Μείωση των θέσεων εργασίας για τις μητέρες ανηλίκων προβλέπει το 2011 η έρευνα που διεξήγαγε η εταιρεία «Regus». Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι το ποσοστό των εταιρειών που σκοπεύουν να προσλάβουν περισσότερες εργαζόμενες μητέρες έχει μειωθεί κατά το ένα πέμπτο, σε σχέση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους. 

Ειδικότερα, σε σχέση με πέρυσι, όταν το 44% των εταιρειών σχεδίαζε να προσλάβει εργαζόμενες μητέρες, μόνο το 36% αναμένεται να προβεί σε ανάλογες προσλήψεις, εντός του 2011. Τα πορίσματα αυτά πιθανότατα θα προξενήσουν ιδιαίτερη ανησυχία στις διάφορες γυναικείες οργανώσεις, ιδίως αν λάβει κανείς υπ’ όψιν τις συνολικά ευοίωνες προοπτικές απασχόλησης, εξαιτίας της σημαντικής ανάκαμψης που αναμένεται να παρουσιάσει φέτος η παγκόσμια οικονομία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρ’ όλα αυτά, στην  Ελλάδα, όπου μόλις το 14% των επιχειρήσεων σκοπεύει να αυξήσει το προσωπικό του, εμφανίζεται η αντίστροφη τάση, καθώς το 34% των εταιρειών αυτών δηλώνει ότι πρόκειται να προσλάβει περισσότερες εργαζόμενες μητέρες.

Η έκθεση αποκαλύπτει, επίσης, ότι ένα μικρό ποσοστό επιχειρηματιών εξακολουθεί να ανησυχεί πως οι εργαζόμενες μητέρες ενδέχεται να επιδείξουν μικρότερη αφοσίωση και ευελιξία σε σχέση με άλλους υπαλλήλους (37%), να υποβάλουν αίτημα για άδεια λίγο μετά την εκπαίδευσή τους, προκειμένου να αποκτήσουν ακόμη ένα παιδί (33%) ή να διαθέτουν παρωχημένες δεξιότητες (24%). Στην Ελλάδα, οι επιχειρηματίες φαίνεται να ανησυχούν ιδιαίτερα για την ικανότητα της εργαζόμενης μητέρας να ανταποκριθεί σε πιο ευέλικτες εργασιακές σχέσεις (55%), καθώς επίσης και για το ενδεχόμενο να ζητηθεί άδεια λόγω εγκυμοσύνης (48%).

Το θετικό είναι ότι, στην πλειονότητά τους, οι επιχειρήσεις εκτιμούν τις μητέρες που επιστρέφουν στην εργασία τους, ενώ το 72% από αυτές δηλώνει ότι οι εταιρείες που δεν εκτιμούν τις μητέρες οι οποίες επιστρέφουν στη δουλειά και εργάζονται με μειωμένο ωράριο παραγνωρίζουν ένα σημαντικό και πολύτιμο κομμάτι του εργατικού δυναμικού. Επιπλέον, το 56% των επιχειρήσεων υποστηρίζει ότι οι εργαζόμενες μητέρες διαθέτουν δεξιότητες που είναι δυσεύρετες στη σημερινή αγορά εργασίας, ενώ το 57%  δηλώνει ότι εκτιμά τις μητέρες που επιστρέφουν στην εργασία τους, γιατί προσφέρουν την εμπειρία και τις δεξιότητές τους, χωρίς να αξιώνουν υψηλούς μισθούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην Ελλάδα, το ποσοστό των γυναικών που δεν αξιώνουν υψηλούς υπερβαίνει εκείνο που αντιστοιχεί στον παγκόσμιο μέσο όρο (69%), γεγονός που υποδηλώνει, ενδεχομένως, ότι χρειάζεται να καταβληθεί ακόμη μεγαλύτερη προσπάθεια, έως ότου επιτευχθεί μισθολογική ισότητα ανάμεσα στις εργαζόμενες μητέρες και τους συναδέλφους τους.

Εντούτοις, οι επαγγελματικές προοπτικές για τις εργαζόμενες μητέρες στην Ελλάδα, όπου η γυναικεία ανεργία είναι περίπου τριπλάσια από την ανδρική, προβλέπεται ότι θα βελτιωθούν.

 

 

 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης