Xρήστος Μαζάνης

Μετά τον «Κένταυρο» και τον «Τηλέμαχο» η Ελλάδα προχωρά στην ανάπτυξη ενός ακόμα συστήματος αναχαίτισης επιθέσεων από drone το οποίο αναμένεται να αποτελέσει έκπληξη. Σύμφωνα με πηγές της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας, η οποία και αναπτύσσει το συγκεκριμένο σύστημα, που προς το παρόν ονομάζεται «Project 51», ο νέος αυτός anti – drone μηχανισμός θα έχει τη δυνατότητα να ανταποκριθεί σε επίθεση πολλών drone μαζί. Οι ίδιες πηγές τονίζουν στη «Ζούγκλα» πως αφορμή για την κατασκευή αυτού του νέου συστήματος αποτελούν οι μαζικές επιθέσεις από σμήνη drone (swarms drones)  που παρατηρούνται σε πολέμους που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη ανά τον κόσμο.

«Φανταστείτε 200, 300 ή και 500 drone να έχουν πυρομαχικά πάνω τους και να κάνουν επίθεση. Μπορούν απλά να καταστρέψουν στρατόπεδα, στρατιωτικές εγκαταστάσεις, πετρελαϊκές πηγές και δεν είναι εύκολο να τα αναχαιτίζεις με αντιαεροπορικά συστήματα. Αυτό που κατασκευάζουμε στόχο έχει να αχρηστεύει τα ηλεκτρονικά τους συστήματα από απόσταση και μαζικά έτσι ώστε να περιοριστεί η ζημιά», λέει πηγή που ασχολείται με το συγκεκριμένο project.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ίδια πηγή επισημαίνει πως το σύστημα αυτό αναμένεται να παρουσιαστεί επίσημα στις αρχές του 2025 και μάλλον τον Φεβρουάριο. Οι πρώτες δοκιμές έχουν ήδη γίνει με επιτυχία. Ένα κομμάτι του έχει δοκιμαστεί στα εργαστήρια αλλά και σε πραγματικούς στόχους με τους Έλληνες επιστήμονες της ΕΑΒ που το αναπτύσσουν μέχρι στιγμής να είναι ικανοποιημένοι.

Την ίδια ώρα η ΕΑΒ έχει αρχίσει να αναβαθμίζει το anti- drone  σύστημα «Κένταυρος» τις δυνατότητες του οποίου είδαμε ήδη στο πεδίο αφού κατέρριψε drone των Χούθι της Υεμένης.  Όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές στη «Ζούγκλα», ο «Κένταυρος» αναπτύσσεται για να μπορεί να αντιμετωπίζει drone με διαφορετικές δυνατότητες και τεχνολογίες, ακόμα και εκείνα τα drone τα οποία καθοδηγούνται και λειτουργούν μέσω δορυφόρου.

Το σύστημα «Κένταυρος» ανιχνεύεται δύσκολα ενώ  έχει τη δυνατότητα να μπλοκάρει τα ηλεκτρονικά συστήματα του εχθρικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους και να το αχρηστεύει. Το γεγονός επίσης ότι τοποθετείται σε στρατιωτικά μέσα τα οποία κινούνται το καθιστά ακόμα πιο δύσκολο να εξουδετερωθεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημειώνεται ότι ο «Κένταυρος» αναμένεται να αποτελέσει μέρος του νέου αντιαεροπορικού και αναβαθμισμένου θόλου που εξετάζει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

H στιγμή που ο “Κένταυρος” αναχαιτίζει drone των Χούθι της Υεμένης στη Ερυθρά Θάλασσα – Tου έχει μπλοκάρει τα ηλεκτρονικά συστήματα και τα εκρηκτικά που μεταφέρει σκάνε

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως αυτό το σύστημα θα τοποθετηθεί σε και θα αναπτυχθεί σε συνεργασία με το ΕΛΚΑΚ (Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας)  σε 4 φρεγάτες ΜΕΚΟ του Πολεμικού Ναυτικού οι οποίες αναμένεται να αναβαθμιστούν.

«Ακόμα και να μείνεις από πυρομαχικά που αναχαιτίζουν drone, το σύστημα αυτό λειτουργεί με ενέργεια, οπότε αναχαιτίζεις χωρίς να χρειάζεσαι πυρομαχικά», λένε πηγές της ΕΑΒ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο  «Κένταυρος» ο οποίος αναπτύχθηκε από ηλεκτρονικούς μηχανικούς ραντάρ και τηλεπικοινωνιών της ΕΑΒ, βρίσκεται σε φάση ανάπτυξης και παραγωγής. «Χρειάζονται περίπου τρεις μήνες προκειμένου ένα σύστημα να είναι έτοιμο για χρήση», λένε οι ίδιες πηγές.

Σε όλα τα παραπάνω έρχεται να προστεθεί και ακόμα ένα ελληνικής κατασκευής σύστημα anti – drone, ο «Τηλέμαχος».

Ο «Τηλέμαχος» ο οποίος και αυτός έχει τη δυνατότητα να μπλοκάρει να ηλεκτρονικά συστήματα του επιθετικού drone, ανιχνεύει μη επανδρωμένα μεγέθους από 5 ίντσες ακόμα κι αν πετούν 30 εκατοστά από το έδαφος και με χαμηλές ταχύτητες. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να προστατεύσει στρατιωτικές εγκαταστάσεις, πλοία, και στρατιωτικά οχήματα αλλά μπορεί να λειτουργήσει και σε συνεργασία με τον «Κένταυρο» ο οποίος αναχαιτίζει κυρίως drone μεγαλύτερου μεγέθους και σε μεγαλύτερες αποστάσεις.

To σύστημα ραντάρ “Τηλέμαχος”

Το σύστημα «Τηλέμαχος» αναπτύχθηκε αρχικά ως ραντάρ ενώ πρόσφατα ολοκληρώθηκε το σύστημα anti – drone που φέρει με νέες δυνατότητες. Έχει δοκιμαστεί εργαστηριακά, με πραγματικούς στόχους ενώ αναμένεται να δοκιμαστεί και στο πεδίο. Σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται το ενδεχόμενο να τοποθετηθεί σε υψίστης σημασίας στρατιωτική εγκατάσταση της χώρας μας.

Είναι προφανές λοιπόν πως  ο συνδυασμός όλων αυτών τον anti – drone συστημάτων, όπως εκτιμούν οι ίδιες πηγές, θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα αδιαπέραστο πλέγμα προστασίας  σε πολλά σταθερά σημεία της χώρας ,σε κινούμενους στόχους αλλά και σε εγκαταστάσεις υψηλής σημασίας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης