Ποια τρόφιμα προτιμάτε όταν πηγαίνετε για ψώνια στο σούπερ μάρκετ; Αυτά με ιδιωτική ετικέτα ή τα τρόφιμα που φέρουν το σήμα μιας μεγάλης βιομηχανίας;

Σύμφωνα με την Icap Group, η πώληση των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας παρουσίασε αύξηση 6% το 2009 σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, ενώ αναμένεται να αυξηθεί κατά μία ή δύο ποσοστιαίες μονάδες το 2011 και 2012.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το παραπάνω φαινόμενο αποδίδεται στην οικονομική κρίση, καθώς τα προϊόντα αλλά και συγκεκριμένα τα τρόφιμα ιδιωτικής ετικέτας φτάνουν στα ράφια συχνά με τιμή μειωμένη ακόμα και κατά 50% από το αντίστοιχο προϊόν με brand name.

Το ερώτημα πολλών καταναλωτών είναι πώς καταφέρνουν να είναι τόσο φτηνότερα τα συγκεκριμένα προϊόντα. Ένα μεγάλο μερίδιο του κόστους τους μειώνεται λόγω της μη χρήσης της διαφήμισης από τα μέσα για προωθητικούς λόγους, όπως υποστηρίζεται από τις εν λόγω εταιρείες.

Κάποιοι δύσπιστοι όμως θεωρούν ότι η τιμή των προϊόντων αυτών δείχνει ότι είναι κατώτερης ποιότητας. Θεωρίες συνωμοσίας θέλουν τις μεγάλες βιομηχανίες τροφίμων να συσκευάζουν με ιδιωτικές ετικέτες τρόφιμα β’ διαλογής ή ελαττωματικές παρτίδες ή ακόμα και αν υπάρχει δεύτερη γραμμή παραγωγής τότε εκεί χρησιμοποιούνται κατώτερες πρώτες ύλες. Ωστόσο, το ερώτημα είναι αν μια μεγάλη αλυσίδα πώλησης τροφίμων, θα ρίσκαρε να αμαυρώσει το όνομά της, πουλώντας ένα τρόφιμο χαμηλής ποιότητας…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την άλλη πλευρά, τα τρόφιμα που φέρουν brand name σε σπάνιες περιπτώσεις έχουν κατηγορηθεί για αλλοιώσεις και για χαμηλή ποιότητα. Σίγουρα η τιμή τους αποτελεί πρόβλημα για τον καταναλωτή, αλλά τελικά μήπως αυτή αυξάνεται λόγω των εκτεταμένων ελέγχων και των αυστηρών διεργασιών των πρώτων υλών κατά την παραγωγή;

Από τη μεριά του καταναλωτή, είτε το συσκευασμένο τρόφιμο που αγοράζει παρουσιάζεται με private label είτε με brand name, σύμφωνα με το www.eufic.org, είναι απαραίτητο να φέρει τις κάτωθι πιστοποιήσεις για να είναι ασφαλές και ποιοτικό:

-GMP ή Good Manufacturing Practices (ή αλλιώς Ορθή Βιομηχανική Πρακτική). Περιλαμβάνει τους όρους επεξεργασίας και τις διαδικασίες που αποδεδειγμένα παρέχουν σταθερή ποιότητα και ασφάλεια με βάση την πολύχρονη εμπειρία.

-HACCP ή Hazard Analysis Critical Control Points (ή αλλιώς Ανάλυση Κινδύνων & Κρίσιμα Σημεία Ελέγχου). Ενώ τα παραδοσιακά προγράμματα διασφάλισης της ασφάλειας έχουν ως στόχο τον εντοπισμό προβλημάτων στο τελικό προϊόν, το HACCP, μια πρόσφατη δυναμική τεχνική, εστιάζει στον εντοπισμό πιθανών προβλημάτων και τον έλεγχο κατά τη διάρκεια του σχεδιασμού και την ίδια την διαδικασία παραγωγής.

-Quality Assurance Standards (ή αλλιώς Πρότυπα Διασφάλισης Ποιότητας) είναι πρότυπα Διασφάλισης Ποιότητας που έχει θεσπίσει ο Διεθνής Οργανισμός Τυποποίησης (ISO 9000) και ο αντίστοιχος Ευρωπαϊκός (ES 29.000) και εξασφαλίζουν ότι η επεξεργασία τροφίμων, από βιομηχανίες τροφίμων ή τροφοδοσίας, (catering) συμμορφώνονται με τις προκαθορισμένες διαδικασίες. Η αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων αυτών είναι η τακτική αξιολόγηση από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες.

Αφού λοιπόν διασφαλίσουμε ότι ένα τρόφιμο είναι ασφαλές, τότε είναι στην προσωπική εκτίμηση του καθένα μας, αφού λάβουμε υπόψη την τιμή αλλά και τη γεύση του, το αν θα προτιμήσουμε ένα τρόφιμο με brand name ή κάποιο άλλο αντίστοιχο ιδιωτικής ετικέτας.

Πηγή: diatrofi.gr

Επιμέλεια: Δήμητρα Μπιλάλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης