Υπάρχουν κάποιοι απλοί κανόνες που μας διασφαλίζουν την ασφάλεια και την υγιεινή των τροφίμων, τόσο κατά τη διαδικασία της αγοράς, της αποθήκευσης αλλά και μαγειρέματος.

Μερικές χρήσιμες συμβουλές είναι οι εξής:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

– Προσέχετε τις ημερομηνίες λήξης και τις συσκευασίες των προϊόντων που αγοράζετε. Μην αγοράζετε τρόφιμα των οποίων οι συσκευασίες είναι ζαρωμένες, τρύπιες ή σκισμένες.

– Ελέγχετε τις θερμοκρασίες των οικιακών συσκευών ψύξης και κατάψυξης, με ένα θερμόμετρο. Ενδεικτικά, η ψύξη πρέπει να είναι στους 4οC και κάτω και η κατάψυξη στους -17οC και κάτω.

– Για την παρασκευή του φαγητού, ξεκινήστε από τα λαχανικά. Έπειτα, καθαρίστε τον πάγκο εργασίας με απολυμαντικό και κατόπιν ετοιμάστε τα κρέατα, τα πουλερικά ή τα ψάρια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

– Ένα φαγητό, μετά το μαγείρεμα πρέπει να παραμένει για 1-2 ώρες σε θερμοκρασία περιβάλλοντος και κατόπιν να τοποθετείται στο ψυγείο ή στην κατάψυξη. Το φαγητό αυτό πρέπει να καταναλωθεί μέσα σε 2 ημέρες (ψύξη) ή μέσα σε 4 ημέρες (κατάψυξη).

– Για την απόψυξη τροφίμων, τα καταψυγμένα τρόφιμα να τοποθετούνται στην ψύξη από την προηγούμενη μέρα, έτσι ώστε να αποψυχθούν σωστά και να μαγειρευτούν την επόμενη.

– First in – first out: τοποθετείτε τα είδη που αγοράσατε πρόσφατα πίσω από εκείνα που βρίσκονται ήδη στο ψυγείο. Έτσι θα τα καταναλώσετε πριν από την ημερομηνία λήξης τους ή προτού χαλάσουν, μειώνοντας την ποσότητα των τροφίμων που πρέπει να πεταχτούν.

Πηγή: MediDiatrofi.blogspot.com

Επιμέλεια: Δήμητρα Μπιλάλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης