Μελέτη του Εθνικού Ιδρύματος Επιστήμης των ΗΠΑ υποστηρίζει ότι όσους κανόνες υγιεινής κι αν ακολουθήσουμε στην κουζίνα, αυτή θα είναι τελικά πιο βρόμικη από το μπάνιο μας. Το σφουγγάρι που είναι γεμάτο μικρόβια είναι μία μόνο από τις πηγές του προβλήματος. Παρακάτω σας παραθέτουμε κάποια κοινά λάθη που κάνετε στο πλύσιμο των πιάτων που συμβάλλουν στην εξάπλωση μικροβίων στην κουζίνα σας…

Χρησιμοποιείτε πάρα πολύ σαπούνι
Αν ο νεροχύτης σας μοιάζει με την μπανιέρα σας όταν πλένετε τα πιάτα, τότε μάλλον χρησιμοποιείτε πάρα πολύ σαπούνι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Προσοχή στη δοσολογία και στο πλύσιμο στο πλυντήριο. Αν χρησιμοποιήσετε περισσότερη ποσότητα από εκείνη που απαιτείται, θα μείνουν υπολείμματα στα πιάτα και τα ποτήρια σας. Έτσι, θα δείχνουν θολά, ενώ ένα μέρος του απορρυπαντικού θα καταλήξει στο… στόμα σας!

Πλύσιμο με σφουγγάρι

Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι το σφουγγαράκι για το πλύσιμο των πιάτων είναι μια «βόμβα» μικροβίων. Τα σφουγγαράκια της κουζίνας μπορεί να περιέχουν χιλιάδες μικρόβια, από E. coli μέχρι Salmonella. Οι ειδικοί προτείνουν να χρησιμοποιούμε καλύτερα ένα πανάκι για το πλύσιμο των πιάτων, φτιαγμένο από φυσικές ίνες. Και αυτό μπορεί να φιλοξενήσει παρόμοιο αριθμό μικροβίων, ωστόσο με την κατάλληλη φροντίδα μπορεί να αποτελέσει μια πολύ πιο καθαρή εναλλακτική επιλογή. Μπορείτε να το απλώνετε για να στεγνώνει μεταξύ των χρήσεων ή να έχετε περισσότερα από ένα, να τα πλένετε στο πλυντήριο και να χρησιμοποιείτε κάθε ημέρα ένα καθαρό.

Πλένετε τα πιάτα σας σε βρόμικο νεροχύτη
Θα πλένατε τα πιάτα σας στην τουαλέτα; Αν δεν καθαρίζετε συχνά τον νεροχύτη σας, είναι σαν να πλένετε στη… λεκάνη. Ο νεροχύτης μπορεί να φιλοξενεί 10.000 περισσότερα βακτήρια από το μπάνιο ή την τουαλέτα σας. Φροντίστε να καθαρίζετε καθημερινά τον νεροχύτη σας με ξίδι και αλάτι. Ούτε το πλυντήριο πιάτων είναι καθαρότερο. Η ζέστη και η υγρασία που αναπτύσσονται στο εσωτερικό του αποτελούν ιδανικό υπόστρωμα για την ανάπτυξη μούχλας και βακτηρίων. Αν το πλυντήριό σας μυρίζει, είναι επείγον να το καθαρίσετε. Πώς θα το κάνετε; Βάλτε το να πλύνει έχοντας μέσα μόνο μία κούπα ξίδι και μια κούπα μαγειρική σόδα.

Δεν γεμίζετε σωστά το πλυντήριο πιάτων
Ένα παραγεμισμένο πλυντήριο πιάτων θα αφήσει πίσω του βρόμικα πιάτα και υπολείμματα σαπουνιού, καθώς τα πιάτα πρέπει να έχουν απόσταση μεταξύ τους για να μπορεί να κυκλοφορεί το νερό και το σαπούνι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δεν απολυμαίνετε σωστά τον χώρο και τα πιάτα σας
Να χρησιμοποιείτε ζεστό νερό όταν πλένετε τα πιάτα σας (τόσο ζεστό, που να χρειάζεστε γάντια). Πλύντε καλά οτιδήποτε έχει ακουμπήσει σε ωμό κρέας για να αποφύγετε τις διασταυρούμενες επιμολύνσεις.

Βάλτε για πλύσιμο τις βρόμικες πετσέτες. Μη χρησιμοποιείτε την πετσέτα που έχετε σκουπίσει τα χέρια σας για να στεγνώσετε τα πιάτα. Πάρτε μια καθαρή ή δύο κομμάτια χαρτί κουζίνας για να τα στεγνώσετε.

Προσοχή στα στρωματάκια για το στέγνωμα των πιάτων. Μπορούν να συγκρατήσουν υγρασία και να αποτελέσουν πηγή μικροβίων.

Πλένετε τους δίσκους κοπής με ζεστό νερό και σαπούνι έπειτα από κάθε χρήση. Προτιμήστε τους πλαστικούς σε σχέση με τους ξύλινους δίσκους κοπής -οι τελευταίοι έχουν πόρους και μπορούν να αποτελέσουν εστία μικροβίων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης