Ρεπορτάζ: Βασίλης Τζήμτσος

Καλά κρυμμένα στην οροφή πάνω από τη γέφυρα του ναρκόπλοιου «Noor 1» ήταν δύο δορυφορικά τηλέφωνα, τα οποία αναμένεται να δώσουν νέα τροπή στην υπόθεση μεταφοράς των 3 τόνων ηρωίνης (2,1 τόνοι + 900 κιλά), που μετέφερε στην Ελευσίνα τον Ιούνιο του 2014.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα Θεοφάνια που μας πέρασαν, στις 6 Ιανουαρίου 2020, λόγω των αντίξοων καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στον κόλπο της Ελευσίνας, το πλοίο παρουσίασε κλίση 42 μοιρών, με αποτέλεσμα να έρθουν στο φως νέα στοιχεία για το φορτίο του «λευκού θανάτου», τα οποία κρατούσε μυστικά στο κουφάρι του το ναρκόπλοιο.

Μετά την ημιβύθιση, αξιωματικοί του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά μαζί με το μεσεγγυούχο Γιώργο Αντωνάτο ανέβηκαν στο πλοίο και βρέθηκαν μπροστά σε καινούρια στοιχεία που εντοπίστηκαν στη γέφυρα του «Noor 1».

Πρόκειται για μια σακούλα η οποία βγήκε στη γέφυρα από τρύπα που είχαν ανοίξει κατά τη διάρκεια των ερευνών στο ναρκόπλοιο το 2014.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η σακούλα περιείχε δύο δορυφορικά τηλέφωνα, κάρτες SIM και σημειώσεις στα αγγλικά. Τα στοιχεία ήταν επιμελώς κρυμμένα σε σημείο πάνω από ψευδοροφή, πίσω από νομείς όπου ήταν τα καλώδια του πλοίου.

Η τρύπα όπου ήταν κρυμμένα τα τηλέφωνα. Η φωτογραφία λήφθηκε σε παλαιότερο ρεπορτάζ του zougla.gr πάνω στο Noor 1

Ο χώρος είχε ερευνηθεί από τους λιμενικούς τον Ιούνιο του 2014, αλλά δεν μπορούσαν να φανταστούν πως πίσω από τους νομείς ήταν επιμελώς κρυμμένη η σακούλα με τα δορυφορικά τηλέφωνα.

Ας σημειωθεί πως η έρευνα που έκαναν προχθές, Τετάρτη, οι λιμενικοί μαζί με τον μεσεγγυούχο του «Noor 1» έγινε συμπτωματικά στο πλαίσιο άλλης έρευνας που διενεργεί η Οικονομική Αστυνομία.

Ειδικότερα, το 2018 είχε διαταχθεί από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Πειραιά προκαταρκτική εξέταση προκειμένου να διερευνηθεί καταγγελία ως προς περιστατικά κλοπών σε παροπλισμένα πλοία στον κόλπο της Ελευσίνας. Ανάμεσα στα υπό διερεύνηση πλοία ήταν και το ναρκόπλοιο.

Στον τυχαίο έλεγχο οι λιμενικοί έβγαλαν «λαβράκι», ανακαλύπτοντας το μυστικό που ήταν κρυμμένο εδώ και 5,5 χρόνια, τα δορυφορικά τηλέφωνα, τα οποία πιθανότατα θα χρησιμοποιούσαν οι εμπλεκόμενοι στη διακίνηση του φορτίου του «λευκού θανάτου».

Χρησιμοποιημένο το ένα δορυφορικό τηλέφωνο!

Σύμφωνα με πληροφορίες του zougla.gr, το ένα από τα δύο δορυφορικά ήταν χρησιμοποιημένο, ενώ το άλλο ήταν άθικτο.

Το χρησιμοποιημένο δορυφορικό τηλέφωνο αναμένεται να ρίξει φως στις επικοινωνίες των εμπλεκόμενων στη μεταφορά των 2,1 τόνων και 900 κιλών ηρωίνης.

Ας σημειωθεί πως τα κουτιά των δορυφορικών τηλεφώνων είχαν βρεθεί τότε στην καμπίνα του καπετάνιου, αλλά οι συσκευές δεν είχαν εντοπιστεί.

Υπενθυμίζεται πως στο πρωτόδικο δικαστήριο στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά όλα τα μέλη του πληρώματος και ο πλοίαρχος είχαν κριθεί αθώοι και δεν δικάζονται στη δεύτερη δίκη που είναι σε εξέλιξη τους τελευταίους μήνες…

Μετά τον εντοπισμό των ευρημάτων, οι αξιωματικοί του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά επικοινώνησαν με την προϊσταμένη της Εισαγγελίας Εφετών Πειραιά Βασιλική Τσιρώνη, η οποία εποπτεύει την έρευνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του zougla.gr, με εντολή της Εισαγγελέως τα δορυφορικά τηλέφωνα, ο φορτιστής, οι κάρτες SIM και οι σημειώσεις που βρέθηκαν μέσα στη σακούλα έχουν ήδη σταλεί στα εργαστήρια της Ελληνικής Αστυνομίας για περαιτέρω έλεγχο. Να διαπιστωθεί,  δηλαδή, αν έχουν χρησιμοποιηθεί, αλλά και να αποκαλυφθούν οι κλήσεις που έγιναν, ώστε να διακριβωβεί αν αφορούν τη μεταφορά των ναρκωτικών και συνομιλίες με μέλη του κυκλώματος.

Σήμερα, Παρασκευή, έγινε δεύτερη αυτοψία στο «Noor 1» με τη συμμετοχή και δυτών του Λιμενικού Σώματος.

Η εντολή είναι σαφής: να ερευνηθεί κάθε σπιθαμή του πλοίου, καθώς μετά την κλίση των 42 μοιρών, ενδεχομένως να έχουν έρθει στο φως και άλλα κρυμμένα μυστικά.

Οι δύτες του Λιμενικού Σώματος ερεύνησαν το μηχανοστάσιο και άλλους χώρους όπου θα μπορούσαν να εντοπιστούν άλλα ευρήματα.

Το zougla.gr ήταν στο σημείο του ρεπορτάζ και κατέγραψε τη δεύτερη κατά σειρά έρευνα των λιμενικών, οι οποίοι εντόπισαν τα νέα ευρήματα, τα οποία θα αξιολογηθούν.

Όπως μπορείτε να δείτε στο βίντεο και στις φωτογραφίες, οι άνδρες της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών (ΜΥΑ) εντόπισαν κάποια έγγραφα τα οποία τοποθέτησαν σε διάφανη σακούλα.

 

 

Για τα νέα ευρήματα αναμένεται να ενημερωθεί η Εισαγγελική Αρχή Πειραιά για δικές της ενέργειες.

Στον φακό του zougla.gr μίλησε ο μεσεγγυούχος, Ειδικός Πραγματογνώμων και Ανελκυστής Πλοίων Γιώργος Αντωνάτος:

 

Τα νέα στοιχεία έρχονται στο φως λίγες ημέρες πριν ξεκινήσουν οι απολογίες των κατηγορουμένων που δικάζονται στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά για τη μεταφορά των 3 τόνων ηρωίνης και ενώ είναι σε εξέλιξη και η ανάκριση από τον Ανακριτή κ. Πετρόπουλο για τη δικογραφία στην οποία είναι κατηγορούμενος ο επιχειρηματίας Βαγγέλης Μαρινάκης και συνεργάτες του ως προς την τυχόν εμπλοκή τους στη μεταφορά των ναρκωτικών με το «Noor 1».

Δείτε ακόμα:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης