Η φαρμακευτική αγωγή μπορεί όντως να βοηθήσει τα άτομα που έχουν κατάθλιψη. Αλλά ένα είδος θεραπείας που ονομάζεται γνωσιακή συμπεριφοριστική θεραπεία και το οποίο επικεντρώνεται στην αλλαγή της καθημερινής συμπεριφοράς, είναι ένας εξίσου αποτελεσματικός τρόπος για να μειώσετε αισθητά τα συμπτώματα της κατάθλιψης.

Είναι μια μέθοδος που εστιάζει σε αυτά που που κάνετε ή/και σκέφτεστε και τα οποία σας φέρνουν κατάθλιψη, υποστηρίζει ο δρ Simon Rego, διευθυντής του τμήματος Εκπαίδευσης στην Ψυχολογία στο Ιατρικό Κέντρο Montefiore στη Νέα Υόρκη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δείτε μερικές απλές αλλαγές που προτείνει να κάνετε στην καθημερινότητά σας, προκειμένου να «αντιστρέψετε» τα συμπτώματα της κατάθλιψης:

Μην καταστροφολογείτε

Ένας τρόπος που σαμποτάρετε τον ίδιο σας τον εαυτό είναι να πάρετε ένα απλό γεγονός και να το αντιμετωπίσετε ως μια συνεχή πηγή αρνητικότητας. «Οι άνθρωποι που είναι άνεργοι να το κάνουν αυτό πολύ συχνά», λέει ο Rego. «Έχουν χάσει τη δουλειά τους λόγω της οικονομίας και το κάνουν ένα προσωπικό πρόβλημα». Είναι επίσης ανθυγιεινό να καταστροφολογείτε, δηλαδή να εστιάζετε στην χειρότερη δυνατή έκβαση μιας κατάστασης, ακόμα κι αν αυτό είναι παράλογο. Για παράδειγμα, μην αφήνετε τις ανησυχίες σας για τα χρήματα να κλιμακώνονται σε τέτοιο βαθμό στο μυαλό σας, που να σκέφτεστε ότι θα μείνετε άστεγοι. Αυτό δεν θα σας βοηθήσει. Αντί της σκέψης, «δεν πρόκειται ποτέ να βρω μια άλλη δουλειά», προσπαθήστε να πείτε στον εαυτό σας: «Θα βρω δουλειά, απλά μπορεί να πάρει περισσότερο χρόνο»…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διαβάστε περισσότερα στο govastileto.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης