Την επαναλειτουργία όλων των σχολικών κτιρίων της Φαρκαδόνας ζητούν γονείς και μαθητές μέσω δελτίου τύπου που εξέδωσαν και επιστολών επιστολών που απέστειλαν σε βουλευτές, υπουργούς και όλους τους αρμόδιους φορείς.

Συγκεκριμένα στο δελτίο τύπου αναφέρεται:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι γονείς και οι μαθητές όλων των σχολείων της Φαρκαδόνας ζητούν επαναλειτουργία των σχολικών κτιρίων και ειδική μέριμνα για τους πληγέντες μαθητές από την πλημμύρα της 7ης Σεπτεμβρίου.

Οι μαθητές Νηπιαγωγείου και Δημοτικού μεταφέρονται καθημερινά στην Κρήνη και στην Οιχαλία αντίστοιχα για συνδιδασκαλία, ενώ οι μαθητές Γυμνασίου, Λυκείου και ΕΠΑΛ στριμώχνονται στο κτίριο του Λυκείου, το μοναδικό λειτουργικό σχολικό κτίριο της Φαρκαδόνας.

Οι γονείς -στην πλειονότητά τους χωρίς σπίτι- βιώνουν βαθιά ψυχικά τραύματα και αντιμετωπίζουν ανυπολόγιστες υλικές ζημιές. Μέσα σε αίσθημα απόγνωσης παλεύουν να αντεπεξέλθουν στην τραγική καθημερινότητά τους, να αποκαταστήσουν τις ζημιές σε σπίτια και επιχειρήσεις και ταυτόχρονα να φροντίσουν τα παιδιά τους με όσες δυνάμεις τους απομένουν. Έχοντας προσωρινά αποδεχτεί το νέο σχήμα για την καθημερινή εκπαίδευση των παιδιών τους προσπαθούν να καλύψουν και την ανάγκη για τροφή με τη χρήση καμινέτων υγραερίου ή με τη βοήθεια εθελοντών που στήνουν πρόχειρες υπαίθριες κουζίνες μιας και οι κουζίνες πολλών σπιτιών βρίσκονται πλέον σε χωματερές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Βιώνοντας τα παραπάνω, ως Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων, απευθυνθήκαμε στους αρμόδιους φορείς με επιστολή μας από τη Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2023 χωρίς δυστυχώς να λάβουμε καμιά απάντηση. Ακολούθως ζητήσαμε τη συμβολή των υπουργών και βουλευτών των Τρικάλων με επιστολή την Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2023.

Σε κάποιον βαθμό η φωνή μας βρήκε ευήκοα ώτα καθώς ορισμένα από τα αιτήματα μας εισακουστήκαν, π.χ. η μέριμνα για την ψυχική υγεία μαθητών και γονέων. Επιπλέον, ήρθαν σε επαφή μαζί μας θέλοντας να πληροφορηθούν περαιτέρω το πολιτικό γραφείο του υπουργού κ. Κ. Σκρέκα και η βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Μ. Κοντοτολη. Ο κ. Σκρέκας μας πληροφόρησε προφορικώς σε προσωπική συνάντηση μετά από άμεση επικοινωνία με φορείς ότι θα παρακολουθεί τις εξελίξεις σχετικά με τα αιτήματά μας, ενώ η κ. Κοντοτόλη κατέθεσε γραπτή ερώτηση προς όλα τα αρμόδια υπουργεία κι έκανε προφορική αναφορά εντός του κοινοβουλίου. Τους ευχαριστούμε για την ευαισθησία που έδειξαν κι ελπίζουμε πως θα συνεχίσουν να προσπαθούν μαζί μας.

Παρακαλούμε να δημοσιεύσετε τα αιτήματά και να γνωστοποιήσετε την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα παιδιά μας κι εμείς. Βοηθήστε μας να απαλύνουμε τα αποτυπώματα της ολοκληρωτικής καταστροφής σε μια εξαιρετικά δοκιμαζόμενη σχολική γενιά, που ακόμη φέρει “τραύματα” από τις έκτακτες συνθήκες του σεισμού και της πανδημίας. Μην μας ξεχάσετε. Σταθείτε στο πλευρό μας για να αλλάξουμε την εικόνα και τις συνθήκες διαβίωσης φαβέλας που ανήκουν σε άλλη εποχή.

Ακολουθεί η επιστολή προς υπουργούς και βουλευτές 

Κύριοι  υπουργοί, κυρίες/ε βουλεύτριες/η

Η καταστροφική πλημμύρα της 7ης Σεπτεμβρίου άφησε την περιοχή μας αντιμέτωπη με  απρόσμενα πρωτόγνωρες δυσκολίες και με ανυπολόγιστες επιπτώσεις σε πολλαπλά επίπεδα της καθημερινότητας.

Ως εκπρόσωποι των συλλόγων γονέων σας επισημαίνουμε ότι τόσο οι γονείς/κηδεμόνες όσο και οι μαθητές της Φαρκαδόνας και της γύρω περιοχής διακατέχονται από αίσθημα απόγνωσης και εγκατάλειψης.

Συγκεκριμένα, μεγάλος αριθμός πλημμυροπαθών οικογενειών έχει εγκαταλείψει τον μέχρι πρότινος τόπο κατοικίας του. Οι περισσότερες εξ αυτών προσωρινά διαμένουν σε χωριά του Δήμου Φαρκαδόνας, σε γειτονικούς Δήμους, καθώς και στη δομή μεταναστών Κουτσόχερου Λάρισας.

Επιπλέον, τέσσερα από τα πέντε σχολικά κτίρια του δημοτικού διαμερίσματος Φαρκαδόνας έχουν υποστεί βλάβες σε βαθμό που τα καθιστά ακατάλληλα για τη φιλοξενία μαθητών και εκπαιδευτικών. Ως πρόχειρη λύση οι μαθητές των σχολείων μας μεταφέρονται καθημερινά σε σχολικές μονάδες όμορων δημοτικών διαμερισμάτων με λεωφορεία. Στην περίπτωση των Δημοτικών Σχολείων οι τάξεις Α’ έως Ε’ συστεγάζονται και έχουν μπει σε καθεστώς συνδιδασκαλίας, ενώ Γυμνάσιο, Γενικό Λύκειο και ΕΠΑΛ συστεγάζονται  στο κτίριο του Λυκείου. Το γεγονός ότι σε ορισμένες οικογένειες υπάρχουν μαθητές που φοιτούν σε διαφορετικές σχολικές βαθμίδες και μεταφέρονται σε διαφορετικά δημοτικά διαμερίσματα, διαφορετικές ώρες της ημέρας επιτείνει την ήδη δαιδαλώδη καθημερινότητα των οικογενειών.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, καθώς και τη δυσμενή κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι οικογένειες από πλευράς στέγασης, σίτισης και οικονομικής επάρκειας, ζητήσαμε από τους αρμόδιους φορείς με επιστολή μας από την Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2023.

1.Την άμεση και επίσημη ενημέρωση σχετικά με τις ενέργειες που έχουν γίνει από τις 15 Σεπτεμβρίου μέχρι σήμερα στα σχολικά κτίρια.

2.Την άμεση και επίσημη ενημέρωση σχετικά με το πλάνο επισκευών των κτιρίων, το χρονοδιάγραμμα για την περάτωση των εργασιών, καθώς και τους εμπλεκόμενους φορείς.

3. Την εκπρόθεσμη ένταξη των σχολείων της Φαρκαδόνας στο πρόγραμμα “Σχολικά γεύματα 2023-24” λόγω του κατεπείγοντος της κατάστασης, καθώς η καθημερινή σίτιση των παιδιών είναι μια υπαρκτή καθημερινή πρόκληση.

Θα θέλαμε, επίσης, να επιστήσουμε την προσοχή σας στην περίπτωση του ΕΠΑΛ, το οποίο υπολειτουργεί. Εξαιτίας της καταστροφής των εργαστηρίων Οικονομίας και Διοίκησης, Μηχανολογίας και Γεωπονικής, δεν μπορούν να γίνουν τα ουσιώδη μαθήματα ειδικοτήτων. Υπάρχει άμεση ανάγκη για την αποκατάσταση του απαραίτητου εξοπλισμού  καθώς και η εγκατάσταση αυτού σε προσωρινούς οικίσκους καθώς απειλείται η ολοκλήρωση της σχολικής χρονιάς.

Τη Δευτέρα 6 Νοεμβρίου, δύο μήνες μετά, ήρθε στη Φαρκαδόνα κλιμάκιο της ΚΤΥΠ προκειμένου να καταγράψει τις ζημιές των σχολικών κτιρίων. Οι καθυστερήσεις, η ελλιπέστατη ενημέρωση και το γεγονός ότι δεν έχουμε λάβει απαντήσεις στα αιτήματά μας, επιτείνει την εγκατάλειψη που βιώνουμε. Παρακαλούμε για τις απαιτούμενες ενέργειες από εσάς, τους εκλεγμένους εκπροσώπους μας στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, προκειμένου όλοι μαζί -γονείς και πολιτεία- να απαλύνουμε τα αποτυπώματα της ολοκληρωτικής καταστροφής σε μια εξαιρετικά δοκιμαζόμενη σχολική γενιά, που ακόμη φέρει “τραύματα” από τις έκτακτες συνθήκες του σεισμού και της πανδημίας.

Ακολουθεί η επιστολή προς τους αρμόδιους φορείς

Η καταστροφική πλημμύρα της 7ης Σεπτεμβρίου άφησε την περιοχή μας αντιμέτωπη με απρόσμενα πρωτόγνωρες δυσκολίες και με ανυπολόγιστες επιπτώσεις σε πολλαπλά επίπεδα της καθημερινότητας.

Ως σύλλογοι γονέων εστιάζουμε στο γεγονός ότι τόσο οι γονείς/κηδεμόνες όσο και οι μαθητές της Φαρκαδόνας και της γύρω περιοχής διακατέχονται από αίσθημα απόγνωσης.

Συγκεκριμένα, μεγάλος αριθμός πλημμυροπαθών οικογενειών έχει εγκαταλείψει τον μέχρι πρότινος τόπο κατοικίας του. Οι περισσότερες εξ αυτών προσωρινά διαμένουν σε χωριά του Δήμου Φαρκαδόνας, σε γειτονικούς Δήμους, καθώς και στη δομή μεταναστών Κουτσόχερου Λάρισας.

Επιπλέον, τέσσερα από τα πέντε σχολικά κτήρια του δημοτικού διαμερίσματος Φαρκαδόνας έχουν υποστεί βλάβες σε βαθμό που τα καθιστά ακατάλληλα για τη φιλοξενία μαθητών και εκπαιδευτικών. Ως πρόχειρη λύση οι μαθητές των σχολείων μας μεταφέρονται καθημερινά σε σχολικές μονάδες όμορων δημοτικών διαμερισμάτων με λεωφορεία, ενώ στην περίπτωση των Δημοτικών Σχολείων οι τάξεις Α’ έως Ε’ συστεγάζονται και έχουν μπει σε καθεστώς συνδιδασκαλίας. Το γεγονός ότι σε ορισμένες οικογένειες υπάρχουν μαθητές που φοιτούν σε διαφορετικές σχολικές βαθμίδες και μεταφέρονται σε διαφορετικά δημοτικά διαμερίσματα, διαφορετικές ώρες της ημέρας επιτείνει την ήδη δαιδαλώδη καθημερινότητα των οικογενειών.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, καθώς και τη δυσμενή κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι οικογένειες από πλευράς στέγασης, σίτισης και οικονομικής επάρκειας,

ΑΙΤΟΥΜΑΣΤΕ

Άμεση και επίσημη ενημέρωση από τον αρμόδιο φορέα σχετικά με τις ενέργειες που έχουν γίνει από τις 15 Σεπτεμβρίου μέχρι σήμερα στα σχολικά κτήρια.
Άμεση και επίσημη ενημέρωση σχετικά με το πλάνο επισκευών των κτηρίων, το χρονοδιάγραμμα για την περάτωση των εργασιών, καθώς και τους εμπλεκόμενους φορείς.
Εκπρόθεσμη ένταξη των σχολείων της Φαρκαδόνας στο πρόγραμμα “Σχολικά γεύματα 2023-24” λόγω του κατεπείγοντος της κατάστασης. Η καθημερινή σίτιση των παιδιών είναι μια υπαρκτή καθημερινή πρόκληση.
Μέριμνα για την ψυχική υγεία μαθητών και γονέων μέσω ειδικών ψυχικής υγείας οι οποίοιθαβοηθήσουνστηδιαχείρισητηςτραυματικήςεμπειρίαςκαιτημετάβασηστηνέακανονικότητα.

Συμπερασματικά, επισημαίνουμε ότι αποτελεί κύριο μέλημά μας η άμεση αποκατάσταση και η ασφαλής λειτουργία των σχολικών μονάδων όπως και η επιστροφή των μαθητών στον οικείο χώρο τους προκειμένου να διαφυλαχτεί η σωματική και ψυχική τους ακεραιότητα.

Ευχαριστούμε τις δημοτικές ενότητες Οιχαλίας και Γριζάνου που δέχονται τους μαθητές της Φαρκαδόνας και τους εκπαιδευτικούς που στέκονται καθημερινά δίπλα τους.

Καλούμε τους εμπλεκόμενους φορείς να σταθούν δίπλα στον αγώνα μας, ώστε να απαλύνουμε τα αποτυπώματα της ολοκληρωτικής καταστροφής σε μια εξαιρετικά δοκιμαζόμενη σχολική γενιά, που ακόμη φέρει “τραύματα” από τις έκτακτες συνθήκες του σεισμού και της πανδημίας.

Ακολουθεί η αναφορά προς τα αρμόδια υπουργεία που κατέθεσε η Βουλευτής, Μαρίνα Κοντοτόλη 

Η Βουλευτής Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Μαρίνα Κοντοτόλη,  έχοντας υπόψη της την από 23-10-2023 επιστολή των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Φαρκαδόνας, την καταθέτει ως Αναφορά προς τον κ. Υπουργό Παιδείας Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και την κα Υπουργό Εσωτερικών και την κα Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, προκειμένου να λάβουν γνώση και να απαντήσουν στη Βουλή αναφορικά με τα ζητήματα στέγασης και μέριμνας των μαθητών της Φαρκαδόνας, τα οποία βιώνουν μία τεράστια φυσική καταστροφή με πολλαπλές επιπτώσεις.

Στην επιστολή των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Φαρκαδόνας αναφέρεται, μεταξύ άλλων:

Η καταστροφική πλημμύρα της 7ης Σεπτεμβρίου άφησε την περιοχή μας αντιμέτωπη μεαπρόσμενα πρωτόγνωρες δυσκολίες και με ανυπολόγιστες επιπτώσεις σε πολλαπλά επίπεδα της καθημερινότητας.

Μεγάλος αριθμός πλημμυροπαθών οικογενειών έχει εγκαταλείψει τον μέχριπρότινος τόπο κατοικίας του. Οι περισσότερες εξ αυτών προσωρινά διαμένουν σε χωριά του Δήμου Φαρκαδόνας, σε γειτονικούς Δήμους, καθώς και στη δομή μεταναστών Κουτσόχερου Λάρισας.

Τέσσερα από τα πέντε σχολικά κτήρια του δημοτικού διαμερίσματος Φαρκαδόνας έχουν υποστεί βλάβες σε βαθμό που τα καθιστά ακατάλληλα για τη φιλοξενία μαθητών και εκπαιδευτικών. Ως πρόχειρη λύση οι μαθητές των σχολείων μας μεταφέρονται καθημερινά σε σχολικές μονάδες όμορων δημοτικών διαμερισμάτων με λεωφορεία.

Αιτούμαστε:

 • Άμεση και επίσημη ενημέρωση από τον αρμόδιο φορέα σχετικά με τις ενέργειες που έχουν γίνει από τις 15 Σεπτεμβρίου μέχρι σήμερα στα σχολικά κτήρια.
 • Άμεση και επίσημη ενημέρωση σχετικά με το πλάνο επισκευών των κτηρίων, το χρονοδιάγραμμα για την περάτωση των εργασιών, καθώς και τους εμπλεκόμενους φορείς.
 • Εκπρόθεσμη ένταξη των σχολείων της Φαρκαδόνας στο πρόγραμμα “Σχολικά γεύματα2023-24” λόγω του κατεπείγοντος της κατάστασης. Η καθημερινή σίτιση των παιδιών είναι μια υπαρκτή καθημερινή πρόκληση.
 • Μέριμνα για την ψυχική υγεία μαθητών και γονέων μέσω ειδικών ψυχικής υγείας οι οποίοι θα βοηθήσουν στη διαχείριση της τραυματικής εμπειρίας και τη μετάβαση στη νέα κανονικότητα.
 • Ειδική μοριοδότηση των πλημμυροπαθών μαθητών της Γ λυκείου.
 • Ένταξη του Λυκείου Φαρκαδόνας στην λίστα πλημμυροπαθών κτιρίων της ΚΤΥΠ
 • Αποκατάσταση θέρμανσης στο Λύκειο Φαρκαδόνας.
 • Αποκατάσταση λειτουργίας των τριών τμημάτων ΕΠΑΛ με εξοπλισμό των εργαστηρίων, αλλά και κτιριακό εξοπλισμό ελαφράς προκατασκευής (ΚΤΥΠ) .

Παρακαλούμε για την απάντηση και τις δικές σας ενέργειες.

Η λίστα αιτημάτων πλημμυροπαθών σχολείων Φαρκαδόνας

 • Αποκατάσταση λειτουργίας των τριών τμημάτων του ΕΠΑΛ με εξοπλισμό των εργαστηρίων αλλά και κτιριακό εξοπλισμό ελαφράς προκατασκευής (ΚΤΥΠ).
 • Χρονοδιάγραμμα εργασιών. Ενημέρωση για το πλάνο επισκευών. Επίσημη ενημέρωση ενεργειών από 15 Σεπτεμβρίου μέχρι σήμερα. Ζητάμε την άμεση και ασφαλή λειτουργία των σχολείων της Φαρκαδόνας.
 • Σχολικά γεύματα στα Δημοτικά Σχολειά της Φαρκαδόνας (ΟΠΕΚΑ).
 • Ένταξη του Λυκείου Φαρκαδόνας στη λίστα πλημμυροπαθών κτιρίων της ΚΤΥΠ.
 • Ειδική μοριοδότηση των πλημμυροπαθών μαθητών του ΓΕΛ και ΕΠΑΛ Φαρκαδόνας για την εισαγωγή τους στην  Γ‘βάθμια Εκπαίδευση».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης