Καιρός για ανανέωση!

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 29 Απριλίου 2012, 19:35
Καιρός για ανανέωση!
Είναι αλήθεια. Η άνοιξη και η καλοκαιρία που συνήθως την συνοδεύει κάνουν καλό στην ψυχική μας υγεία και μας φτιάχνουν τη διάθεση.

Ο ήλιος, το πιο φυσικό αντικαταθλιπτικό, αυξάνει την παραγωγή ενδορφινών, των ορμονών δηλαδή που συμβάλλουν στο να νιώθουμε καλά, να έχουμε ευφορία, αισιοδοξία και διάθεση για ζωή. Μια βόλτα στον ήλιο, τηρουμένων βέβαια των κανόνων για την προστασία από τις υπεριώδης ακτίνες του, μπορεί να είναι θεραπευτική για όσους «είναι στις μαύρες τους» ή να συμβάλλει στη διατήρηση μιας ήδη καλής διάθεσης.

Την άνοιξη η ηλιοφάνεια αυξάνεται σημαντικά, παράλληλα και η θερμοκρασία, οπότε έχουμε την ευκαιρία είτε το πρωί ή τις απογευματινές ώρες να βγούμε έξω και να περπατήσουμε, να αθληθούμε ή απλά να πιούμε έναν καφέ. Η άθληση είναι ίσως ο καλύτερος συνδυασμός, καθώς επαυξάνει τη θετική επίδραση του ήλιου στην ψυχολογία.

Εκτός της ηλιοφάνειας και της αύξησης της θερμοκρασίας, η άνοιξη σηματοδοτεί την αναγέννηση της φύσης. Τα δέντρα πρασινίζουν, τα φυτά ανθίζουν ξεχύνοντας μεθυστικές μυρωδιές, ενώ φυτικό και ζωικό βασίλειο μπαίνουν σε φάση αναπαραγωγής. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που η άνοιξη θεωρείται και είναι η πιο ερωτική εποχή. Αφεθείτε στον έρωτα κι εσείς και όσοι είστε δεσμευμένοι κοιτάξτε με φρέσκια ματιά τους ανθρώπους που βρίσκονται κοντά σας. Οι ελεύθεροι σηκώστε το βλέμμα από το πεζοδρόμιο, από το γραφείο, από το πάτωμα του μετρό, από τον τοίχο του μπαρ. Κοιτάξτε γύρω σας και χαμογελάστε στη ζωή.

Και σε κοινωνικό επίπεδο, οι αλλαγές που φέρνει η άνοιξη μάς ωθούν να βγούμε προς τα έξω, κυριολεκτικά και μεταφορικά. Μειώνονται οι ώρες εβδομαδιαία που περνάμε μέσα στο σπίτι, επιδιώκουμε να κάνουμε βόλτα στη θάλασσα, τη φύση ή ακόμα και μέσα στην πόλη. Τα προγράμματα στην τηλεόραση περιορίζονται καθώς όλο και λιγότερο την ανοίγουμε, ενώ περνάμε περισσότερο χρόνο με φίλους και γνωστούς. Την άνοιξη γινόμαστε πιο κοινωνικοί, αναζητώντας παρέα είτε για μια βραδιά στο μπαλκόνι, για μια βόλτα την Κυριακή το πρωί, μια εκδρομή το Σαββατοκύριακο ή μια έξοδο για φαγητό ή ποτό.

Αξιοποιήστε το κοινωνικό σας δίκτυο, σε όποια ηλικία κι αν βρίσκεστε. Ο χρόνος που περνάμε με φίλους και παρέες είναι χρόνος ωφέλιμος και το μοίρασμα των εμπειριών και των συναισθημάτων μας, συμβάλλουν σε μια καλή διάθεση, αισιοδοξία και τελικά ψυχική υγεία.

Η καλή ψυχολογία σχετίζεται άμεσα με την καλή σωματική υγεία. Βοηθά στη ρύθμιση των ορμονών, τη μείωση του στρες, την καλύτερη ισορροπία του ανοσοποιητικού μας συστήματος, άρα και τη μείωση των παθήσεων ή κρίσεων σε περιπτώσεις χρόνιων προβλημάτων. Μεγάλο μέρος των οργανικών παθήσεων και προβλημάτων οφείλεται στο άγχος και την κακή διάθεση αλλά και αρνητική μας στάση απέναντι στη ζωή και τους άλλους.

Μην ξεχνάτε λοιπόν ότι βάζοντας θετικό πρόσημο στην ψυχολογία σας δίνετε ένα χέρι βοηθείας και στον οργανισμό σας. Η άνοιξη μας δίνει το… κίνητρο. Δεν μένει παρά να το εκμεταλλευτούμε προς όφελός μας!

Πηγή: diatrofi.gr

Eπιμέλεια: Δήμητρα Μπιλάλη

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 29 Απριλίου 2012, 19:41