Κάθε ευθύνη αποποιείται ο καπετάνιος της θαλαμηγού που προκάλεσε την πυρκαγιά στην Ύδρα έπειτα από ρίψη πυροτεχνημάτων.

Υπενθυμίζεται ότι προσωρινά κρατούμενοι κρίθηκαν οι 13 συλληφθέντες, καπετάνιος και πλήρωμα ενώ ζήτησαν και πήραν προθεσμία από τον ανακριτή για να απολογηθούν την Τετάρτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από τη φωτιά στην Ύδρα κάηκαν 300 στρέμματα δάσους, εν μέσω τουριστικής περιόδου. Η πυρκαγιά ξέσπασε σε δύσβατη περιοχή, όπου δεν υπάρχουν δρόμοι, ενώ δασοκομάντος και εναέρια μέσα κατάφεραν να τη σβήσουν.

Ο εισαγγελέας άσκησε διώξεις για εμπρησμό από ενδεχόμενο δόλο. Ο καπετάνιος, οι δύο μηχανικοί και τα υπόλοιπα μέλη του πληρώματος της θαλαμηγού, από όπου φέρεται να προέρχονταν τα βεγγαλικά, οδηγήθηκαν το μεσημέρι της Κυριακής στον εισαγγελέα Πειραιά. Είχαν συλληφθεί το Σάββατο από στελέχη της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού, του Πυροσβεστικού Σώματος.

Καπετάνιος: «Δεν έχω εμπλακεί σε τίποτα – Δεν έχω καμία ευθύνη»

Προβληματισμό για το γεγονός ότι συνελήφθη και διώχθηκε το σύνολο του προσωπικού του σκάφους εξέφρασε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Πληρωμάτων Ιδιωτικών και Επαγγελματικών Θαλαμηγών (ΠΕΠΙΕΘ) Γιώργος Βάλλης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Μπορώ να καταλάβω την αυτοδίκαιη ποινική ευθύνη του πλοίαρχου, αλλά γιατί απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε ανθρώπους, π.χ., που ασκούσαν τις ειδικότητες του μάγειρα ή του καμαρότου;», διερωτήθηκε ο κ. Βάλλης, μιλώντας στον ΑΝΤ1, και αποκάλυψε ότι μίλησε με τον πλοίαρχο λίγο μετά το συμβάν: «Ο άνθρωπος μού είπε: “Την ώρα που ξέσπασε η φωτιά ήμουν στην καμπίνα. Πήρα τηλέφωνο αμέσως όλες τις αρμόδιες αρχές, ανέφερα το συμβάν, ωστόσο δεν γνωρίζω τίποτα σχετικά με το ποιος το προκάλεσε, δεν έχω εμπλακεί σε τίποτα και νομίζω ότι έμπλεξα σε ένα θέμα για το οποίο δεν έχω καμία ευθύνη”».

Ακόμα ο κ. Βάλλης σημείωσε ότι με την παρούσα νομοθεσία απαγορεύεται απολύτως η ρίψη πυροτεχνημάτων, ακόμα και κατόπιν ενημέρωσης της κατά τόπον αρμόδιας λιμενικής Αρχής, πράγμα που άλλαξε πρόσφατα, καθώς μέχρι πρότινος αν η Αρχή το ενέκρινε, αυτό θα μπορούσε να γίνει. «Επομένως», κατέληξε, «κανείς πλοίαρχος δεν θα διακινδύνευε να χάσει το ίδιο του το ναυτικό δίπλωμα κάνοντας τέτοιο που είναι ξεκάθαρα παράνομο».

Τέλος, ανέφερε ότι οι διωκτικές αρχές θα πρέπει να αναζητήσουν το έγγραφο που φέρει την ονομασία «Κατάλογος Προτιμήσεων» («Preference list»). Σύμφωνα με όσα συμβαίνουν στις μισθώσεις τέτοιων σκαφών, ένα τέτοιο έγγραφο υποβάλλεται από τους υποψήφιους μισθωτές προς την εταιρία 10 μέρες πριν τον πλου και περιλαμβάνει όλες τις “ιδιαίτερες ψυχαγωγικές προτιμήσεις” των μισθωτών. «Αν οι συγκεκριμένοι μισθωτές είχαν την εντύπωση ότι τους επιτρέπεται κάτι τέτοιο, θα το έγραφαν στον κατάλογο εκείνο».

 

Αρνούνται τις κατηγορίες οι 13 συλληφθέντες

Στο κατηγορητήριο που έχει σχηματιστεί εκτός από την  κατάθεση του καπετάνιου περιλαμβάνονται και αλλά στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η Πυροσβεστική τα οποία παραδόθηκαν στην 1η ανακρίτρια που χειρίζεται την υπόθεση.

Από την πλευρά τους οι 13 συλληφθέντες αρνούνται τις κατηγορίες που τους αποδίδονται.

Οι συλληφθέντες βρίσκονται αντιμέτωποι με σοβαρές ποινές, λόγω του νέου αυστηρού ποινικού κώδικα. Οι ποινές μπορεί να είναι:

  • Φυλάκιση ενός έτους και χρηματικό πρόστιμο.
  • (Για μεγαλύτερες καταστροφές) φυλάκιση τουλάχιστον 5 ετών και χρηματικό πρόστιμο καθώς θεωρείται κακούργημα.
  • Ποινές χωρίς αναστολή.
  • Τα δε πρόστιμα, μπορεί να είναι πολύ τσουχτερά, από 10 έως 200.000 ευρώ.
  • Αν κρίνει το δικαστήριο μπορεί να υπάρξει ακόμα και δέσμευση περιουσίας.

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες από την άφιξή τους στον Εισαγγελέα:

 

Την κατάσχεση του σκάφους ζήτησε η Εισαγγελέας

Παράλληλα, την κατάσχεση της θαλαμηγού «Περσεφόνη» («Persefoni I») ζήτησε η εισαγγελέας. «Η κυρία εισαγγελέας ζήτησε να κατασχεθεί το εν λόγω σκάφος και να προσαχθούν οι συγκεκριμένοι επιβαίνοντες, πλήρωμα και μένει να φανεί από τις καταθέσεις τι έκαναν και τι δεν έκαναν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Βασίλης Κικίλιας, αναφερόμενος στο περιστατικό στην Ύδρα.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον υπουργό: «Κάποιοι ιδιώτες με βεγγαλικά έκαψαν 300 στρέμματα στην Ύδρα, για τη φωτιά χρησιμοποιήθηκαν έξι εναέρια μέσα και δύο ομάδες δασοκομάντο, που έλλειψαν από άλλες φωτιές και υπηρεσίες».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης