Nευρογλωσσικός προγραμματισμός: Κάνετε format στον εγκέφαλό σας!

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 24 Νοεμβρίου 2015, 08:27
Nευρογλωσσικός προγραμματισμός: Κάνετε format στον εγκέφαλό σας!
Η εξερεύνηση ξεκινά... Μπαίνουμε στο μυαλό των πιο επιτυχημένων ανθρώπων και σαν άλλοι Σέρλοκ Χολμς προσπαθούμε να ανακαλύψουμε όλα τα μυστικά τους: να διαπιστώσουμε με ποιον τρόπο καταφέρνουν και φτάνουν πάντα στο στόχο τους, ακόμη και αν τα εμπόδια που συναντούν φαντάζουν βουνό.

Τι συμβαίνει άραγε και έχουν πάντα τη σωστή λέξη για κάθε περίσταση και πώς βγάζουν νοκ άουτ φόβους και αμφιβολίες;

Κρατάμε σημειώσεις με όλα όσα εντοπίσαμε και έπειτα επιχειρούμε να τα εφαρμόσουμε στη δική μας ζωή. Έτσι την επόμενη φορά που θα ξεκινήσουμε δίαιτα θα ξέρουμε πώς να αντισταθούμε στη θέα ενός cupcake, αλλά και με ποιον τρόπο θα ξεπεράσουμε ένα χωρισμό ώστε να πάμε παρακάτω – πιο σοφές και με χαμόγελο. Θα κατανοήσουμε πού οφείλονται οι ανασφάλειές μας και έπειτα θα παλέψουμε με τους φόβους, την αναβλητικότητα, τους μικρούς ή και μεγαλύτερους εθισμούς μας. Και θα παραμείνουμε ψύχραιμες, ακόμη και αν βομβαρδιζόμαστε από εκατομμύρια πληροφορίες σχετικά με τη δύσκολη οικονομική κατάσταση της χώρας και το αβέβαιο μέλλον.

Σίγουρα όλα τα παραπάνω μοιάζουν σχεδόν ακατόρθωτα, όμως λίγο πολύ αυτό έκαναν κάπου στις αρχές της δεκαετίας του '70 στην Καλιφόρνια οι εμπνευστές του νευρογλωσσικού προγραμματισμού (ΝΓΠ), ο μαθηματικός Ρίτσαρντ Μπάντλερ, μεταπτυχιακός τότε φοιτητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Σάντα Κρουζ, και ο καθηγητής γλωσσολογίας Τζον Γκράιντερ.

Οι δυο τους μπορεί να μην εισέβαλαν ακριβώς στο μυαλό κανενός, μελέτησαν όμως διεξοδικά τις συμπεριφορές και τη στάση ζωής επιτυχημένων ανθρώπων, τις αποκωδικοποίησαν και έπειτα δημιούργησαν μια σειρά τεχνικών που θα μπορούσαν να φανούν χρήσιμες στην καθημερινότητα όλων μας. Και ούτε είχαν φανταστεί ποτέ πως η μέθοδός τους, η «τέχνη της υπεροχής», όπως τη χαρακτήριζαν, θα είχε τόση απήχηση. Πράγματι, στη λίστα με αυτούς που χρωστούν έστω και ένα μέρος της επιτυχίας τους στο ΝΓΠ θα βρείτε, μεταξύ άλλων, τον Μπαράκ Ομπάμα, την Όπρα Γουίνφρι, τη συγγραφέα του Χάρι Πότερ Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, αλλά και την ιδρύτρια της Huffington Post Αριάννα Χάφινγκτον.

Μετά από εξαντλητική παρατήρηση διαπίστωσαν πως οι επιτυχημένοι άνθρωποι παρουσιάζουν τέσσερα βασικά κοινά στοιχεία, αυτά που αργότερα έγιναν οι πυλώνες του ΝΓΠ:

Σκέψη εστιασμένη στο αποτέλεσμα: Με απλά λόγια διατυπώνουν με σαφήνεια το στόχο τους και αναπτύσσουν όλες τις επιμέρους λεπτομέρειες που σχετίζονται με αυτόν.

Δράση: Δεν μένουν μόνο στο όνειρο, αλλά κάνουν το πρώτο βήμα, έπειτα το δεύτερο και ούτω καθεξής που θα τους οδηγήσουν πιο κοντά σ' αυτό.

Αισθητηριακή επίγνωση: Χρησιμοποιούν προς όφελός τους τη φυσική τους ικανότητα να αντιλαμβάνονται τις καταστάσεις θέτοντας σε λειτουργία και τις πέντε αισθήσεις τους.

Ευελιξία: Είναι πάντα έτοιμοι να αλλάξουν γραμμή πλεύσης, να δουν διαφορετικά μια κατάσταση, ακόμη και τον ίδιο τους τον εαυτό.

Διαβάστε περισσότερα στο govastileto.gr

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 24 Νοεμβρίου 2015, 08:27