχει αφαιρέσει. Μάλιστα επεξεργαζόμαστε πρόταση από εταιρεία για μια εφαρμογή που θα μας δείχνει όλη την ιχνηλασιμότητα, όλη την πορεία του GPS. Από ποιο σημείο και τι ώρα αποσπάστηκε από το δέντρο, προς τα που κινήθηκε και που κατέληξε» είπε ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ, ο οποίος πρόσθεσε ότι ήδη στην Κρήτη έχει γίνει η δοκιμή, το τσιπάκι αυτό που είναι αδιάβροχο -όπως τόνισε- να κάνει αντίστοιχη δουλειά και μέσα σε δοχεία με ελαιόλαδο, τα οποία συχνά αποτελούν λεία επίδοξων δραστών.

Το ενδιαφέρον όπως εξήγησε ο κ. Χιλετζάκης είναι έντονο από παραγωγούς της Κρήτης, ενώ η προσπάθεια που γίνεται είναι «τα τσιπάκια GPS να φτάσουν στην Κρήτη το επόμενο διάστημα και να καλύψουν και τη φετινή ελαιοκομική περίοδο» αφού τα φαινόμενα κλοπής ελαιόκαρπου, από τα χρόνια της οικονομικής κρίσης και έκτοτε, έχουν όπως σημείωσε πολλαπλασιαστεί.

«Το ελαιόλαδο πρέπει να το προστατέψουμε με κάθε τρόπο. Τα κρούσματα κλοπών έχουν αυξηθεί μετά την οικονομική κρίση και ειδικά τώρα που το λάδι λόγω τιμής είναι ”χρυσός”. Παρατηρείται το φαινόμενο παραγωγοί στην Κρήτη, σε χρονιές που έχουν μεγάλη σοδειά, μένουν νύχτες ολόκληρες στις περιουσίες τους για να μην τους κλέψουν τον καρπό. Μην ξεχνάμε ότι αυτή την ώρα 100 κιλά λάδι στοιχίζουν 1.000 ευρώ». Σε αυτή τη φάση, όπως είπε ο κ. Χιλετζάκης, εκείνο που διερευνάται είναι πόσα τσιπάκια ανά σύλλογο ή συνεταιρισμό θα χρειαστεί η Κρήτη, προκειμένου να προκύψει και το τελικό κόστος, αφού αυτό συνδέεται άμεσα με την ποσότητα των GPS που η παραγγελία θα περιλαμβάνει.

Κλέβουν λάδι από ουζερί και καφενεία

Καθημερινό φαινόμενο τείνουν να γίνουν τον τελευταίο καιρό, οι διαρρήξεις στα σπίτια, τις αποθήκες, τα καταστήματα, ακόμη και τα ουζερί ή τα καφενεία, κυρίως στην επαρχία αλλά ακόμη και στις μεγάλες πόλεις της χώρας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, αποτελεί η διάρρηξη που έλαβε χώρα χθες Τρίτη  (14/11) στην περιοχή του Παγκρατίου, στην οδό Ιβύκου, όπου οι τέσσερις τενεκέδες με λάδι που βρίσκονταν στην αποθήκη ενός ουζερί έγιναν στόχος για τους «ποντικούς» που τρύπωσαν στο μαγαζί και τους έκλεψαν.

Απίστευτο: Δεν σέβονται ούτε τα… νεκροταφεία

Τα τελευταία χρόνια ακούγαμε για κρούσματα μικροκλοπών στα νεκροταφεία που αφορούσαν κυρίως, ανθοδοχεία , θυμιατά, γλάστρες με φυσικά και πλαστικά λουλούδια λουλούδια, ή καντήλια από τους τάφους.

Ωστόσο, όσο κι αν φαίνεται απίστευτο, παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα, ακόμη και κλοπές των μπουκαλιών του ελαιολάδου από τα μνήματα, με τα οποία οι συγγενείς ανάβουν τα καντήλια των αγαπημένων τους προσώπων, στις πρώτες 40 μέρες από το θάνατό τους, όπως ορίζει το έθιμο.

Χαρακτηριστική είναι η καταγγελία του εργολάβου – υπεύθυνου των 23 κοιμητηρίων στο Δήμο Ιεράπετρας Νίκου Νικολουδάκη, στο neakriti.gr.

«Αν ήταν περισσότεροι εκείνοι που χρησιμοποιούν ελαιόλαδο το πρώτο 40ήμερο από την ταφή του αγαπημένου τους προσώπου, για να ανάψουν το καντήλι, μπορεί να είχαμε ακόμη περισσότερες κλοπές ελαιόλαδου, από όσες έχουμε αυτό το διάστημα, ειδικά τώρα που είναι λίγο και ακριβό. Ελαιόλαδο χρησιμοποιούν ελάχιστοι ακόμη , τηρώντας το έθιμο που θέλει το άναμμα του καντηλιού στον τάφο του αγαπημένου μας προσώπου να γίνεται τις πρώτες 40 μέρες με αγνό ελαιόλαδο.

Δυστυχώς τα κοιμητήρια σε ολόκληρο το Δήμο Ιεράπετρας είναι 23 με μεγαλύτερο εκείνο της πόλης της Ιεράπετρας που έχει περισσότερους από 700 τάφους. Είναι όλα ανοικτά και δε διαθέτουν ούτε ένα φύλακα. Συνεπώς ο καθένας που θέλει να πειράξει κάποιον τάφο μπορεί να το κάνει χωρίς να φοβάται ότι θα του γίνει καταγγελία», τόνισε μεταξύ άλλων

«Όσα χρόνια ήμουν διευθυντής στην υπηρεσία καθαριότητας και υπεύθυνος των κοιμητηρίων, είχαμε πολλές καταγγελίες για μικροκλοπές και για φθορές αντικειμένων στους τάφους του κεντρικού κοιμητηρίου από άγνωστους δράστες. Έκλεβαν το λάδι από τα καντήλια, τα ίδια τα καντήλια και τα θυμιατά, τις γλάστρες και τα λουλούδια ακόμη και τα μάρμαρα καμιά φορά».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης